mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej 4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe i czekoladowe Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce(...)Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej. Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 6 plastrów świeżego ananasa olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: mleko kokosowe wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!omlet gruszkowy. Idealny na jesienne poranki. Świetnie komponuje się z earl grey'em z miodem i cytryną :) Składniki:4 białka4 żółtkałyżeczka cukru2 płaskie łyżki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka mleka 2 gruszkiSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę
Słodkie Przyjemnościłyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy do niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy do jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego mleka, CIĄGLE MIESZAJĄC, tak aby nie powstały grudki. ponadto: Na karmel miodowy
SMYKWKUCHNIpości I o każdej innej porze roku, ponieważ są pyszne i bardzo szybko się je robi. Przepis na thermomix na dole. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do miski, wymieszać. Żółtka, sól, mleko, cukier waniliowy dodać do masy suchej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić(...)motylek, wrzucić białka i szczyptę soli, czas 3 minuty, obroty 4 – wyjąć ubite białka i włożyć do miseczki – do naczynia miksującego przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wlać mleko, dodać żółtka, cukier waniliowy, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał – dodać ubite białka i wymieszać za pomocą kołpytki – reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńśredniej wielkości banan 1 1/2 łyżki rodzynek 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie 2 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy banana) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 całe jajko Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, rozbijamy je widelcem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i mleko
Słodkie okruszkitemu do przetestowania... Ciasto: 200g mąki pszennej , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 100g cukru, 2 jajka, 150ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt, 150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy
Z miłości do słodkościBiszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń) polewa czekoladowa* wiórki kokosowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku budyniowego, 700 ml mleka oraz 4 łyżek cukru. Odstawiamy w zimne miejsce aby się schłodził. Masło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy je na puch i dodajemy po łyżce zimnego
My simple kitchenproszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć
wyzwania kuchennemnie wiaderkowy)3 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruaromat śmietankowySposób wykonania:1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy
Kuchnia domowa Aniricotta 125 ml mleka 2 duże jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Dokładnie mieszamy ricottę z mlekiem i żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy, aby powstała gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i szpatułką bardzo delikatnie mieszamy z masą serową. Na patelni rozgrzewamy olej
MyCookBook.pljajka, 2 łyżki serka wiejskiego, 2 łyżki miodu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała. Następnie wymieszać
Z miłości do słodkościdzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła szczypta soli 225 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 jabłka pokrojone w kosteczkę kilka sztuk orzechów drobno posiekanych garść mieszanki keksowej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masło będzie już utarte dodajemy nie przerywając(...)ubijania po jednym jajku. Kiedy jajka będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką keksową. Ciasto wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 170 stopni około 50 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniSkładniki na formę 21 x 25 cm: 3 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao ciemnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g margaryny (min 80% tłuszczu) 3 jajka po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej pół szklanki rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 małe jabłko dobrze(...)łyżki. Jeśli masz go odpowiednio dużo, możesz zamiast rozpuszczonej czekolady dać 3 łyżki kakao. Włącz piekarnik na 170stC. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej mleko i tłuszcz z czekoladą. Dodaj aromat. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny
Anioszek w kuchnigorzkiej czekolady1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec
UgotujmyTo.plproszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Specjalną łyżeczką do wydrążania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię