mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Ciągle mieszając rozpuścić w garnku masło z cukrem i mlekiem-wystudzić.Następnie dodać jaja,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28cm. Przygotować wierzch. Składniki na warstwę kokosową
Wielki apetytmiodu1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju1 jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania jaki można sobie wymarzyć. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę korzenną do piernika, proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem.Pozostały składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza
Lawendowe Niebojednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki 2 jabłka Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie razem wymieszać.Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce.Nakładać do 3/4 wysokości foremek na mufinki..Piec
Moje domowe kucharzeniemleka 125 ml oleju Dodatkowo: 25g rodzynek 8 mini kiwi (można użyć 2 sztuk zwykłych) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz uprzednio pokrojone
Di gotujebudyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem(...)Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń
Praktyczna plmamy coś pysznego do kawki. Składniki: 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy olej, mleko, miód i wbijamy jajko, mieszamy razem do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy razem. Do filiżanki(lub kubeczka) wlewamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneMasa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku i smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa Przygotować budyń według przepisu i wystudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo
Pychotkaaapolane syropem klonowym. Syrop możecie zastąpić płynnym miodem. Takie śniadanko to mogę jeść codziennie, no wiem znudzić się może, ale polecam. Składniki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (lub według własnych smaków) dodatkowo owoce syrop klonowy lub miód Jajka, mleko, rozpuszczone masło
O kuchni z uczuciemniepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa
Rozpustne gotowaniezupełnie różny od wypieków z mąki pszennej. Przepis pochodzi z forum: KLIK. 1 szklanka ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio1/2 szklanki mąki ryżowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki cukru,1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)1/2szklanki oleju1/2 bananagarść rodzynek1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i mieszamy. 2. Dodajemy mleko, olej
Szefowa kuchnijeść. Smak bananów a na wierzchu chrupiąca skórka! Kto chętny? Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki pszennej 2- 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także
Radość kipiąca uśmiechem.żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :)) Składniki: 2 całe jajka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 140 g cukru 70 g stopionego masła ¼ szklanka oleju 1/3 szklanki mleka kilka moreli z puszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy) ok. 100g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości(...)następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem
Walijskie PichcenieMuffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne... Składniki: 100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek budyniowy, mąkę(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę
Pelusiowa Kuchniaprzepis wzięłam z Tej strony. Składniki: 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100 g czekolady gorzkiej roztopionej 1 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki mleka 25 dag mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnie