czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: - 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta - 20 dag dobrego masła - 35 dag dobrej gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao - szklanka mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki naturalnego kakao - 1 szklanka cukru - 8 jaj - 1 kopiasta szklanka mąki pszennej - 5 łyżek likieru lub wódki 1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, masłem
Apetyczna babeczkakroić tego ciasta na ciepło, ale nie mogłam się opanować Składniki: - 3 jajka; - 100 g margaryny lub masła; - 100 g cukru pudru; - 6 łyżek mleka; - 15 dag mąki pszennej; - 15 dag cukru kryształu; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 5 łyżek mąki ziemniaczanej; - 5 łyżek wiórek kokosowych(...)rabarbaru - 25 dag truskawek; Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy wlać mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze
dom-agi.plDużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa(...)białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać po 1 łyżce mączki ziemniaczanej (oczywiście do proszku, który rozprowadza się z mlekiem). Ugotowane budynie rozlać na tace, formując mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy
Jadło i czytadłoSkładniki : 18 dag cukru 2 jajka 100 ml mleka w temp. pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około(...)jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem
Proste Potrawyłyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez minutę (aż zabulgota). Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać z orzechami włoskimi
Chocolate Muffin Blogopowiadać godzinami...dziś kolejna propozycja tym razem muffiny o smaku "szarlotkowym". 80 dag masła 230 dag cukru 240 dag mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 180 ml mleka cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii (pół łyżeczki) 2 jabłka kilka kropel cytryny cynamon Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny
Humanistka w kuchniczas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki erytrytol/stewia* 4 łyżeczki cukru(...)mielonych migdałów lub zmiksowane orzechy laskowe (można pominąć) Sposób przygotowania: Babeczki Nagrzewamy piekarnik do 180C Do miski wrzucamy obrane banany i blenderujemy je z mlekiem. Dodajemy resztę składników na ciasto, oprócz masła orzechowego i proszku do pieczenia. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie (powinno być bardziej słodkie niż wersja po upieczeniu). Jeżeli jest za mało słodkie, dodajemy łyżeczkę stewii z erytrytolem
Fill The Bowlnaszych naleśników. Moje pancakes robiłam bez foremki, zwyczajnie jeszcze jej nie kupiłam. S kładniki: * 1,5 szklanki mąki * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki cukru * 1 i 1/4 szklanki mleka * 3 łyżki rozpuszczonego masła * 1 jajko * ulubione owoce * syrop klonowy, bita(...)śmietana bądź jakiś inny ulubiony syrop * odrobina oleju Roztopiłam masło. Do mleka wbiłam jajko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszałam i roztrzepałam jajko. Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i dosypałam do mleka. Dodałam sól i cukier. Na koniec dodałam rozpuszczone i ostudzone masło i dosypałam garść borówki amerykańskiej. Wszystko wymieszałam. Smażyłam na natłuszczonej odrobinę patelni do uzyskania
Pieprzyć z Fantazjąlubicie kawowych ciast. 150 g bezików (czyli dokładnie tyle ile wychodzi z powyższego przepisu) Przygotowanie kajmaku: Na dużą, głęboką patelnie przelej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu gotuj, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, czyli mleko się zredukuje. Zajmie to około 30 minut, ale po 15 już pilnuj i mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Przygotowanie kremu: Utrzyj na puszystą(...)octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesiej nawet 2 razy do dużej miski. Dodaj zakwaszone mleko, wymieszaj dokładnie, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz
greenscarfużyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżka gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1 łyżeczka kardamon 1/3 łyżeczki krem: masło 45g jajko(...)Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Masło miksujemy z ksylitolem, a następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem
rabarbarowoMiłej soboty :-) Składniki: 8-10 kiełbasek, parówek (cienkich) 120 g mąki pszennej 70 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 15 g startego sera żółtego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jako + 1 do posmarowania świnek Dodatkowo: sezam, mak, starty ser zioła 1. W misce łączymy ze sobą przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy
kruche babeczkiSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 200 ml, mleko 3,2% 400 ml, mąka pszenna 40 dag, proszek do pieczenia 2 łyżki, cukier waniliowy 1 łyżka, kakao 3 łyżki, mleko 3,2% 4 łyżki, polewa czekoladowa 1 opakowanie, cukier - ile potrzeba całe jajka, cukier, cukier waniliowy ubić w robocie na kogel-mogel z 8 minut na dużych(...)obrotach do masy jajecznej w czasie miksowania na mniejszych obrotach wlać olej następnie w trakcie miksowania wlać mleko i z 1 minutę miksować robot wyłączyć i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować z 3 minuty połowę jasnego ciasta przełożyć do innego pojemnika i do pozostałego w misie robota wsypać kakao, mleko i z 1 minutę miksować forma
W Mojej Kuchni Lubięszczypta soli 5 jajek kilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag płatków migdałowych (do posypania) 50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru(...)łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką
Walijskie Pichcenie