jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru(...)zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia. Masa budyniowa: 8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenkapyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na sylwestra i karnawał SKŁADNIKI 2 jajka 1,5 szkl.mąki 1czubata łyżka kakao ¾ szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki margaryny ½ szkl.likieru kawowego ¼ szkl. mleka Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
słodki bratekniezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :D Składniki : 0,5 kg mąki pszennej, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 0,25kg cukru, 400 ml mleka, 150 ml oleju, 2 jajka, budyń ( proponuję waniliowy ) Przygotowanie: Gotujemy budyń w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu. Do miski dodaję po kolei wszystkie(...)suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki). Do przygotowanych papilotków wlewam po ok 2 łyżki masy, następnie daję pół łyżeczki budyniu
Mechanik w kuchniPolecam, bo jest smaczna, a w dodatku prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 łyżki dżemu np. czereśniowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Margarynę, cukier i mleko przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Następnie
Ewusiowe Smakikakao330 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia125 g margarynymasa czekoladowa (np. Nutella)Sposób przygotowania:Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.W drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny
Słodkie Przyjemnościmają piękny zapach,są wilgotne...a w środku kryją kawałki czekolady....mniamm.. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady sól Wykonanie: Tabliczki czekolady posiekać. Masło roztopić, przestudzić. Połaczyć mąkę, proszek do pieczenia,cukier, szczyptę soli
Anioły w kuchnimleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wlać olej, mleko i ekstrakt, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej . Składniki : * 1 szklanka ksylitolu Fińskiego Kłos -Pol * 3 jaja * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 3 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * łyżka błonnika kakaowego Kłos - Pol * olejek waniliowy Dodatkowo : cukier puder do posypania Wykonanie: Do misy wbijamy jaja(...)miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam ciemne ciasto
Różowa kuchniaCzas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru(...)cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem
Różne smaki w kuchniświeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska. W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru (w zależności od upodobań) 300 ml mleka 250 g moreli Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej. Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby
Czerwień i błękitpuszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :) Składniki : szklanka mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek
Codzienne GotowanieCiasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym i szczyptą soli. Ucieramy, aż masa będzie puszysta - czyli(...)chwilkę ;) Do masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki
Lawendowe Niebomanny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder Schoko Bons 2 łyżki mleka kilka orzechów laskowych (posiekanych) 6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji) 50 g czekolady mlecznej(...)minuty na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 15 minut do wystygnięcia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut. Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka. Po pucharków wlewamy na zmianę: kaszkę, rozpuszczone cukierki, kaszkę itd. Górę deseru polewamy czekoladą rozpuszczoną
Słodka Stronawymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie(...)20x30 cm. 100 g masła 220 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy piernikowej 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka (250 ml) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy
cool and minty