mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:182/622)

Fale Dunaju, Łaciaty placek 200

porcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto: 1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami 2. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 3. Do połowy dodać kakao i mleko 4. Wiśnie odcedzić i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze 5. Wiśnie przykryć ciastem, najpierw jasną częścią, następnie ciemną. Piec: 40 minut w piekarniku rozgrzanym

KreatywnePiny
Muffinki z gruszkami 210

mąki, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka dukaty przekładane powidłami 184

można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę: 200 g czekolady(...)masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada   z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek

Na słodko lub wytrawnie
Muffiny - przepis podstawowy 161

szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki:    * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła     Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę(...)sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą  pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde

Kulinarny Pamiętnik
Kruche z jagodami i czekoladowym budyniem 100

raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150 ml mleka 125 g masła Masa budyniowa z jagodami: 2 budynie czekoladowe 500 ml mleka 2-3 łyżeczki cukru 500 g jagód Kruszonka: 150 g mąki pszennej(...)brązowego cukru 125 g masła Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier

Domowa cukiernia Ewy
Miodowe bułeczki z jabłkami 121

przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko

Kuchnia co dnia
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 141

czereśniKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości

Słodkie Przyjemności
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 160

cieknie na samą myśl, prawda?Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekamała uszka kajmakuKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną

Słodkie Przyjemności
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 177

mąki 30 g drobnego cukru  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g zimnego masła 1 całe jajko  120 ml mlek a Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym

Walijskie Pichcenie
kakaowiec rabarbarowy ze śmietana galaretkową... 144

pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Czarny Las 351

mąki pszennej 13 g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 27 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko 120 ml mleka W misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce, przy pomocy miksera (średnie obroty) ucieramy masło z cukrem przez ok 3 minuty. Nadal

Słodki Pomysł
Placek z budyniem i rabarbarem 182

szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany 12%, 400g rabarbaru, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową(...)włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy o wym. 33x23cm, nakłuć widelcem.   Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Muffiny bananowe 167

Kolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką.   Składniki:    * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo(...)dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i olej). Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto czekoladowe 264

tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta. Składniki: Ciasto: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 80g masła 0.5 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru 2 jajka Polewa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 50g masła Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy(...)małym garnuszku, na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę. Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy

NiePieprz.pl
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni 129

składzie mojego masła.   Masło orzechowe możecie zrobić sami. (9-10 sztuk) 170g mąki pszennej 100g cukru 100 ml mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 2 jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych(...)pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem

Di gotuje