mąki pszennej 13 g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 27 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko 120 ml mleka W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce, przy pomocy miksera (średnie obroty) ucieramy masło z cukrem przez ok 3 minuty. Nadal
Słodki Pomysłszklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany 12%, 400g rabarbaru, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową(...)włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy o wym. 33x23cm, nakłuć widelcem. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościKolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo(...)dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze
Kulinarny Pamiętniktamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta. Składniki: Ciasto: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 80g masła 0.5 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru 2 jajka Polewa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 50g masła Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy(...)małym garnuszku, na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę. Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy
NiePieprz.plskładzie mojego masła. Masło orzechowe możecie zrobić sami. (9-10 sztuk) 170g mąki pszennej 100g cukru 100 ml mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 2 jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych(...)pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem
Di gotujemielonych orzechów laskowych Skworcu 4 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu do dekoracji (propozycja): polewa o smaku krówkowym i chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodajemy(...)cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy. Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy
Słodkie okruszkisobie :) Takie foremki silikonowe na mini babeczki, kupiłam ostatnio tutaj KLIK Babeczki do koszyczka -mini babeczki 2 szklanki mąki pełna łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 1 jajko 250 ml mleka 10 dag margaryny lub masła pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową kupuję tutaj KLIK Margarynę roztapiam i odstawiam(...)ostudzenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem . Do zimnej margaryny wbijam jajko , wlewam mleko i mieszam, łączę z sypkimi składnikami. Masą napełnia foremki na babeczki, piekę około 30 minut w 180 st. C , muszą się zarumienić . Po ostudzeniu można dowolnie udekorować. *Porcja wystarczy na około 24 babeczki * Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego
Takie tam pichcenieSkładniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami wetrzeć w mąkę masło, starannie wyrabiając i napowietrzając. Dodać cukier i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko. Stolnicę obsypać
Pasja Smakułyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić
FitKotSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa(...)potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta
W Mojej Kuchni Lubięidealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :))) Spód: * mąka pszenna- 300 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Masa jogurtowa: * jogurt grecki- 700 g * kremówka- 200 g * dżem malinowy- 4 czubate łyżki * żelatyna- 4 łyżeczki * woda- 1/4 szklanki Dodatkowo(...)Spód: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając, małymi partiami wlać olej oraz mleko. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wymieszać całość do połączenia się składników. Masę przelać do kwadratowej formy (25x25 cm), uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec przez
Kraina Miodem Płynącaprzegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "Składniki:3 jajka150 ml mleka100 oleju220 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia3 białe szparagisuszone pomidorki 4-5 sztukszczypiorek2-3 papryczki pepperoni czereśniowejSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do wrzątku - gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy(...)drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy
Słodkie Przyjemnościrazu po wyjęciu z piekarnika. Składniki: * 3 szklanki pszennej (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław) * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 1 szklanka mleka * 300 ml kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe(...)jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać
Zrób to smaczniebędą zachwycone. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kolorowe muffinki CIASTO : 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/3 kostki margaryny barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony, żółty MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix 1 tabliczka(...)czekolady Gorzkiej z bakaliami Goplana różnego rodzaju ozdoby kilka truskawek CIASTO: Do naczynia włożyć po kolei: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Do drugiego naczynia włożymy jajka, mleko i roztopioną (zimną) margarynę. Oba naczynia połączyć. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej części dodać po trochu barwnika i wymieszać. Nakładać do papilotek po trochu każdej
Gotuję TestujęIlość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy(...)proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Masa budyniowa: Odlać 200 ml mleka (niepełną szklankę
KuchniaWeDwoje.pl