szklanki kandyzowanej skórki pomarańczygorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy
Bon Appetit Małgorzatyteż kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula – 1 szt * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone(...)pieczarki , odrobinę soli i smażymy kilka minut. Parówki lekko podgotowujemy , kroimy na grubsze plasterki. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki. Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy
Ostra na Słodkowynalazków nie jada" :P Przepis: inspiracja 50g przesianej mąki pełnoziarnistej 10g przesianej mąki pszennej jajko(białko i żółtko oddzielnie)+ białko* łyżka cukru pudru (lub więcej) kapka mleka(ok.30ml?) aromat waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + masło do smażenia Żółtko i mleko mieszam w drugiej miseczce. Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje przesiany cukier cały czas ubijając, wlewam
More food, love and dreams160ml mleka 45ml oleju 1 jajko Wykonanie; W Misce 4,5l utrzeć jajko z cukrem i nasionami wanilii wydobytymi po rozcięciu laski wanilii. Następnie dodać sól, mleko, olej i przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie dodać migdały. Rabarbar obrać Obieraczką , pokroić w kostkę nożem i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać, wlać do Silikonowych Babeczek, wypełniając każdy otwór
Anioły w kuchniKrem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka 70-100g masła 1,5 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko wlać do rondelka, ciut odlać do rozrobienia proszku budyniowego. Resztę zagotować. W odlanym mleku za pomocą trzepaczki rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki
Fabryka pomysłówZłote Mleko'' Składniki 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki(...)możesz wzbogacić: 1 łyżeczką naturalnego słodzika (miodu, syropu klonowy, stewii itp.) 1 łyżeczką dobrego tłuszczu (oleju migdałowego, kokosowego, sezamowego bądź indyjskiego masła ghee) szczypta imbiru w proszku, cynamon lub gałka muszkatołowa Wykonanie Umieścić mleko i pastę z kurkumy w rondelku i rozgrzej na średnim ogniu do pożądanej temperatury. Dodaj olej, słodzik i inne przyprawy bezpośrednio przed spożyciem. Na zdrowie
w mojej kuchnibabeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni 3 jaja 8 łyżek oleju 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem: 3 białka 5 kopiastych łyżek cukru 8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym(...)gładką masę, dopóki puree z dyni jest ciepłe dodajemy do jego cukier i energicznie mieszamy. Całkowicie ostudzamy. Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaSkładniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy(...)masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru białego 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżeczka wanilii 2 jajka 1 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki Masa 1/2 szklanki miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki syropu klonowego Wykończenie 1/2 szklanki syropu klonowego(...)połączyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku . Dodać syrop klonowy i wanilię. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut
w mojej kuchniproszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu 2 średniej wielkości jabłka około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych) kilka kropli esencji waniliowej cukier puder do posypania placków olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski 1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. 2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka
Gotowanie...to proste !dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 12 % 2,5 szklanki Mąki tortowej Młynomag 125 g miękkiego masła Kruszonka: 1 kopiasta łyżka masła 2 łyżki cukru(...)około 1,5 szklanki wiśni mogą być z kompotu Wykonanie : Do miski przełożyć żółtka,masło, cukier, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.Następnie dodać mleko, śmietanę i mąkę z proszkiem,wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ja swoje ciasto upiekłam w okrągłej formie
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao - maliny i borówki max 300g W rondelku umieść masło, czekoladę, kakao, cukier i mleko. Rozpuść na małym ogniu. Mąkę przesiej przez sito , wymieszaj
SMYKWKUCHNImają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub mielona wanilia 2-3 łyżki(...)dobrego kakao 1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, można ucierać pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki cukru waniliowego , 2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny), konfitura malinowa Krokus . Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej
Aga w kuchniwiaderka 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki cukru 6 jaj 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 2,4 szklanki zimnego mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki(...)budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka). Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą
kgwjanczewo