keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu 1 płatek(...)żelatyny = 1 łyżeczka 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: odmierzyć i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Odzielić żółtka od białek miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia kisiel o smaku np. wiśniowym (według uznania swój ulubiony smak) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać margarynę, mleko. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić ma 3 części. Do pierwszej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej kisiel, zaś do trzeciej kakao. Piec 45 - 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościlubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych 180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ utrzeć z masłem na puszystą, jasną(...)masę. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem. Piec
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka przepis Banany rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich mąkę , jajko , sodę oczyszczoną , proszek do pieczenia , cukier , olej i mleko .Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i napełniamy papierowe foremki . Pieczemy 25 minut w temp.180 st.C
Smakowite Daniababeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciastamałych 0,20 l mleko kwaśne, 0,05 l olej smalec cukier puder cukier waniliowy proszek do pieczenia -1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni
Kuchnia DanusiBabka snickers PRZEPIS Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa(...)Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek
coolinarnastrefa.blogspot.commleka 150 ml kwaśnej śmietany Pistacje, 75 g połamanej czekolady i połowę cukru blendujemy na drobny pył. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Do utartego wsypujemy zblendowane z czekoladą i cukrem pistacje. Ucieramy krótka chwilę do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo
Made By Mom And SonSkładniki: 200 g margaryny 200 g cukru 4 jajka 1 olejek rumowy 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około(...)jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia, następnie dodać margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko - wymieszać i na sam koniec dodać rodzynki oraz pozostałe bakalie wcześniej obtoczone w mące. Piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościszklance nie równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam(...)koszt drewnianej jakieś 5 zł (raz próbowałam utrzeć blenderem i wyszedł glut) Przygotowanie: Ciasto: zagotuj mleko z olejem/masłem (doprowadź do wrzenia), wymiesza mąkę z proszkiem do pieczenia oraz stolą i stopniowo wsypuj do mleka z olejem ucierając (wrzucając zrobi się piana i takie „puffff” usłyszysz oraz poczujesz zapach zasmażki- to wręcz wskazane ). Utrzyj dokładnie całe ciasto, uformuje
greenscarfMuffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody Przepis na muffinki piernikowe z czekoladą(...)jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sody, przyprawy. W drugiej mokre: olej, mleko, miód, jajko. Między czasie kroimy czekoladę w drobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą na święta
Gotowanie-ukłyżeczka stewii w proszku - 1/3 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - 20 ml mleka migdałowego Składniki na masę jaglaną: - 115 g kaszy jaglanej (użyłam KUPIEC) - 500 ml mleka sojowego - 1 płaska łyżka stewii w proszku - 2 łyżki jagód goji 1. Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać stewię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu
Zdrowie na języku :Pblaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Spód: Blaszkę
Moje domowe kucharzenieBiszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g kakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem(...)puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta
peggiwkuchnibardzo miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mleka, 2 jabłka, cukier puder, olej do smażenia Wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do jajka na przemian
Passion of Cooking