mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:213/622)

Puszyste ciasto z jabłkami 115

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO W misce umieszczamy gofio (lub mąkę) i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy

My Chcemy Jeść
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 138

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami(...)śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem 850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu.  Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie

Taste Therapy
Gofry lekkie i chrupiące 151

przy wypiekaniu :) Składniki: ciasto:  (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego) 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: gofry: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany. Do wypieku

Kuchcik gotuje
Ciasto na cztery pory roku 176

kawalkiem ciasta. Szarlotka z budyniem skladniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej maly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka 1 kg jablek cynamon wykonanie: Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia, ucieramy. Bialka ubijamy na sztywna piane i dodajemy

Przysmaki Karolki
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 203

szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1\4 szkl. masła4 łyżki startego parmezanujajko1\3szkl. mleka Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając(...)mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni

Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 171

limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl. mleka   Wykonanie:  Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około(...)dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni

Anioły w kuchni
Ciasto "Królewiec" 390

dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka".Masa: W ok. 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy rozpuszczając w nim cukier oraz cukier waniliowy

Słodka Strona
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 134

mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka   W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając

Simply Food
Babka marmurkowa 212

Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm)   Ciasto: 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 60 g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia(...)masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać sól, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.   Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao i przestudzoną czekoladę, wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Waniliowo -truskawkowe pancakes. 185

jajo. Truskawkowe pancakes 100 gramów truskawek 200 gramów mąki pszennej typ 450 20 gramów mąki kasztanowej 1 jajko 1/2 laski wanilii 10 gramów proszku do pieczenia 40 gramów masła 1/2 banana (/ około 50 gramów) 120 mililitrów mleka Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Przygotowujemy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wyjmujemy ziarna z laski wanilii.  Do blendera kielichowego wsypujemy

Krupeczki
Muffiny kakaowe z truskawkami 143

kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki pokrojonych truskawek(...)kostek słodkiej mlecznej czekolady 50-75ml koniaku lub brandy   Całe jajka ubijamy z cukrem, później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie

Kuba Gotuje
Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i migdałową bezą z kruszonką. 111

mieli ) - 80 g masła - 2 całe jajka - łyżka mąki pszennej - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 500 ml mleka Do rondelka wlej około 350 ml mleka. Resztę mleka w osobnym kubku lub misce (będzie wygodniej!) wymieszaj z proszkiem budyniowym, mąką pszenną, ziemniaczaną i jajkami. Nastaw na ogień rondelek z mlekiem dodaj masło i wlej masę, od tej pory ciągle mieszaj masę tzw. rózgą

SMYKWKUCHNI
Ciasto Pijak + film 202

ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła(...)sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto  studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy

Smakowite Dania
Muffinki z gruszką i chrupiącą granolą 128

większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek. Składniki: 100g roztopionego masła 2 jaja 250ml mleka 300g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara 2 nieduże dojrzałe gruszki garść chrupiącej granoli (uzyłam Crunchy Naturalne(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier. Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej

Moja Delicja
Twarogowe bułeczki 147

mnie wytrzymały tylko do ostygnięcia :) Składniki: - 25 dag mąki - 25 dag sera białego - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - odrobina mleka i cukru Przygotowanie: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy

Zainspirowana w kuchni