pyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na sylwestra i karnawał SKŁADNIKI 2 jajka 1,5 szkl.mąki 1czubata łyżka kakao ¾ szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki margaryny ½ szkl.likieru kawowego ¼ szkl. mleka Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
słodki bratekłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Mleko podgrzać w garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu. Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać. Oddzielić żółtka
Taste and Cookgęsty jogurt spełnij swoją rolę. Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek) 225 g mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy clotted cream (u mnie jogurt grecki) truskawki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać
Sto kolorów kuchniniezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :D Składniki : 0,5 kg mąki pszennej, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 0,25kg cukru, 400 ml mleka, 150 ml oleju, 2 jajka, budyń ( proponuję waniliowy ) Przygotowanie: Gotujemy budyń w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu. Do miski dodaję po kolei wszystkie(...)suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki). Do przygotowanych papilotków wlewam po ok 2 łyżki masy, następnie daję pół łyżeczki budyniu
Mechanik w kuchniPolecam, bo jest smaczna, a w dodatku prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 łyżki dżemu np. czereśniowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Margarynę, cukier i mleko przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Następnie
Ewusiowe Smakikakao330 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia125 g margarynymasa czekoladowa (np. Nutella)Sposób przygotowania:Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.W drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny
Słodkie Przyjemnościmają piękny zapach,są wilgotne...a w środku kryją kawałki czekolady....mniamm.. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jajka po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady sól Wykonanie: Tabliczki czekolady posiekać. Masło roztopić, przestudzić. Połaczyć mąkę, proszek do pieczenia,cukier, szczyptę soli
Anioły w kuchnimleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wlać olej, mleko i ekstrakt, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, szybko wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej . Składniki : * 1 szklanka ksylitolu Fińskiego Kłos -Pol * 3 jaja * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 3 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * łyżka błonnika kakaowego Kłos - Pol * olejek waniliowy Dodatkowo : cukier puder do posypania Wykonanie: Do misy wbijamy jaja(...)miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam ciemne ciasto
Różowa kuchniaCzas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru(...)cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem
Różne smaki w kuchniświeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się) mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska. W kolejnym etapie produkcji ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru (w zależności od upodobań) 300 ml mleka 250 g moreli Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej. Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby
Czerwień i błękitpuszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :) Składniki : szklanka mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek
Codzienne GotowanieCiasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym i szczyptą soli. Ucieramy, aż masa będzie puszysta - czyli(...)chwilkę ;) Do masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki
Lawendowe Niebomanny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder Schoko Bons 2 łyżki mleka kilka orzechów laskowych (posiekanych) 6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji) 50 g czekolady mlecznej(...)minuty na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 15 minut do wystygnięcia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut. Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka. Po pucharków wlewamy na zmianę: kaszkę, rozpuszczone cukierki, kaszkę itd. Górę deseru polewamy czekoladą rozpuszczoną
Słodka Strona