batonów IWishBAR, które sama wybrałam :) 1. BRAZIL COCOA - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kakaowym W składzie znajdziemy: suszone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kakao w proszku. Jeden baton dostarcza 204 kcal . Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny aromat kakao. Właśnie delikatny. Dla mnie zbyt delikatny. Nie wiem, może to kwestia tego, że bardzo lubię mocne(...)prawdę bardzo bardzo bardzo smaczny baton! Jedynie co mnie w nim troszeczkę "boli" to ta biała czekolada. Na batoniku znajdziemy informację, że biała czekolada to: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, jogurt w proszku, emulgator: lecytyna sojowa. Ale wiadomo, biała czekolada to biała czekolada, jakoś składem pod względem zdrowotnym chyba nigdy nie będzie do końca zachwycać
Zdrowie na języku :Pbyło w przypadku moim i męża ;) Składniki: 1 i 3/4 szklanki zmielonych w młynku do kawy wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3/4 szklanki mleka szklanka jagód WYKONANIE: Przygotować 2 naczynia. W jednym z nich wymieszać składniki suche: zmielone wiórki kokosowe, cukier, i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugim zmiksować
kolorowotorcikowoduże obrane, bez pestki avokado (około 150g) 300 g cukru trzcinowego 350 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Obrane i pokrojone avocado umieszczamy z cukrem w misie miksera i miksujemy na gładki krem. Dodajemy łyżka(...)łyżce mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem i sodą. Ucieramy. Kolejno delikatnie wlewamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając
Made By Mom And SonKolejna odsłona muffinek :) Tym razem duuuuużo czekolady :) Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, krem czekoladowy, polewa czekoladowa. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej
paapilotkaaSkładniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca(...)stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam do momentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy
Blondynka Gotujejabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :D Składniki: (duża brytfanka prostokątna) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski(...)proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa. Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją). Nadzienie: Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie
Moje pyszne gotowanieśrednicy ok. 20-22 cm) Ciasto waniliowe: 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny(...)jasności. Pod koniec wsypać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Następnie wbić po kolei jajka, za każdym razem miksując oraz wlać ekstrakt z wanilii i strumyczkiem mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać je do maślanej masy i krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno wyłożyć papierem
Nastoletnie Wypiekanieefektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3 jajka 200g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2-3 duże jabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku(...)każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem
Moje Kuchenne RewelacjeWielkanoca, ktora zbliza sie da nas wielkimi krokami. Babeczki z nadzieniem skladniki na 12 babeczek: 1/2 kostki masla 3 lyzki wody 1 szklanka cukru 3 lyzki mleka 2 szklanki maki 2 lyzki proszku do pieczenia 3 jajka do nadziania nutella lub konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem
Przysmaki Karolkimąki razowej Młynomag , ½ szkl. mąki graham Młynomag , 50 ml oleju, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mleko oraz mąki wymieszane z proszkiem. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę wody. Gofrownicę smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Gofrownicę rozgrzewamy, gdy już będzie dobrze rozgrzana nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę
słodki bratekopakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru (można więcej, można mniej, w zależności od upodobań) szczyptę soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy
Ratunku obiadnaleśniki z proszkiem budyniowym, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatne, trudniejsze w smażeniu ale warte zachodu. Przepis z przedwojennej książki/broszury reklamowej dr. Oetkera. W 1922 roku powstała w Polsce w Gdańsku Oliwie, fabryka proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Produkowane tam były: proszek do pieczenia „Backin”, cukier waniliowy, żelatyna „Regina”, mączka „Gustin”, aromaty i desery w proszku(...)paczka budyniu waniliowego, 3 jajka, szczypta soli, 40 - 60 g cukru pudru, 6 g proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia (skórka słoniny, olej) Do miski wlać mleko i mieszając dodać mąkę i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Następnie ciągle mieszając dodać żółtka, sól, cukier i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać białka
królestwo garówdanie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna , Justinka i Joasia . Składniki: 2 duże jajka 150ml mleka 65g masła 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki 1-2 czerwone papryczki chili drobno(...)posiekane 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 łyżeczki soli sok z cytryny olej do smażenia Przygotowanie: W misce lekko ubić jajka z mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut
Codzienne Gotowanieoczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy(...)serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
KasiekGotujewypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt: 100 g masła 100 g czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy (38 g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 250 g masła Poncz: Szklanka herbaty 3 łyżki(...)kremem budyniowym - przepis: Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy. Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się
Kuchnia Łukasza