może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi. Babeczki:1 i 1/2 szklanki mąki100g masła1/2 szklanki cukru pudru2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 szklanki mleka (u mnie napój sojowy z wapniem od De Care)1 łyżeczka aromatu waniliowegoKokosowe wykończenie:50g masła200ml śmietanki 30% lub 36%50g wiórków kokosowych1. Masło i cukier puder(...)ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy.2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy). Miksujemy na gładką masę.3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy
Szefowa kuchniowocami, mniam :) Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 1 jajko 2 łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki wiórków kokosowych 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy
Simply FoodLeniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?"Składniki:3 jajka150 g cukru50 g mąki ziemniaczanej250 g mąki pszennej tortowej1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka 3,2%1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 laski wanilii1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)1/2 szklanki czarnej porzeczkikruszonka: 100 g mąki, 100 g masła, 50 g cukruSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i ziarenkami(...)wanilii, gdy masa podwoi swoją objętość dolewamy mleko i olej i dalej ubijamy.W drugiej misce przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy.Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wsypujemy mąkę i cukier oraz małe kawałeczki masła. Zagniatamy opuszkami do momentu powstania małych okruszków, odstawiamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy. Na wierzch ciasta
Słodkie PrzyjemnościPRZEPIS /1 PORCJA/ ~30g mąki kokosowej (użyłam takiej >>KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas(...)mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy mąki i proszek, dodajemy namoczone chia i ocet i mieszamy, następnie stopniowo, do odpowiedniej konsystencji dodajemy mleko. Połowę masy przekładamy do foremki, na wierzch nakładamy pastę słonecznikową i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy ok. 35 minut w 180*C. Podajemy z pastą z czarnej jagody. Smacznego
breakfast of dreamssama w sobie jest najprostszą pysznością na świecie), jednak z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia nabiera nowego charakteru. Po zmiksowaniu staje się puszysta i dużo delikatniejsza, niż zwykle. Polecam wypróbować taki patent - nowa twarz starej, dobrej kaszki . Ever napisała, że kaszka przygotowana z 300 ml mleka starcza na trzy porcje. Zmniejszyłam więc ilość o 1/3, żeby wyszły mi dwie(...)Puchata kakaowa kaszka manna Składniki: (na 1 sporą porcję) 200 ml mleka (3,2%) 20 g kaszy manny 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: kostka czekolady Mleko zagotować z cukrem i kakao. Wsypać kaszkę, pogotwać kilka minut do lekkiego zgęstnienia, często mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać proszek
Pożeraczka, czyli raz adobrze250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka Babka piaskowa – przepis: Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem. Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Całość dokładnie(...)minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”. Przepis na lukier: Do miski wsypujemy cukier puder. Do cukru dodajemy 2 łyżki zimnego mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru. Do cukru pudru możemy dodać odrobinę soku z cytryny, albo aromatu cytrynowego . Tak przygotowanym lukrem polewamy nasze ciasto Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :) Składniki: Muffinki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru czerwony barwnik Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachprzepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka(...)aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez
Truskawkowa Fiestaczekoladą... Ach. Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu i żytniej) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka (użyłam migdałowego ) Przyprawy: szczypta soli szczypta przyprawy korzennej(...)Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 3 łyżeczki wody Przygotowanie: Mieszamy ze sobą mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy. Dodajemy mleko i ponownie krótko mieszamy, tak tylko, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie
Weganizm infantylnywaniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek 4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Formę
Szefowa kuchniwspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru(...)pierniczki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180 º C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło
wysmienityznikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką - 2 duże jajka eko - 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy. Na rozgrzanej gofrownicy smaż gofry, co jakiś czas natłuszczając jej płytę olejem kokosowym. Gofry
SMYKWKUCHNIfareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Gofry Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka aromat waniliowy Sposób wykonania: Jajka ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy mleko, olej oraz aromat. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek
Smaki Nataliizmniejszeniu ilości mleka. Składniki: 1 opakowanie puddingu malinowego lub budyniu 350 ml mleka 4 łyżki cukru 1 szklanka malin 1 łyżeczka oleju Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier(...)brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą foremki do wysokości dwóch trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprz