250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka szczypta cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować
Cakes By Kejtkiedy wrócę, generalnie nie wiem nic xd no, ale dobrze będzie :P Przepis: 50g mąki pełnoziarnistej 70g ricotty jajko łyżka roztopionego masła coś do posłodzenia aromat waniliowy mleko do konsystencji 1/2 proszku do pieczenia Jajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut. Zostałam nominowana
More food, love and dreamspolecam ten przepis, ponieważ muffnki wychodzą maślane i niezwykle delikatne. Składniki: 200 g borówek 1 1/2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru W dużej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy jajka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier
Animelka Blogbitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić(...)Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem
Ala piecze i gotujesmak- koniecznie wypróbujcie. Składniki: na babeczki (wychodzi 12 sztuk): 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki oleju 8 jaj 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na ciepłe lody: 3 duże białka 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć(...)szklanki wody dodatkowo: 50 g arbuza kolorowa posypka arbuzowa galaretka (Winiary) Sposób przygotowania: Babeczki: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jaja,cukier,olej,mleko i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić słoiczki do 2/3 ich wysokości i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Ciepłe lody: Białka, cukier i wodę ubić mikserem na najwyższych obrotach (zajmie
Wielki apetytkremówki (30-36%)masa kajmakowaSposób przygotowania:Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około
Słodkie Przyjemnościzdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :) Składniki: U mnie wyszło 18 sztuk: 3 białka 120g cukru 230g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 100ml mleka 3.2% 1 garść orzechów włoskich 18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania) Ponadto: 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 1,5 tabliczki białej czekolady(...)łyżki mleka Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości
Kuchnia w czekoladziecukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 ml kremówki(...)kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące. Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami. Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Umieść żółtka i cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Dodać mleko i budyń waniliowy ,wszystko ubić na gładko. Ogrzewać mieszaninę mieszając trzepaczką , przez cały czas
w mojej kuchnitemu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował do znajomych. Składniki: (keksówka 20x11) 320g mąki 180g startej marchewki 130g cukru pudru 100g oleju 80g mleka 35g kakao 15g przyprawy do piernika 8g proszku do pieczenia 2 jajka 100g czekolady deserowej Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę
Gotowanie i blogowanieszklanki cukru pudru 2 szklanki mąki razowej 3/4 mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 całe jajko 1 łyżka kardamonu 3 łyżki mleka Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy
Słodka Kraina Wypiekówblaszkę 23 x 23 cm Ciasto 4 jajka 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ) Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 100 gr masła(...)Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej
Gotowanie...to proste !zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych oliwek 140 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory(...)drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej na sitku zostaną otręby - dodać je z powrotem do obu mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki) i porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć
Pełny talerzużywam specjalnej mąki do pizzy, naprawdę polecam) 40 g drożdży w temperaturze pokojowej 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Dodatki: około 50 g salami 2 kulki sera mozzarelli lub 80-100 g startej mozzarelli około(...)dodać do nich rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę, zaczyn oraz pozostałe mleko z woda. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki
Mania GotowaniaWyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę
Zdrowie na języku :Pcukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron
kulinarnyJacukier waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki masła roztopionego 1 słoiczek "czarnej porzeczki Lodzi" Kruszonka Składniki: 100 gram masła 100 gram cukru 200 gram mąki odrobinę proszku do pieczenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Letnie mleko odlewamy ok 0,5 szklanki dodajemy drożdże oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko(...)ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy
kgwjanczewo