cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek
W Mojej Kuchni Lubięzaznaczyć, że każdy je sam zrobi :) Jak mój chłopak zrobił to wy też :D Składniki: 300 gram mąki 125 gram cukru 1 1/2 proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jajka 280 ml mleka 100 ml oleju 1 opakowanie cukru waniliowego (zaleca się oryginalny cukier z prawdziwą wanilią - chodź nie jest to konieczne) 0,5 czekolady białej ( 50 gram(...)czekolady mlecznej z orzechami ( 50 gram ) Wykonanie : Do większej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy... 250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części
W Moim Magicznym Domuczekolady – użyłam cukierniczej 45% kakao, ale można użyć innej (w oryginalnym przepisie 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej) 100 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki naturalnego kakao Na polewę: 100 g masła 200 g czekolady – użyłam 150 g czekolady mlecznej(...)składników. W tym czasie miksujemy na jasną puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy kakao i wlewamy naszą przestudzoną czekoladową masę, krótko miksujemy. Kolejno dolewamy mleko, znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki tylko do połączenia (na małych obrotach) lub całość mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy
Słodkie okruszkiduży banan łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki octu może być jabłkowy, ryżowy lub zwykły łyżka cynamonu Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 5-10 minut. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym z rabarbarem. Orzechy drobno posiekaj o 2/3 dodaj do ciasta. Mleko z octem zbenduj na gładką masę
greenscarfCzas gotowania 45 min Czas całkowity 55 min Składniki 250 g mąki 200 g miękkiego masła 100 g cukru 5 łyżek mleka 3 jajka 2 łyżki cukru brązowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 10 śliwek 3 łyżki płatków migdałów Instrukcje Śliwki myjemy, kroimy(...)pół i usuwamy pestki. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem
Wędrówki po kuchniłyżka olej rzepakowy 1 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy serek, żółtka, mleko i olej. Mieszamy na gładką masę Delikatnie łączymy masę serową z ubitymi białkami. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placki
Kucharzycaczas leci :) Zamierzam efektywnie ten dzień spędzić, trzymajcie kciuki :D Przepis: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 10g zimnego masła 50g ricotty łyzka mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać ricottę, łyżkę mleka i dokładnie zagnieść ciasto
More food, love and dreamstortowej pól szklanki cukru (ok.150g) 2 jajka 100ml mleka 100ml wody olej do smażenia Placki z jabłkami – Wykonanie: Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mleko, wodę i wymieszaj ponownie. Mąkę i proszek przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, zwykły cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj
Kulinarne Przebojedepresją, homeopatom czy po prostu osobom przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!" Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka mleka 3.2% 2 jajka 100 g margaryny 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka esencji waniliowej pół laski wanilii szklanka orzechów włoskich garść migdałów 90 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania(...)Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka i wszystko lekko mieszamy. Cukier, proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła. Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ). Migdały mielimy i dodajemy
Słodkie Przyjemnościbyły akurat takie świeczki... Pani Monice dziękuję za życzenia.. 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa do tortu mleko maliny, kiwi Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec
Moje domowe kucharzenieSkładniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo.Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2).Banany obrać i pokroić
Świat Ciastarzepakowego (ok. 50ml), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 24g), - łyżka prażonych płatków migdałów (ok. 10g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1-2 łyżki mleka. Sposób przygotowania 1. Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu blendujemy na gładką masę. 2. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. 3. Jajka ubijamy z cukrem(...)gryczaną i olej. 5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C. 7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej ½ tabliczki czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek mleka). 8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy żurawiną oraz uprażonymi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKAKAOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~120g mąki pszennej ~30g naturalnego kakao ~3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml mleka (u mnie sojowe) ~4 łyżki oleju rzepakowego ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-150g malin (mrożonych nie rozmrażamy) ~40g groszków z gorzkiej czekolady do wypieków (lub drobno posiekanej czekolady(...)tabliczce) Mleko, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przesiać do miski z mokrymi składniki i ponownie zmiksować. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w masę za pomocą łyżki. Foremki na muffiny (użyłam sylikonowych i takie będą najlepsze, ale można użyć papierowych papilotek) napełniać masą do 3/4 wysokości i posypać czekoladą
chili & sugarłyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy wypiek
Anioły w kuchni