cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka 10 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę
Domowy Smak Jedzeniamojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę) 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 300g mąki pszennej 150g cukru 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g miękkiego masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego sól cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodać(...)masa wygląda jakby się zwarzyła - spokojnie, po wymieszaniu połączy się idealnie, dodatkowo i tak ciasto będzie w piecu). Do masy dodać cukier przesiany z kakao i proszkiem oraz szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać mleko i ekstrakt, połączyć. Ciasto jest dość lejące, ale tak ma być. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w 180'C około 50 minut
Cakes By Kejtcukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku cukier puder do posypania dżem wiśniowy Sposób przygotowania: 1. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać olej i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem pudrem
A Ty Smakuj Mniepieczenia1 jajko4 łyżeczki cukru garść malin (u mnie mrożone)2 paski czekolady (u mnie mleczna)Sposób przygotowania:1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko i mleko i miksujemy dokładnie.2. Rozpuszczone i lekko przestudzone masło wlewamy do masy i mieszamy.3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy.4. Smażymy placki
Kuchnia domowa Animusieć wychodzić po nic do sklepu. Padło więc na... Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszenne 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 szklankę mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały słoiczek, ok. 200 g powideł śliwkowych (przepis tutaj ) Przyprawa korzenna(...)tego, co wychodzi z podanych składników. Natomiast jeśli chodzi o same muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek na muffiny nakładamy
Ratunku obiadwodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę.W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki
Lawendowe Niebonagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć
Moje domowe kucharzeniemieszaniec dwóch gatunków roślin z rodziny różowatych. Powstała w wyniku skrzyżowania maliny właściwej z jeżyną krzewiastą. Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Owoce jeśli(...)mrożonych więc już były myte przed mrożeniem. Nie rozmrażamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką
Życie zaczyna się w kuchnizabawy. Mini babeczki smakowe składniki na 30 sztuk 1 jajko 60 g mąki migdałowej 80 g mąki owsianej 60 g cukru kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 100 ml mleka 30 ml oliwy szczypta soli dodatkowo 2 łyżeczki powideł śliwkowych bez cukru 2 łyżki wiórków kokosowych skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy do dekoracji(...)gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany wiórki kokosowe kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej powidła śliwkowe, a do trzeciej skórkę z pomarańczy i sok. Wysmarowane oliwą
Przysmaki Karolkioleju 200 ml mleka 100 g marcepanu 80 g suszonej żurawiny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę wyłożyć papilotkami. Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać w misce. W drugiej wymieszać olej, mleko i jajka. Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia. Dodać żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami). Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić
Sto kolorów kuchniśniadanie z nimi to prawdziwa przyjemność 😊 Składniki: 200 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka 4 łyżki mąki olej do smażenia 200 g borówek amerykańskich Wykonanie: Płatki owsiane mielimy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi
Kuchnia MagdaLenycukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa: mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka(...)piana będzie rumiana i wypieczona. Część mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również
kulinarne odsłony patilśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć
Smakołyki Asiłyżki oleju rzepakowego 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 80 g mąki pszennej 400 ml mleka Przygotowanie: Jajka z solą i cukrem zmiksować krótko mikserem. Wlać mleko, olej i wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Wszystko zmiksować do połączenia (ciasto będzie rzadkie). Patelnię rozgrzać bez dodatku oleju (lub z niewielką ilością, choć nie jest to koniecznie, ponieważ był już
Nastoletnie Wypiekanienaprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie: Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy. Umyte i osuszone cytryny miksujemy(...)jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków. Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku
Kuchnia Łukasza