mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:132/622)

Drożdżówki z jagodami 251

oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Lukier

Zabawa smakiem
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie 184

Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu

Buniabaje w kuchni
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 223

GOTOWANY NA HERBATNIKACH. / Źródło: mojeciacho.blox.pl / 1 kg białego sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę

W kuchni Karmel-itki
Sernik z masą kajmakową 331

tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj ser, miękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 139

kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami

Słodkości i nie tylko
Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 171

skusić na takie zdrowe naleśniczki?:) Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej   3 jajka   500 ml mleka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 234

nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 152

Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz

Ostra na Słodko
domowe gofry z truskawkami 151

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 145

mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli borówki Oddziel białka od żółtek. Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę,  proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto makowe z kremem 734

margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami(...)puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką

Kuchnia domowa Ani
#3 Muffiny kakaowe z budyniem, czekoladą i płatkami owsianymi 128

spotkanie ze znajomymi. I dzisiaj właśnie mam spotkanie, więc wypadało coś upiec :) Składniki na 20 muffinów: 3 szklanki mąki pszennej 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 3/4 szklanki cukru tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady  płatki owsiane budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka(...)Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Mąkę, proszek, cukier i kakao miksujemy z jajami i olejem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy

Taste of imagination
Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 81

drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml oleju(...)jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka soli Ponadto: olej do posmarowania bułek Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie: W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. (Polecam mikserem z hakiem.) Ciasto podzielić na 6 równych części. (Ciasto jest

Di gotuje
Gryczane racuchy z jabłkami 182

wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :) Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 średnie jabłko  cukier puder do posypania olej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Dyniowe scones 191

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g masła, zimnego 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynków  [ zapomniałam] Mąkę przesiać razem z  proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. Puree dyniowe, jajka ,mleko

Moje domowe kucharzenie