znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam! Muffinki z truskawkami i rabarbarem Składniki: 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru, 2 łyżeczki cukru pudru, + kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki. Wykonanie: Truskawki i rabarbar(...)obrać rabarbar i oczyścić truskawki ze szypułek. Rabarbar kroimy w małą kostkę, truskawki na pół i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki
paapilotkaaprzystanek, to podwieczorek przy kawie i bananowych muffinach. 35 min 12 szt. składniki: 2 banany 1,5 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru (kwestia tolerancji na słodkie) 2 jajka wykonanie: W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier
Ania i Marcin gotująCiasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem(...)puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy – jest upieczone. Po lekkim przestudzeniu, okrawamy brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin
kuchcikowniawersje grudniową, np. z ciasteczkami?;) hihi;)) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 125 g masła 150 g cukru 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie(...)opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste i na tym etapie odstawiamy mikser i ugniatamy ciasto ręcznie. Przekładamy je do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka: Owoce obieramy, wydrążamy gniazda
My simple kitchenbudynie waniliowe 6 łyżek cukru 600 ml mleka 200 g masła 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 70 g czekolady deserowej Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i go wystudzić. Masło zmiksować aż będzie puszyste. Partiami dodawać zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem
My simple kitchenmąka pszenna 2 szkl mleko 2 szkl proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier puder 2 łyżki olej rzepakowy 1/3 szkl jajka 2 szt sól śmietana spray dżem wiśniowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować
ciasta i desery czyli na słodkolubiących kaszę gryczaną. Bardzo smakowite i proste do wykonania. W sam raz na śniadanie czy przekąskę. Składniki: * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 banan * 2 łyżki cukru * szczypta soli * dodatkowo jogurt naturalny do polania * olej do smażenia Banana rozgniotłam widelcem i dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam na gładką masę
Pieprzyć z FantazjąJest to oryginalny, przedwojenny przepis na to ciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą w nim, ich sporą ilość. Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki
Gotowanie...to proste !szarlotkę . Składniki (forma o średnicy 26 cm): 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/4 szklanki oleju 1/4 mleczka kokosowego lub zwykłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 2-3 jabłka najlepiej szara reneta lub inne nadające się do pieczenia 1 łyżeczka
Fitsweet.mejego istotnym składnikiem jest brzoskwinia. Całość smakuje bardzo dobrze, a dzięki obecności owocu placek nie jest suchy. Składniki: 60 g mąki ryżowej 1 jajko 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu 1/2 brzoskwini Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz brzoskwini dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i wlej masę. Smaż na średnim ogniu przez
Zdrowie na języku :Pmożemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 kostek mlecznej czekolady Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie
IzabelawkuchniDziś przygotowałam dla swojej rodzinki pyszne ciasteczka, niezwykle kruche, z warstwą kremu orzechowo- kakaowego. Idealne z kubkiem ciepłego mleka, lub do moczenia w kawce czy herbacie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczyła chwila i moje ciasteczka już gotowe, wędrowały do piekarnika. Dzień dziś niestety chłodny i ponury, więc zaprosiłam córkę do wspólnej zabawy przy wykrawaniu u lepieniu ciastek(...)jest ekologiczny, bezglutenowy, wegański, bez zbędnych ulepszaczy. Źródło błonnika pokarmowego, magnezu i potasu, W jego składzie znajdziecie takie składniki jak: - cukier kokosowy - mleko kokosowe w proszku - pasta z orzechów kokosowych 12% - olej słonecznikowy - błonnik z akacji - olej kokosowy - proszek
Zrób to smacznieWytrawne gofry? Czemu nie! Są przepyszne! Składniki: CIASTO: 2 jajka 1 i 1/2szk mąki pszennej 1 i 1/2 szk mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżkioleju roślinnego szczypta soli, pieprzu, oregano DODATKOWO: 2 jajka 1 łyżka masła przyprawy garść świeżej rukoli Przygotowanie: 1.Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze
FITBUuKMuffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć
Bullio