papilotkach): 120 g miękkiego masła 135 g drobnego cukru 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 białka 120 ml mleka kokosowego 80 g wiórków kokosowych 1. W misce, przy pomocy miksera(...)ucieramy masło z cukrem, ok 8 minut. Dodajemy żółtka z ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy. 2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie połowę mleka. Mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki i mleka. Całość miksujmy krótko, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser. 3. W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy
Słodki Pomysłwaniliowego (migdałowy bardzo podbija smak, ja takiego użyłam właśnie) 3 jajka 100 g zmielonych migdałów (można zmielić płatki migdałów) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 50 ml mleka 1 duże jabłko lub dwa małe cukier puder do posypania ciasta 1. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku(...)miksujemy. 2. Teraz dodajemy zmielone migdały oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej zmielonymi migdałami. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia
Gotowanie...to proste !Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy(...)kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate
Olikowa kuchniamleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać(...)wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając mleko o 1/2 szklanki.Lekko przestudzony wylać na ostudzony biszkopt.Na ostudzony budyń ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieulubioną kawą. Składniki na ok 40 szt : na ciasto : 200 g miękkiego masłą 500 g mąki 120 g cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka aromatu waniliowego ok 100 ml mleka na nadzienie : 60-70dag jabłek 3 łyżki cukru(...)łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram
Mechanik w kuchnisyrop klonowy dla fanów syropu klonowego dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku Składniki na muffinki: 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić(...)ostudzenia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki
Mania Wypiekaniaokazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę(...)białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Wiśnie myjemy, drylujemy i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem: 1 budyń śmietankowy
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1,5 szklanki smażone pieczarki z cebulą na oleju rzepakowym, 150 gram ser feta pieczarki obrane ze skórki pokrojone w kostkę usmażyć na 2 łyżkach oleju z porem niedużym pokrojonym drobno(...)smaku dodać na koniec smażenia maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzić jajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkę teraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciasto nakładać prawie do pełna do foremek silikonowych 7x4 cm piec
W Mojej Kuchni Lubiędojrzałe banany 60 ml oleju kokosowego 70 g orzechów włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do keksu wykładamy papierem(...)pieczenia. Odcedzone daktyle miksujemy z bananami i olejem na gładką masę. Orzechy dodajemy do masy bananowej razem ze śliwkami i rumem. Dorzucamy siemię lniane z mlekiem i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek z sodą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, na wierzchu możemy położyć przekrojonego wzdłuż banana. Pieczemy ok 45-50 minut tak by wbity patyczek
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki(...)mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół. Placek II-Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy ( ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki, wymieszać i piec 30-40 min w 180'C Krem- Odlać
Ciasteczkowy Potwórporanne działania. Można podać z ulubionymi dodatkami - z sezonowymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem. Placuszki śniadaniowe Składniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła do smażenia: olej do podania: owoce, bita śmietana, cukier puder, czekolada Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić
Smaczny zeszyt125g mąki 125g ciemnego cukru trzcinowego np. muscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę(...)Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji
Mania Wypiekanianiedużym garnuszku roztop masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj. Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie(...)Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka 75 g masła 1 duże jajko lub 2 małe 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 i 1/2 łyżki suszonego
Eat me! Fit me!makiem na oleju. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki suchego maku (nie mielonego) 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i dodajemy do nich
Krokusowy Domśmietany 30% -1,5 szklanki cukru pudru -250 g borówek -2,5 łyżki żelatyny -125ml gorącej wody PIANKA -1 śnieżka (bita śmietanan w proszku) -200ml zimnego mleka -0,5 łyżki żelatyny -100 ml gorącej wody DODATKOWO -czekolada deserowa do posypania ciasta Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. MASA SEROWA Borówki blendujemy na mus. Do dużej miski dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWszyscy znają batoniki o nazwie mleczka kanapka. Ja dzisiaj wam zaproponuję zrobienie swojej domowej mlecznej kanapki, ekspresowej bo nie trzeba jej piec. Za ciasto posłużą nam
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka 70 g rozpuszczonego masła W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry. Następnie dodać rozbełtane jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki i powstanie dość gęsta, ale nadal płynna masa. Na rozgrzaną patelnię wykładać po 2 czubate
Simply Foodspieczone a surowe w środku. Potrzebujecie: 2 szklanek mąki szczypty soli 3 cukrów waniliowych łyżki (z górką) cukru kilku kropel aromatu, np. pomarańczowego łyżki kakao 2 łyżeczek proszku do pieczenia szklanki mleka pół szklanki oleju Wszystkie składniki zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Nakładaj do foremek na przemian raz ciasto jasne
Arbuziakiwarstwę lekko dociskając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gładka. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki. Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepory, tylko biała część, potrzebujemy ok 230g 1 czerwona cebula 30ml oleju lub czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 60g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 75ml mleka szczypta soli Pory kroimy na pół, następnie w około 1cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą miękkie. Studzimy. Mleko miksujemy z jajkiem. Dodajemy
Czerwona Porzeczkaobejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy
Via GustoCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakubłonnika oraz dodatku owoców – suszonej żurawiny. Całość doprawiona jest sporą ilością cynamonu co przypomina nieco świąteczny nastrój oraz aromat. Składniki: szklanka suszonej żurawiny szklanka płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki mąki łyżeczka cynamonu szczypta soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i dokładnie zmiksuj mikserem. Masa nie będzie bardzo
wysmienityNutribullet używając ostrza do mielenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem kokosowym. Do utartych żółtek dodaj zmieloną kaszę i nasiona, proszek do pieczenia oraz mleko. Zmiksuj Teraz dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę, uformuj łyżką okrągły placek, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż
Zdrowie na języku :PMASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ Składniki: 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 15 g masła z orzechów laskowych 1 duże jajko łyżka syropu daktylowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko owsiane do zalania płatków Opcjonalne dodatki: olej z pestek dyni Terrasana serek wymieszany ze sproszkowanymi owocami maqui Terrasana i syropem daktylowym maliny Przygotowanie: Żółtko utrzeć z syropem
Poranek na słodkopiękne :-) NO TO ZACZYNAMY SKŁADNIKI -na dużą blaszkę -450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego -1,5 szkl mąki krupczatki -1,5 szkl mąki pszennej -2 łyżki mleka -1,5 szkl oleju rzepakowego -3 łyżeczki proszku do pieczenia -5 jajek -1 1/3 szkl cukru DODATKOWO -700 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan-fixy Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko(...)odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście. Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNawet po orzechach nie ma śladu! I jak tu nie lubić koktajlów? :) Składniki: 1 banan 1/2 szklanki malin 1 mała garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka proszku maca 1/2 szklanki mleka roślinnego orzechowego lub wody Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do Nutribullet i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, jest to ok. 30 sekund
Zdrowie na języku :PCiasto: 6 jajek 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 150 g czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą solią na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wsypujemy mąki, kakao i proszek
Cynamonowe szczęścieProsty, szybki i pyszny przepis na muffiny czekoladowe z borówkami. Do kawy lub herbaty idealne. SKŁADNIKI (10 sztuk) 250g mąki orkiszowej 2 jajka 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki czekoladowego dipu Waldenfarms (można pominąć) ksylitol Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć masę do silikonowych foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, temperatura
Tetiisherizniknęły jeszcze świeże :) Składniki: 120g margaryny lub masła 210g mąki (w trakcie można dosypać jeśli ciasto będzie zbyt klejące) 60g cukru lub cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Z mżki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze zbyt twarde. Do jednej z nich dodajemy
kuchnia doskimasła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki płaskie kakao plus 2 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy
Ladylaura.Najlepszy sposób na wykorzystanie niezjedzonych owoców Składniki: 2 jajka 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie nektarynki Sposób przygotowania: Białka … Czytaj dalej Placuszki nektarynkowe
czarrna od kuchniszklanki oleju -1/2 szklanki cukru pudru -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1/2 opakowania cukru wanilinowego -1 jajko -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder, sodę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Do suchych składników dodać pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę. Jajko zmiksować
Magia jedzenia.wszystkich domowników. Zakupy: - płatki owsiane - miód - masło - dodatki ( ja dałam:ziarna słonecznika, żurawinę suszona, płatki i orzechy włoskie) mogą to być: rodzynki, migdały, suszone owoce, sezam - mleko ( może być w proszku) - kakao Przygotowanie: Najszybciej to zacząć od roztopienia masła i dodawania wszystkiego po trochę do środka i mieszania razem i naprawdę według uznania wszystko ponieważ to i tak wyjdzie. Całą
Tanio smacznie i prostoszklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Przygotowanie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć
Fabryka pomysłówmleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1 kropelka aromatu waniliowego 2 łyżki mielonych płatków owsianych 1 kiwi 3/4 szklanki mleka zagotować z aromatem. W pozostałej ilości mleka rozmieszać płatki i proszek budyniowy. Dodać do pozostałej części i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Podawać na ciepło. Serduszka można wyciąć z plasterków kiwi za pomocą małej foremki :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanka wody ½ kostki masła 1 ¾ szklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, a śnieżkę ubić według opisu
Tradycyjna Kuchniaciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilka słów, to, że po prostu jest i od razu jakoś jest lepiej :) Przepis: 50g przesianej mąki gryczanej 100-120 ricotty 100g pure z dyni hokkaido ok.30-50ml mleka jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody do pieczenia szczypta cynamonu ew. cukier, aromat Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszam
More food, love and dreamspieczenia 1 szklaka oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki octu Na kruszonkę : 1 szklanka mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru z wanilią 3 łyżki cukru oraz: około 50 dag truskawek Jajka( całe) ubijam razem z cukrami, musi potroić swoją objętość . Do dzbanka wlewam mleko, olej , ocet i mieszam całość. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski
Takie tam pichceniePrzepis zgapiłam z tej strony i jak zawsze lekko zmodyfikowałam ;) Składniki (2 porcje): 500g chudego twarogu 3 jajka 3 czubate łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki mleka 1-2 banany garść rodzynek lub innych bakalii kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćopcja idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich smakołyków. Potrzebne nam (na 14 muffinek): - 250 g mąki pszennej - 5 czubatych łyżek kakao - 3/4 szklanki cukru - szklanka mleka 2% - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka *nadzienie: - słoiczek lemon curdu (ok. 200g) (O tym jak zrobić lemon curd pisałam tutaj klik ) - cukier puder
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki: 4 jaja 375 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g oleju słonecznikowego 250 g wody 180 g mleka pełnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy do ciasta i przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniazdjęciu: puree, surówka z kiszonej kapusty i ser żółty w cieście (mąka kuku, ulubione mleko, troszkę oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, rozmaryn suszony, świeży posiekana bazylia, opcjonalnie 1 jajko). Marta Klein jest perfekcyjną szefową jednej z hamburskich restauracji. Jej życie wypełnia wyłącznie gotowanie, które staje się wręcz obsesją. Marta zostaje skierowana na terapię, w której oczywiście nie chce
Qlinarnie i Qlinarnietemperaturze 200 o C. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!! W taki sam sposób upiec drugi placek. Składniki na krem: 1 opakowanie gotowego proszku"Karpatka"; 2 szklanki mleka; 1 cukier waniliowy; 1 kostka masła; Wykonanie: "Karpatkę" przygotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując przy tym mleko, które podałam w składnikach. Rozrabiając "Karpatkę" w mleku, dodałam cukier waniliowy. Ugotowany
In my kitchenpierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć
CookYourselfmleka 3/4 szklanki oleju łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody słoik powideł śliwkowych Sposób przyrządzenia: Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej - wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła, wymieszać. Ciasto dzięki temu będzie wilgotne a nie suche. Przełożyć do blaszki. Piec
pieprzny smaczekdość szybkie w zrobieniu. Polecam nie tylko na tłusty czwartek, ale na resztę roku też się świetnie nadają :) Składniki: 15 dag mąki 6 dag margaryny ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 4 jajka Smalec lub olej do smażenia Papier pergamin Cukier puder do posypania Mleko, wodę, cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość
Smakowy Rajpotrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) - 226g masła - 220 g cukru (użyłam cukru pudru) - 5 białek - 2 łyżki ekstraktu z wanilii - 375g mąki - 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) - pół łyżeczki soli - 355 g mleka - barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę. Dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka(...)cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem - kostkę masła - 220 g cukru pudru Masło
Szybko Tanio SmacznieSkładniki:Suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru2 łyżki kawy cappuccino (proszku)1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Kuchnia domowa Aniładniki (na 12 bułeczek):3 szklanki mąki1 szklanka mleka25 g masła7 g drożdży w proszku (1 opakowanie)1 jajko1/2 łyżeczki solimleko do posmarowania bułeczekzioła, płatki, ziarna, sezam, mak... do posypaniaPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto.Masę dzielimy
Zakręcony Widelecaromatyczne krokiety z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością!Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 3/4 szkl* mleko – 1,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* duże jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella
Ostra na Słodkoczekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka szczypta cynamonu cukier/miód do smaku ew. aromat Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię i mleko łączę w drugiej. Część białka ubijam na sztywną pianę
More food, love and dreamsMoże, sama jeszcze nie wiem. Zobaczymy :P Przepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy
More food, love and dreamswiem niestety skąd jest dokładnie :) Składniki : 250g mąki pszennej 85g płatków owsianych 70 g brązowego cukru (ja dałam biały) 75ml oleju 2 roztrzepane jajka 210ml mleka 85g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżezki soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki
charlotte gotujedawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej
Walijskie Pichcenieserdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;) Składniki (na 1 formę) Ciasto: - 250g mąki pszennej - 12g drożdży - 12g cukru - 2,5g soli - 1,5g proszku do pieczenia - 25ml mleka - 125g masła - 3 jajka Farsz: 200g pieczarek 100g boczniaków 10g suszonych podgrzybków 10g czosnku 5g tymianku 50g cebuli 20g masła sól i pieprz Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki
Anioły w kuchnitakich placuszków. Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków owsianych 2 łyżeczki miodu lub słodkiego mleka kondensowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Jajko ubijamy z miodem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek od miodu. Dodajemy płatki owsiane, mąkę owsianą
Kuchnia Łukaszakruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 6 łyżki oleju 3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 2 garście musli, najlepiej orzechowego 1 garść posiekanych różnych
Czerwień i błękitSkładniki (na dwie osoby): 5 łyżek mąki 2 łyżki pasty tahini 1 łyżka miodu z sosny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy
Emcia Pichci