mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:140/622)

Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny 147

wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru(...)pierniczki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180 º C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło

wysmienity
Gofry z cukrem pudrem 224

znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką - 2 duże jajka eko - 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy.  Na rozgrzanej gofrownicy smaż gofry, co jakiś czas natłuszczając jej płytę olejem kokosowym. Gofry

SMYKWKUCHNI
Gofry 155

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Gofry Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka aromat waniliowy Sposób wykonania: Jajka ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy mleko, olej oraz aromat. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, proszek

Smaki Natalii
słowacki pudding z gorącymi malinami 192

zmniejszeniu ilości mleka.  Składniki: 1 opakowanie puddingu malinowego  lub budyniu 350 ml mleka 4 łyżki cukru 1 szklanka malin  1 łyżeczka oleju Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jagodowe muffiny 166

zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier(...)brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą foremki do wysokości dwóch trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Śniadaniowe wariacje z jabłka, czyli racuchy z cynamonem i serkiem waniliowym. 249

łyżeczka cukru waniliowego -1/3 kubka mleka -pół startego jabłka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka serka waniliowego Jajko roztrzepujemy z cukrem waniliowym i cynamonem, dodajemy mąki i proszek do pieczenia  Mieszamy. Dodajemy mleko oraz jabłko i mieszając dolewamy oleju; doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Na koniec posypujemy słodkim kakao

BaRepas
Babeczki marcepanowe z białą czekoladą 196

proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g marcepanu     Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z mlekiem i białą czekoladą, dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek

sama złodycz
Bounty 251

konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1  szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy  Polewa: 2 czekolady 1/2 kostki margaryny Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka(...)nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blachy i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy  dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką

Moje domowe kucharzenie
Ciasto szyfonowe 367

proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka – sól – 1 szczypta – olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc

Ostra na Słodko
Czekolada na gorąco dla dwojga :) 105

łyżki dobrej jakości czekolady w proszku 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii chili do smaku garść pistacji Roztapiamy czekoladę w garnku na małym ogniu, wlewamy mleko i cały czas mieszamy, dodajemy czekoladę w proszku, chili, ekstrakt z wanilii. Chwilę gotujemy.Przelewamy czekoladę do kubeczków i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Jeśli czekolada będzie za słodka, można dodać trochę więcej mleka

noteskulinarnyfiga
PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM 183

ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani  A placuszki rozpływające się w ustach !  SKŁADNIKI:  (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka 1 czubata łyżka masła + 1 łyżeczka do smażenia 1 szczypta soli 40 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego SOS WANILIOWY(...)mleka 2 żółtka jaj 12 g cukru pudru Laska wanilii   PRZYGOTOWANIE : PANCAKES: 1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się

Marcepanowa kuchnia
Brzoskwniki- Pesche dolci 231

mąki ziemniaczanej v   150 g cukru v   100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa) v   3 jajka v   1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v   5 łyżek mleka v   skórka otarta z jednej cytryny Składniki na krem budyniowy- pasticcera:    v    6 żółtek    v   120 gr cukru(...)kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną

Mia Cucina Sofieta
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 188

łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem

Marder&Marder Manufacture
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 202

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić(...)zrobić ). Rabarbar wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.   Warstwa budyniowa : Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając wlewać rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając. Na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ) wyłożyć rabarbar, wyrównać. Na rabarbar wylać równomiernie gorący budyń. Na to zetrzeć

Opowieści z piekarnika
Drożdżówka z serem i lukrem 254

cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię