mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:171/622)

Czekoladowy omlet z jogurtem, kiwi i borówką 178

małej patelni) lub 1 duży o średnicy 28 cm: 75 g mąki (u mnie ryżowa, ale może być np. zwykła biała, pełnoziarnista pszenna) 100 ml mleka 4 jajka 5 g kakao (1 łyżeczka) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kiwi Borówka amerykańska – ilość(...)uznania 1 łyżka cukru (lub innego słodzidła) – do smaku 150g jogurtu greckiego, serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać do nich mleko i żółtka. Wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać do połączenia.  Smażyć na patelni

Fabryka pomysłów
Murzynek z bananami wg Aleex 163

Wybrałam ciasto czekoladowe, ponieważ czekolada jest doskonała na jesienne, ponure dni. Może wam także będzie smakować? Polecam. Składniki: • 2 szkl. mąki • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczanej • 3 łyżki kakao • 3 łyżki powideł śliwkowych • 1 duże jajko • cukier waniliowy lub olejek wg gustu • 2 dojrzałe banany(...)Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: jajko, cukier i cukier waniliowy umieścić w jednej misie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z kakao. Przygotować mleko i olej. 2. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. 3. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami mąkę, mleko i olej. 4. Na koniec włożyć do ciasta powidła śliwkowe

W mojej kuchni
Placuszki z jabłkami 122

Składniki: 4 jabłka, 200 g mąki, 250 ml mleka, 200 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli Kamis, do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite.  Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy mikserem

Aga w kuchni
Babeczki z żurawiną 128

mleku skondensowanym. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i  puszyste. Z podanej porcji wyszło mi około 20 babeczek. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao lub mleka. Mają jedną wielką wadę, a mianowicie bardzo szybko znikają :) Może skusicie się na takie słodkości? Składniki 4 jajka 500 g mleka  skondensowanego bez cukru 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 3 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta

O kuchni z uczuciem
Ciastka Nagrobki 193

sztuk)   Ciasto: 120 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki mleka   Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody odrobina naturalnego gorzkiego kakao     Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier

Nastoletnie Wypiekanie
Placek imbirowy z jabłkami 127

Placek imbirowy z jabłkami Tortownica o średnicy 26cm: 150g masła 80% 175g brązowego cukru 2 łyżki miodu wrzosowego 225g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 150 ml mleka 1 jajo 2 jabłka(...)gloster zielone sok z 1/2 cytryny W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera). Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem

peggiwkuchni
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 373

szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany  kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych(...)czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę dodać do masy i zmiksować do połączenia składników. Wylać na blaszkę  piec około 25 minut w temp. 160 stopni - do suchego

Garnkowe fanaberie
Babeczki na Halloween 153

Halloween, w lekko krwistym klimacie :)  Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka krem 250 g serka mascarpone(...)śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem

pink envelope
Ciasto bananowe z masłem orzechowym 247

orzechowym Składniki: 300g mąki pszennej 350g bananów (3-4 sztuki w zależności od wielkości) 200g masła orzechowego 40g masła 2 jajka 1 łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - banany przełożyć do miski, rozgnieść widelcem - do bananów dodać(...)masło orzechowe, roztopione masło, jajka oraz miód, składniki wymieszać - w drugiej misce wymieszać dokładnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać 3-4 łyżki mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję - UWAGA! jeśli zwiększycie ilość miodu, dodatek mleka może być niepotrzebny - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować

Smakołyki Bereniki
Pyszny kamień marsjański 105

cukru wanilinowego 200 g margaryny 300 ml mleka 2 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao 100 g białej czekolady Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze

peggiwkuchni
Tarta z rabarbarem 192

lubicie jeść rabarbar? Składniki na formę o średnicy 40 cm 150 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g mąki 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia  0,5l mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy około 800 g rabarbaru Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W powstałym stożku robimy otwór

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 125

wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne. Ciasto z jabłkami:   30 dag mąki 2 jajka 5 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek Jajka roztrzepać z cukrem,dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) 157

ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek  100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 400 g powideł śliwkowych wierzch(...)białko łyżka wrzątku 2 łyżki posypki  Bakalie posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BABECZKI KOKOSOWE Z MALINOWYM KREMEM 198

papilotkach): 120 g miękkiego masła 135 g drobnego cukru 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 220 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 białka 120 ml mleka kokosowego 80 g wiórków kokosowych 1. W misce, przy pomocy miksera(...)ucieramy masło z cukrem, ok 8 minut. Dodajemy żółtka z ekstraktem waniliowym i dokładnie mieszamy. 2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie połowę mleka. Mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki i mleka. Całość miksujmy krótko, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser. 3. W osobnej misce ubijamy białka, aż otrzymamy

Słodki Pomysł
Ciasto Migdałowe Z Jabłkami 244

waniliowego (migdałowy bardzo podbija smak, ja takiego użyłam właśnie) 3 jajka 100 g zmielonych migdałów (można zmielić płatki migdałów) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 50 ml mleka 1 duże jabłko lub dwa małe cukier puder do posypania ciasta 1. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku(...)miksujemy. 2. Teraz dodajemy zmielone migdały oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej zmielonymi migdałami. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia

Gotowanie...to proste !
Super babki ;) 276

Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy(...)kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate

Olikowa kuchnia
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 166

mleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie

Pożeraczka, czyli raz adobrze