mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki) 20 g stopionego masła 2 jajka masło lub olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem). Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać
Sto kolorów kuchnizachwycona. Uff, udało się, znowu … Składniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka sojowego dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej dwie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml octu (jabłkowego lub winnego) 200 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy) krem: 200 g wiórków kokosowych 300 g ryżu(...)chwilkę aż się zetnie, a w między czasie zblenduj olej z cukrem na puszystą masę, a mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto
greenscarfmąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 280 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao 300 g białych porzeczek (obranych, wypłukanych i odsączonych z wody) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas(...)ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy
Weekendy w domu i ogrodziełyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić
FitKotfont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru szczypta soli Masło roztopić, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i sól, przemieszać. W dużej misce roztrzepać jajka rózgą kuchenną, dodać
kulinarnyswiatdomijeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie. Składniki na 6 sztuk: 1 czubata szklanka mąki orkiszowej (pół/pół 630 z pełnoziarnistą) 170 g niecała szklanka mleka - 150 ml 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 jajko szczypta soli 40 g orzechów włoskich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 2 szklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy – 125 ml* jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona(...)papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy.Doprawiamy solą i szczyptą papryki.Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „.Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.Ostawiamy
Ostra na Słodkosposoby! Składniki: dwie szklanki mąki 3/4 szklanki cukru + dwie łyżki cukru waniliowego prawdziwego pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70% szklanka mleka dwa jaja szczypta soli dwie łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć szklanki oleju 50 gram masła 300 gram świeżych truskawek Zaczynamy od tego, że w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem(...)czasie w jedej misce mieszamy składniki mokre: żółtka jaj, mleko i olej. Białka ubijamy na sztywno osobno. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól. Truskawki kroimy na ćwiartki. Do składników suchych dodajemy mokre. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie łyżką. Teraz należy
Mango Papajalyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki soli maslo lub olej do smazenia 100g swiezych lub mrozonych jagod wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy
Przysmaki Karolkiozdabianie Ilość porcji: 10 babeczek Składniki: Na babeczki: 130g masła ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szklanki ksylitolu 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie 2-3 łyżki mleka Ozdabianie: Ciasteczka z białym kremem Drażetki M&M,s Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiewamy(...)mąkę oraz dosypujemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wkładamy masło z ksylitolem. Całość miksujemy na jasną masę dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy zawartość drugiej miski, dolewamy mleko oraz ekstrakt. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje SmakówCiasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dobrze osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować
Pełny talerzwięcej w proporcji 1¼ łyżeczki proszku na szklankę mąki. Czasem dodawana jest odrobina soli. Przygotowanie skonów (8 sztuk): 225 g mąki pszennej 550 50 g mleka 20 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g masła 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę(...)proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki. W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy. Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, następnie od razu przełóż ją na blachę
Grahamka, weka i kajzerkamąki , 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru), 2 szklanki mleka , 3/4 szklanki cukru , 25 dkg masła o temperaturze pokojowej, 3 dkg kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym . Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niego cappuccino, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać zimne mleko z dodatkami i energicznie
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto: 300 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550) 250 g cukru 250 ml mleka 3.2 % 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 40 g) 150 g masła roztopionego i przestudzonego 3 jajka 3 łyżeczki kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki octu winnego około 1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego(...)cukru waniliowego Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję: mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam. Jeżeli używam barwnika w proszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję bezpośrednio do ciasta. Do miski daję cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję ze sobą przez około
Uwaga Babcia Gotujeużyłam zwyczajnej) - 1/3 szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam) * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek
W poszukiwaniu inspiracji