mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:206/622)

Tort makowy z masą kawową 161

znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: 12 jajek 50 dkg maku 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki bułki tartej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kawy prawdziwej 25 dkg margaryny Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia

Kuchnia u Bietki
Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie 186

cukru Cukry Nyskie Przygotowanie: Masa budyniowa: pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozrobiony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając ok. 1 minutę.  Krem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na ciastka. Różowa polewa: W gotującym się mleku rozpuszczamy pianki

Życie zaczyna się w kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 267

chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki(...)Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko i zmiksować.   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z resztą wymieszanych składników. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach Dno dużej

Na słodko lub wytrawnie
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 536

przygotowanego?  :) Składniki: 5 jajek , 3-4 gruszki , niepełna szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , 2/3 szklanki oleju , 2/3 szklanki mleka , 5 łyżek dobrego gorzkiego kakao . Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lussekatter 156

masła 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 40 g cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko dodatkowo: 24 rodzynki 1 jajko 1 łyżka mleka Mleko zagotować z szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie, nie gorące. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą.  Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki 154

babeczki :) Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 szkl mleka 0,5 szkl oleju Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy

charlotte gotuje
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 185

smażonych wiśni.Puszyste,  przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Mąkę ,proszek

Ala piecze i gotuje
Bułeczki musztardówki 193

względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, gorczyca. Przygotowanie Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony

Z miłości do słodkości
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 350

kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru 1/4 op galaretki cytrynowej Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć(...)dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Komu babeczkę? 176

kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka + 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżka esencji waniliowej  oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka.  Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw

Przysmaki Karolki
Sernik z gruszkami 388

Piątnicy) 4 jajka (żółtka, białka osobno) 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo  Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam(...)posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gofry czekoladowe ze śmietaną i malinami 178

rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa  500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka   Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g   Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe(...)mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników . Rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka i wlewamy do ciasta gofr-owego. Wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu wlewamy olej, wystarczy zamieszać i gotowe .  Gofrownice smarujemy

Różowa kuchnia
BABKA Z CUKINII I TUŃCZYKA 172

Składniki: niecała szklanka mąki ( ok. 150 g)  3 jaja od szczęśliwej kury  1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukinia nie za duża cukinia( wraz ze skórką)   1 cebula garść świeżego kopru i szczypiorku, umytego i posiekanego  1/3 szklanki mleka sól, pieprz czarny,  1 łyżka oleju  100 g twardego sera startego na tartce o małych(...)sosie własnym  1 łyżka masła Sposób przyrządzenie :  Cukinie zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski wraz z mąką,jajami, proszkiem do pieczenia, szczypiorkiem i koprem. Dolać mleko, doprawić przyprawami oraz olejem i startym serem.  Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek z mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Do foremy

pieprzny smaczek
Ciasto z kaszy kuskus z porzeczką 254

chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną.  Składniki:   120 g kaszy kuskus  100 ml gorącego mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła roztopionego 120 g cukru trzcinowego 2 jajka sok z 1 cytryny szczypta soli ok 250 g owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam(...)zamrożonych) wszystkie składniki znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy na ok 15 minut aby kasza spęczniała. Na małych obrotach miksując dodajemy cukier, jajko i sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy

Niezły Młynek
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 202

łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli1 jajko1 szklanka mleka2 łyżeczki olejusyrop GoldenPRZYGOTOWANIE:Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę

kulinarnyJa
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 154

mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce – 50 g* cukier – 0,5 szkl* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* napój migdałowy Alpro ( jeśli nie macie można użyć mleka ) – 1 szkl* oliwa – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree.Wlewamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania