trafiłem na przepis Nigelli Lawson. To było to! Pancakei wyszły przepyszne, bardzo miękkie, puszyste, właśnie takie jakich oczekiwałam. Polecam serdecznie! Smacznego! Składniki: 300g mąki 400ml mleka 2 duże jajka 40g masła 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Najprostszym sposobem na zrobienie ciasta jest wymieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Jeżeli akurat nie macie pod ręką miksera(...)równie dobrze można wszystko połączyć ręcznie. Na początku na patelni roztapiamy masło i odstawiamy, żeby troszkę przestygło. Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i porcjami dodajemy mleko bardzo dokładnie wszystko razem mieszając. Następnie dodajemy masło i kolejny raz wszystko razem mieszamy, następnie wbijamy jajka i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na patelni z niewielką
Animelka BlogSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI: jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI: rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą
W Mojej Kuchni Lubięchłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu. Składniki: 0,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka duże jabłko 2 łyżki cukru cynamon w proszku dowolne prażone orzechy Przygotowanie: W dużym rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i ryż. Gotujemy na małym ogniu, pod uchyłym przykryciem ok. 30 minut. Mniej więcej w połowie
Kuchnia Łukaszacukru trzcinowego 4 jajka podzielone na białka i żółtka 1 jabłko 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce przesiać mąki, proszek do pieczenia(...)sodę i budyń. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier partiami, później żółtka i zmiksować. Do otrzymanej masy dodać mieszankę mąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać
Chocolate Muffin Blogsię było od nich oderwać :) SKŁADNIKI: 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl mleka 1 duże jajko 1/3 szkl oleju 1/2 szkl masła orzechowego (u mnie Primavika ) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżką cukru z prawdziwą wanilią) marmolada owocowa(...)ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem:) 1. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno
Kto ugości moich gości?ilość do 250 g ) 120 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół ) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 100 -150 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej ( lub mix czekolad ) Wykonanie: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dwa naczynia/miski/ rondelki(...)jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre, czyli mleko, jaja i rozpuszczone, ostygnięte masło. Do składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec
kolorowotorcikowołyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 25*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. W drugiej misce ubijamy białka, kiedy będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka(...)litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka kokosowe galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka wsypujemy cukier i gotujemy. W momencie, w którym mleko będzie się gotować i podnosić w rondelku wlewamy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy
Blondynka Gotujepojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :) Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dżemu - ja dodałam konfitury poziomkowej 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka Krem: 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 5 łyżek zsiadłego mleka 1 szklanka śmietany(...)bitą śmietanę Ciasto: Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem/konfiturę i 3 łyżki kakao. Jak wszystko się połączy dolać mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników i przelać do formy. I tu porada: jeśli robicie w tortownicy - zróbcie w mniejszej niż 26 cm - wyrośnie wyższe
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać
Różne smaki w kuchnipieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę(...)jasne z dziurkami: Ubić pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń
Słodkości i nie tylkocukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego 4 jaja (żółtka i białka oddzielić) 1 kostka masła(...)mokre łączymy w rondlu), w innym wypadku baba może nas niemiło zaskoczyć zakalcem. Przygotowanie: Masło, mleko, cukry i miód podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników. Masę studzimy przelewając ją do miski. Gdy ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą
Symfonia Smakówpłatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej 125 ml maślanki 30 g brązowego cukru 1-2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej
Domowa cukiernia Ewydzisiejszy deser polecam pyszne muffinki z malinami. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 45 dag mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasimleka 1 duże jajko (roztrzepane) 2 łyżki roztopionego masła + dodatkowo do smażenia Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y - Sposób przygotowania: Mąkę, proszek, cukier puder i sól mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do reszty - łączymy składniki. Na końcu dodajemy roztopione masło - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości masła na złoto-brązowy kolor
Słodka Stronaoleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 90 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników
Made By Mom And Son