tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta. Składniki: Ciasto: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 80g masła 0.5 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru 2 jajka Polewa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 50g masła Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy(...)małym garnuszku, na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę. Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy
NiePieprz.plskładzie mojego masła. Masło orzechowe możecie zrobić sami. (9-10 sztuk) 170g mąki pszennej 100g cukru 100 ml mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 2 jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych(...)pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem
Di gotujemielonych orzechów laskowych Skworcu 4 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu do dekoracji (propozycja): polewa o smaku krówkowym i chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodajemy(...)cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy. Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy
Słodkie okruszkisobie :) Takie foremki silikonowe na mini babeczki, kupiłam ostatnio tutaj KLIK Babeczki do koszyczka -mini babeczki 2 szklanki mąki pełna łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 1 jajko 250 ml mleka 10 dag margaryny lub masła pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową kupuję tutaj KLIK Margarynę roztapiam i odstawiam(...)ostudzenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem . Do zimnej margaryny wbijam jajko , wlewam mleko i mieszam, łączę z sypkimi składnikami. Masą napełnia foremki na babeczki, piekę około 30 minut w 180 st. C , muszą się zarumienić . Po ostudzeniu można dowolnie udekorować. *Porcja wystarczy na około 24 babeczki * Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego
Takie tam pichcenieSkładniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami wetrzeć w mąkę masło, starannie wyrabiając i napowietrzając. Dodać cukier i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko. Stolnicę obsypać
Pasja Smakułyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić
FitKotSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa(...)potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta
W Mojej Kuchni Lubięidealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :))) Spód: * mąka pszenna- 300 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Masa jogurtowa: * jogurt grecki- 700 g * kremówka- 200 g * dżem malinowy- 4 czubate łyżki * żelatyna- 4 łyżeczki * woda- 1/4 szklanki Dodatkowo(...)Spód: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając, małymi partiami wlać olej oraz mleko. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wymieszać całość do połączenia się składników. Masę przelać do kwadratowej formy (25x25 cm), uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec przez
Kraina Miodem Płynącaprzegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "Składniki:3 jajka150 ml mleka100 oleju220 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia3 białe szparagisuszone pomidorki 4-5 sztukszczypiorek2-3 papryczki pepperoni czereśniowejSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do wrzątku - gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy(...)drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy
Słodkie Przyjemnościrazu po wyjęciu z piekarnika. Składniki: * 3 szklanki pszennej (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław) * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 1 szklanka mleka * 300 ml kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu) * garść wiórków kokosowych do dekoracji * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Całe(...)jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać
Zrób to smaczniebędą zachwycone. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kolorowe muffinki CIASTO : 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/3 kostki margaryny barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony, żółty MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix 1 tabliczka(...)czekolady Gorzkiej z bakaliami Goplana różnego rodzaju ozdoby kilka truskawek CIASTO: Do naczynia włożyć po kolei: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Do drugiego naczynia włożymy jajka, mleko i roztopioną (zimną) margarynę. Oba naczynia połączyć. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej części dodać po trochu barwnika i wymieszać. Nakładać do papilotek po trochu każdej
Gotuję TestujęIlość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy(...)proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Masa budyniowa: Odlać 200 ml mleka (niepełną szklankę
KuchniaWeDwoje.plŚmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki(...)malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Malinową galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z nimi komponuje. Ja je uwielbiam w wersji solo, ale wyśmienicie pasują do lekkiego sosu. 400g pieczarek Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta proszku do pieczenia (solidna) sól Dodatkowo(...)mąka pszenna do obtaczania olej do głębokiego smażenia Pieczarki obrać, umyć i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać przyprawy i na końcu solidną szczyptę proszku do pieczenia. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Pieczarki obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście. Smażyć w głębokim i rozgrzanym oleju - na złoty kolor
Di gotuje