słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które z reguły zostają...) mleko 1 duże jabłko Cukier + jajka - zmiksować + margaryna - zmiksować + mąka + proszek do pieczenia – zmiksować, jeśli jest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej
Tradycyjna kuchnia inaczejtakie puszyste placuszki jadam również późnym wieczorem przy ulubionym filmie :) Polecam. Składniki: 150 g malinowego jogurtu typu greckiego 0% 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka M 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki ziarenek "Cynamonowy Raj" Ziarenkowo Przygotowanie: Do miski przekładamy cały malinowy jogurt typu greckiego, wbijamy jajka, dodajemy cukier i mleko, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej, znów mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni na małym ogniu. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza
Słodkie okruszkizresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła lub margaryny 150 g mlecznej czekolady tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko(...)cukier i całość podgrzewać do momentu aż się cukier rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i jajka., całość wymieszać dokładnie łyżką. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo rozpuszczone i schłodzone masło połączone z mlekiem i cukrem. Całość mieszać energicznie łyżką, do momentu aż składniki się ze sobą dokładnie połączą. Formę z kominem
Na słodko lub wytrawniewylewa się po prostu na rozgrzany tłuszcz i smaży do zrumienienia. Składniki na pełny talerz: 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 350 ml mleka 2 jaja 30 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * dodatkowo: olej do smażenia pusta butelka "z dzióbkiem" 0,33 - 0,5 l (tzw. niekapki się(...)nadają) Olej rozgrzać to 175-180C. Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Odstawić na bok. W drugim naczyniu połączyć mleko z jajami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Płynną mieszankę dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Gotowe ciasto przelać do butelki. Wyciskać na rozgrzany tłuszcz tworząc fantazyjne
Pełny talerzmiękkiego masła dobrej jakości 70 g cukru pudru 2 łyżki mleka garść ulubionych orzechów ( drobno posiekanych) nutella Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do zmiksowanego z cukrem i mlekiem masła. Gdy masa będzie zwarta dodać do niej orzechy i jeszcze raz zagnieść. Uformować z niej kulki jednakowej wielkości a paluchem zrobić w każdym z nich
Wielki apetytporcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto: 1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami 2. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 3. Do połowy dodać kakao i mleko 4. Wiśnie odcedzić i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze 5. Wiśnie przykryć ciastem, najpierw jasną częścią, następnie ciemną. Piec: 40 minut w piekarniku rozgrzanym
KreatywnePinymąki, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasimożna chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę: 200 g czekolady(...)masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek
Na słodko lub wytrawnieszynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (mąkę(...)sól, proszek do pieczenia i cukier). 2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde
Kulinarny Pamiętnikraczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150 ml mleka 125 g masła Masa budyniowa z jagodami: 2 budynie czekoladowe 500 ml mleka 2-3 łyżeczki cukru 500 g jagód Kruszonka: 150 g mąki pszennej(...)brązowego cukru 125 g masła Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier
Domowa cukiernia Ewyprzepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko
Kuchnia co dniaczereśniKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości
Słodkie Przyjemnościcieknie na samą myśl, prawda?Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekamała uszka kajmakuKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną
Słodkie Przyjemnościmąki 30 g drobnego cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g zimnego masła 1 całe jajko 120 ml mlek a Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz ścieramy na tarce masło. Wyrabiamy palcami, aby powstała kruszonka. Wsypujemy cukier. Następnie pośrodku robimy dołek i wlewamy lekko ciepłe mleko połączone z rozkłóconym
Walijskie Pichceniepszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, śmietana kremowa 30% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubię