szkl * proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki * kakao – 6 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie ( lekko wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkomąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze(...)temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a na koniec dolewamy po 1 łyżce mleka, cały czas miksując. Ciasto przekładamy do tortownicy (każdą formę, inną niż silikonowa, należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać mąką
Ratunku obiaddepending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 250 g margaryny 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy (8 g) maliny (u mnie około 3/4 szklanki) Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy kostkę margaryny, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy(...)drugiej żółtka. Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo
Słodkie okruszkiwynik kombinacji ze starymi i znanymi przepisami na ciasto Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy (8 g) maliny (u mnie około 3/4 szklanki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy kostkę margaryny, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy(...)drugiej żółtka. Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo
Słodkie okruszkiwszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki budyniu waniliowego Delecta kostka masła (25 dag) Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką(...)proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch
Salonik smakówmuffinką :) Niech będzie ciepło i słodko zimą w naszych kuchniach! :D Pomarańczowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczką proszku do pieczenia szczyptę soli 6 łyżek oleju 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego 50g suszonej żurawiny 100g białej czekolady(...)łyżeczki mielonych goździków Sposób przyrządzenia: 1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, olej i zmiksuj. 2. Do całości dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli - zmiksuj. 3. Do masy dosyp pomarańczowego pyłku i mielonych goździków. 4. Żurawinę pokrój na nieco mniejsze kawałki, to samo zrób z białą czekoladą ( ok. 4 mniejsze kawałki z jednej czekoladowej kostki) 5. Wszystkie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 75 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka ubić, dolać do nic mleko oraz masło. Następnie dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z tym co lubimy
The Sweet DamselBabeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do osobnego naczynia rozbić jajka i je roztrzepać. Dodać mleko i ekstrakt. Połączyć i zmiksować na gładką masę. Krem: 185 g masła 185 g cukru
Humanistka w kuchnimąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: szklank a maku 1 70 g margaryny 2 du że jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej(...)może oddzielić się tłuszcz) i nadal gorącą masę od razu prze kładamy na dolny biszkopt. W takiej postaci studzimy. Krem adwokatowy: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę oraz żółtk a - dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy
Słodka StronaBiszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Dodatkowo dżem malinowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego(...)rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przełożyć do tortownicy .Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 – 45 minut . Odłożyć do całkowitego ostygnięcia i przekroic na połowę. 1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki mleka, wlać
Moje domowe kucharzenieSmacznego:) Naleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym Składniki na Naleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym: 1,5 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego puszka ananasa Sos pomarańczowy: 1-1,5 łyżki masła 2-3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy 1 szkl. wyciśniętego(...)soku z pomarańczy Przepis: Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą jajko,mleko kokosowe i olej. Dodaj do suchych składników i przemieszaj ( można użyć miksera). Ananasy odsącz i dodaj do ciasta. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozpuścić masło. Dodać sok i skórkę
Gotowanie-ukSkładniki: ->150g szpinaku mrożonego/świeżego -> 1.5 szklanki mąki żytniej -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej -> 1 łyżeczka soli -> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ szklanki mleka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, z dodatkiem soli(...)czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!krzaczka. Dziś na talerzu czarna porzeczka i zwykłe ciasto kręcone. Składniki: 3 jajka 200 g margaryny 2 szklanki mąki szklanka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka owoce Masło rozpuść dodaj mleka. Jajka utrzyj z cukrem na pianę, dodaj proszek do pieczenia. Miksując dodaj mąkę, dolej masło.Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto przełożyć do formy
Kurnikowokonfitury stanowią idealny deser na ostatnie dni lata:) fot. Izabela Magdalena Składniki: 125 g serka mascarpone 1,5 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. mleka 2 duże jajka kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżka otartej skórki z cytryny łyżka soku z cytryny Mascarpone + cukier + mleko + jajka + ekstrakt + skórka + sok z cytryny
Kuchnia smaków