mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:160/622)

Babeczki z kremem 161

wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.  Składniki : 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl mleka 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego Krem : 1 i 2/3 szkl cukru pudru 120g miękkiego masła 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego(...)ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując masę, do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy aromat, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i drugą część mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy

charlotte gotuje
Chlebek naan bez drożdży 163

pewności zabiorę się za wersję na drożdżach, ciekawa jestem, jak ona wyjdzie. Ale dzisiaj na drożdżowe zwyczajnie nie miałam już ani czasu, ani chęci. Odważyłam się więc zrobić na proszku, korzystając w głównej mierze na tym przepisie oraz innych poradach z internetu. W ostatnich dniach dużo nowości przygotowywałam w kuchni, niekoniecznie z sukcesami. Byłam więc ostrożna i sceptyczna, jednak... udało(...)treściwej zupy gulaszowej. Można też posmarować ulubionym dżemem i zjeść jak kanapkę. Polecam serdecznie! Składniki na ok 11 chlebków: 4 szklanki* mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka soli (ale może być nieco mniej) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie

Anioszek w kuchni
Ciasto ucierane z masą serową i owocami 98

gram masła lub margaryny 7 jajek 380 gram cukru 250 gram mąki pszennej 135 gram mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego odsączone brzoskwinie z puszki 500 gram twarogu sernikowego z wiaderka 125 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: dobrze odsączone brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, miękkie masło ucieramy/miksujemy z 200 gramami cukru, kiedy masa(...)gramami mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia, sypkie składniki stopniowo przesypujemy cały czas miksując do masy maślanej, na spodzie blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozsmarowujemy ciasto, twaróg ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do niego pozostałą mąkę ziemniaczaną, wbijamy resztę jajek oraz dodajemy mleko. Miksujemy całość na gładką masę, masę

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 80

Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy

zdrowo i aktywnie
Muffinki waniliowe z płynną czekoladą i kruszonką owsianą 187

oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka Dodatkowo : 1/2 tabliczki czekolady, każda kostka przekrojona na pół  Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka i mleko. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół

Chocolate Muffin Blog
TORT NA HALLOWEEN 110

puree z dyni łyżka cukru pudru 2 Fixy do smietany Poncz Amaretto można rozcięczyć przegotowaną wodą   Krem budyniowy do dekoracji 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki puree z dyni barwnik pomarańczowy Drip 50g mlecznej czekolady łyżka oleju Sposób przygotowania Biszkopt Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę(...)przykryć ostatnim blatem nasączyć alkoholem posmarować pozostałą śmietaną, Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Krem budyniowy Zagotować dwie szklanki mleka, do pozostałego mleka wsypać budyń cukier (według przepisu na opakowaniu) i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, rozmieszany proszek budyniowy  wlać na gotujące mleko i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch cały czas miksując dodawać

RAROSSA
Gorąca czekolada. Z chilli 134

mleka 100 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta chilli w proszku dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki (38%) 1/4 łyżeczki chilli w proszku Czekoladę posiekać. Razem z mlekiem i mlekiem skondensowanym, kakao, solą i chilli umieścić w garnuszku o grubym dnie. Podgrzewać na bardzo małęj mocy palnika, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować! Czekoladę przelać do szklanek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe placuszki z kaszy manny 117

lekko wyczuwalnym kokosem... Braciszkowi bardzo smakowały, a to o czymś świadczy... ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki: na ok. 12 placuszków  2 szklanki kaszy manny  2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła) 75 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Przygotowanie : Mąkę przesiać z proszkiem

Kuchnia Ellie
Muffiny truskawkowe 227

pewno jeszcze wrócę do tego przepisu :D Przepis pochodzi z blogu Na Miotle Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0.5 szklanki oleju  0.75 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka 1.5 szklanki truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sodę połączyć i delikatnie wymieszać. Kolejno dodajemy

Krakowskie smaki Ani
Muffiny cynamonowe - kakaowe 158

www.capacitier.blogspot.com Ale wcześniej podpatrzono go na www.ilovebake.pl Składniki : 1/2 szklanki cukru 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao           Przygotowanie : Miękkie masło ubić w mikserze na puszystą masę, w trakcie(...)dodawać cukier Wbić jajko i ponownie zmiksować na jednolitą masę Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W następnej kolejności dodawać ciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości  Piec w piekarniku przez około 20 min. w temp. 180 stopni C Wychodzi około

Proste Potrawy
Mak-ser 200

trochę pracochłonne, ale smaczne i efektowne. Polecam. Ciasto makowe 50 dag maku 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Mleko, olejek migdałowy Mak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę z proszkiem,olejek i pianę z białek. Masa serowa

Praktyczna pl
Placek z jabłkiem i żurawiną 155

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko(...)szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz

VioletoweKucharzenie
Muffinki - choinki 127

stół. Ja zrobiłam je z podstawowego przepisu na muffinki, jednak można zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem:  300g śmietanki(...)300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier sól i mokre: jajko, mleko i olej. Łączymy ze sobą zawartości obu misek, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy

Szefowa kuchni
Proste babeczki 112

pochodzi stąd , u mnie w lekko zmienionej proporcji. Do zdobienia wykorzystałam lukier królewski. 100 gram masła 100 gram cukru 2 jajka 180 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zapach migdałowy Piekarnik nagrzać do 170C. Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier i utrzeć.  Dodać pięć kropel zapachu migdałowego. Jajka wbić do osobnej miseczki i lekko ubić(...)trzepaczką. Proszek dodać do mąki i lekko wymieszać. Do masła dodać ostrożnie, partiami jajka i ubijać chwilę na najwyższych obrotach miksera. Dodać partiami mąkę i wymieszać mikserem z całą masą zmniejszając obroty do średnich. Na końcu przełączyć na najniższe obroty i powoli wlewać mleko cienkim strumieniem. Całość powinna być gładką masą. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Napełnić każdą z nich

Czerwony Gupik
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 135

ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych) 120 g  fig (grubo posiekanych) 150 g rodzynek sułtanek (u mnie(...)solą do do momentu gdy zaczną się formować górki. Cały czas miksując dodajemy cukier. Miksujemy by uzyskać sztywna pianę. Dodajemy żółtka i mleko. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry