łyżeczka cukru waniliowego -1/3 kubka mleka -pół startego jabłka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka serka waniliowego Jajko roztrzepujemy z cukrem waniliowym i cynamonem, dodajemy mąki i proszek do pieczenia Mieszamy. Dodajemy mleko oraz jabłko i mieszając dolewamy oleju; doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Na koniec posypujemy słodkim kakao
BaRepasproste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g marcepanu Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z mlekiem i białą czekoladą, dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek
sama złodyczkonkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy Polewa: 2 czekolady 1/2 kostki margaryny Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka(...)nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blachy i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką
Moje domowe kucharzenieproszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka – sól – 1 szczypta – olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc
Ostra na Słodkołyżki dobrej jakości czekolady w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii chili do smaku garść pistacji Roztapiamy czekoladę w garnku na małym ogniu, wlewamy mleko i cały czas mieszamy, dodajemy czekoladę w proszku, chili, ekstrakt z wanilii. Chwilę gotujemy.Przelewamy czekoladę do kubeczków i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Jeśli czekolada będzie za słodka, można dodać trochę więcej mleka
noteskulinarnyfigaciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka 1 czubata łyżka masła + 1 łyżeczka do smażenia 1 szczypta soli 40 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego SOS WANILIOWY(...)mleka 2 żółtka jaj 12 g cukru pudru Laska wanilii PRZYGOTOWANIE : PANCAKES: 1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się
Marcepanowa kuchniamąki ziemniaczanej v 150 g cukru v 100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa) v 3 jajka v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v 5 łyżek mleka v skórka otarta z jednej cytryny Składniki na krem budyniowy- pasticcera: v 6 żółtek v 120 gr cukru(...)kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną
Mia Cucina Sofietałyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem
Marder&Marder Manufacturełyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić(...)zrobić ). Rabarbar wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Warstwa budyniowa : Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając wlewać rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ) wyłożyć rabarbar, wyrównać. Na rabarbar wylać równomiernie gorący budyń. Na to zetrzeć
Opowieści z piekarnikałyżeczki cynamonu 2łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek marmolady owocowej 2łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę,jajka i cukier utrzeć.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,zimne mleko i przyprawy korzenne,marmoladę.Wymieszać.Przelać ciasto do foremek o kształtach domków.Piec 60min. w 180st.Udekorować domki lukrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzepakowego (użyłam Rapso), 250ml mleka, 400g mąki pszennej, 80 g cukru, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościtemp. pokojowej -100g ksylitolu -100g czekolady (u nas 75% kakao) -100g mąki gryczanej -2 jajka -2 łyżki gładkich powideł -2 łyżki mleka lub napoju roślinnego -1½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa jogurtowa -200ml jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę(...)uzyskania napuszonej konsystencji. Dodać jajko, miksować, dodać drugie jajko i znów miksować. Następnie wlać czekoladę cały czas miksując. Mąkę i proszek wymieszać, sypać partiami do masy i na najniższych obrotach połączyć całość. Teraz można dodać powidła oraz mleko. Masa ma być dość gęsta ale nie sucha. Wlać całość do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec
Candy Pandaskakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 5 białek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej(...)papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy. Masa Cappuccino: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy
Słodka StronaSłodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu ) olej do smażenia Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym(...)Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy
Słodka Strona