mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:132/622)

Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 209

cukru niż w przepisie, w końcu mój syn nie jada słodyczy :) Kokosowy chlebek. Składniki: 100 g wiórków kokosowych; 2 szklanki mąki tortowej; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 225 ml mleka; 1 jajko; 120 g stopionego masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.); Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę(...)sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później na kratce. Smacznego

Miksturownik
Świąteczne smakołyki z nutellą 219

polecam je więc na wiele innych okazji...  Składniki:   3/4 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  130g masła,  1/2 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale

Z miłości do słodkości
Torcik czekoladowy 514

święta - dlaczego nie !  Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka dodać mleko oraz masło i połączyć z suchymi składnikami

Zabawa smakiem
Drożdżówki z jagodami 242

oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Lukier

Zabawa smakiem
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie 175

Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu

Buniabaje w kuchni
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 221

GOTOWANY NA HERBATNIKACH. / Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę

W kuchni Karmel-itki
Sernik z masą kajmakową 326

tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj ser, miękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 137

kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami

Słodkości i nie tylko
Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 165

skusić na takie zdrowe naleśniczki?:) Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej   3 jajka   500 ml mleka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 227

nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 138

Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz

Ostra na Słodko
domowe gofry z truskawkami 142

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 136

mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli borówki Oddziel białka od żółtek. Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę,  proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto makowe z kremem 728

margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami(...)puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką

Kuchnia domowa Ani
#3 Muffiny kakaowe z budyniem, czekoladą i płatkami owsianymi 119

spotkanie ze znajomymi. I dzisiaj właśnie mam spotkanie, więc wypadało coś upiec :) Składniki na 20 muffinów: 3 szklanki mąki pszennej 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 3/4 szklanki cukru tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady  płatki owsiane budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka(...)Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Mąkę, proszek, cukier i kakao miksujemy z jajami i olejem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy

Taste of imagination