syrop klonowy dla fanów syropu klonowego dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku Składniki na muffinki: 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić(...)ostudzenia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki
Mania Wypiekaniaokazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę(...)białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Wiśnie myjemy, drylujemy i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem: 1 budyń śmietankowy
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1,5 szklanki smażone pieczarki z cebulą na oleju rzepakowym, 150 gram ser feta pieczarki obrane ze skórki pokrojone w kostkę usmażyć na 2 łyżkach oleju z porem niedużym pokrojonym drobno(...)smaku dodać na koniec smażenia maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzić jajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkę teraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciasto nakładać prawie do pełna do foremek silikonowych 7x4 cm piec
W Mojej Kuchni Lubiędojrzałe banany 60 ml oleju kokosowego 70 g orzechów włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do keksu wykładamy papierem(...)pieczenia. Odcedzone daktyle miksujemy z bananami i olejem na gładką masę. Orzechy dodajemy do masy bananowej razem ze śliwkami i rumem. Dorzucamy siemię lniane z mlekiem i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek z sodą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, na wierzchu możemy położyć przekrojonego wzdłuż banana. Pieczemy ok 45-50 minut tak by wbity patyczek
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki(...)mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół. Placek II-Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy ( ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki, wymieszać i piec 30-40 min w 180'C Krem- Odlać
Ciasteczkowy Potwórporanne działania. Można podać z ulubionymi dodatkami - z sezonowymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem. Placuszki śniadaniowe Składniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki masła do smażenia: olej do podania: owoce, bita śmietana, cukier puder, czekolada Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić
Smaczny zeszyt125g mąki 125g ciemnego cukru trzcinowego np. muscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę(...)Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji
Mania Wypiekanianiedużym garnuszku roztop masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj. Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie(...)Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka 75 g masła 1 duże jajko lub 2 małe 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 i 1/2 łyżki suszonego
Eat me! Fit me!makiem na oleju. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki suchego maku (nie mielonego) 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i dodajemy do nich
Krokusowy Domśmietany 30% -1,5 szklanki cukru pudru -250 g borówek -2,5 łyżki żelatyny -125ml gorącej wody PIANKA -1 śnieżka (bita śmietanan w proszku) -200ml zimnego mleka -0,5 łyżki żelatyny -100 ml gorącej wody DODATKOWO -czekolada deserowa do posypania ciasta Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. MASA SEROWA Borówki blendujemy na mus. Do dużej miski dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWszyscy znają batoniki o nazwie mleczka kanapka. Ja dzisiaj wam zaproponuję zrobienie swojej domowej mlecznej kanapki, ekspresowej bo nie trzeba jej piec. Za ciasto posłużą nam
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka 70 g rozpuszczonego masła W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry. Następnie dodać rozbełtane jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki i powstanie dość gęsta, ale nadal płynna masa. Na rozgrzaną patelnię wykładać po 2 czubate
Simply Foodspieczone a surowe w środku. Potrzebujecie: 2 szklanek mąki szczypty soli 3 cukrów waniliowych łyżki (z górką) cukru kilku kropel aromatu, np. pomarańczowego łyżki kakao 2 łyżeczek proszku do pieczenia szklanki mleka pół szklanki oleju Wszystkie składniki zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Nakładaj do foremek na przemian raz ciasto jasne
Arbuziakiwarstwę lekko dociskając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gładka. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki. Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarne