mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:133/622)

Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 70

drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml oleju(...)jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka soli Ponadto: olej do posmarowania bułek Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie: W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. (Polecam mikserem z hakiem.) Ciasto podzielić na 6 równych części. (Ciasto jest

Di gotuje
Gryczane racuchy z jabłkami 175

wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko  cukier puder do posypania olej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Dyniowe scones 184

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g masła, zimnego 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynków  [ zapomniałam] Mąkę przesiać razem z  proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. Puree dyniowe, jajka ,mleko

Moje domowe kucharzenie
Placuszki bananowe (banana pancakes) 162

upon a chef .     Składniki: 230 - 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 dojrzały banan 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml mleka 3 łyżki roztopionego masła   Wykonanie: Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać w misce.  W drugiej misce rozgnieść widelcem banana.  Dodać jajka i mleko

Sto kolorów kuchni
Babeczki Kajmakowe 177

posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem.   Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g masła (w temperaturze pokojowej) 175 g brązowego cukru cukier waniliowy 60 ml mleka szczypta soli ok. 150 g kajmaku Krem: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany(...)pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian z mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto do ok. 2,5 cm od brzegu. Pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. "suchego patyczka

Słodka Strona
PIERNIK DIETETYCZNY – pełnoziarnisty / najlepszy! – BE FIT! 115

oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko – 2 szt * miód – 2 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * stewia – ok. 8 tabletek * przyprawa(...)piernika – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Płatki owsiane mielimy na pył, w mleku rozpuszczamy stewię. Jajka ubijamy na puch, dodajemy miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Wystudzony przekładamy

Ostra na Słodko
Babka tulipan. 101

się prezentuje. Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i do popołudniowej kawy!  Składniki na babkę tulipan: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka(...)posypania      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część

Rozpustne gotowanie
Pancakesy z nutellą i mąką z pełnego przemiału 166

sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź.  Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany.  Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię

Gotowanie to kochanie
Coco au Miel 133

wyłóż wgłębienia w formie na muffinki papilotkami lub natłuść, np. masłem. Podgrzej mleko z miodem, aby było gorące. Wsyp do miski wiórki, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wlej delikatnie ciepłe mleko i wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i połącz wszystko. Masą wypełnij papilotki, może być "z górką". Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz , aż się zarumienią, przez około

Gotowanie to kochanie
Drożdżówki z serem i jagodami 137

łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem. Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania Składniki na ok. 20 bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki stołowe(...)cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki Bounty 151

babeczek): 60 g masła 130 g cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy

Domowa cukiernia Ewy
Babka z makiem 189

blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :) 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki mąki pszennej  15 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 30 dag masy makowej z puszki  lukier lub biała polewa czekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym(...)jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika

Takie tam pichcenie
Ciasto ucierane z budyniem i owocami 94

puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne. Składniki: Tortownica 24-26cm 200g margaryny 200g cukru pudru 4 jajka 200g mąki tortowej 2x budyń waniliowy 5 łyżek mleka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki 1 płaska łyżka kakao 100g rodzynek 1 jabłko kilka kropel olejku waniliowego ok 40 małych truskawek cukier puder do posypania(...)masła 10 dkg cukru kryształu 20 dkg mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku. 2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI 93

owocom zachowuje wilgotność, a szczypta cynamonu nadaje ciastu niezwykły aromat. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka o wymiarach 26x20 cm 2 jajka, 2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op.cukru waniliowego Dodatkowo: ¼ łyżeczki cynamonu, lukier, 4 nektarynki, garść borówek WYKONANIE Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i olej, a na końcu mąkę wymieszaną

słodki bratek
Muffiny z... 162

dodać na co tylko mamy ochotę ;-) składniki na 12 sztuk ( u mnie wychodzi ok 16 sztuk bo używam formy z IKEI) 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka  1 jajko 100 g masła dodatki: 2-3 czekolady mleczne masło orzechowe ciastka hity sposób przygotowania: Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam by przestygło. Mąkę , cukier(...)proszek do pieczenia mieszam w misce.  ( suche składniki) Mleko, jajko i masło (mokre składniki) mieszam w drugiej misce.   Następnie suche składniki przesypuje do mokrych i niestarannie mieszamy,  dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę lub inny dodatek. Formę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta,  (Ja napełniam do pełna bo lubię jak muffiny bardzo wyrastają).  Pieczemy przez 20 minut

Cukier&Puder