zielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin. Składniki: 600g fileta z miruny (6 plastrów) 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej przyprawa do ryby 1 pęczek kopru sok z cytryny 120g serka śmietankowego 140g czarnego ryżu 100g białego ryżu świeżo zmielony pieprz sól(...)orzechów ziemnych 30g migdałów 35g parmezanu 45ml oliwy z oliwek 250g zielonego groszku (może być mrożony) 200ml śmietany 30% sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć
Szalona Kuchnia Ewelinydbać o nie z przyjemnością. To połączenie jest pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J Na dwie porcje: 35-40 dag fileta z miruny 400 ml mleka 1 łyżka suszonych zioł do ryb Duża szczypta pieprzu cytrynowego Sól himalajska do smaku Groszkowe puree: 20 dag mrożonego groszku Hortex 250 ml mleka ½ laski wanilii 1 łyżka(...)marchewki: 15 dag mini marchewek Hortex 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżeczka płynnego miodu Sól himalajska do smaku Świeże zioła do posypania np. natka pietruszki Sposób przygotowania: Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić
Wanilia i Kardamondomowej imprezie ryba po japońsku. Jadłam już wcześniej ale sama robiłam ją po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu. 700 g miruny patagońskiej bez skóry Sól Pieprz Ciasto do ryby: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 jajko Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1,5 szklanki(...)dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny przesmażyć do miękkości pokrojoną w pół plasterki cebulę. Do garnka wlać ocet, wodę, olej, keczup i koncentrat pomidorowy. Dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać
VioletoweKucharzeniejedzenia ryby. Przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego trzeba oczyścić z ości używając szczypca. Ja ostatecznie zdecydowałem do ryba zapiekana w sosie śmietanowym na mintaja. Jeszcze jedna uwaga. W moim przepisie użyłem mąki(...)curry . Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól i pieprz Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym Rybę
Kuchennyviral.plpomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować. Zazwyczaj do przyrządzenia tego dania kupuję dorsza lub mirunę, dlaczego? Bo tak robiła i robi -moja mama. Wiecie jak to jest, to z domu wynosimy przyzwyczajenia Do przyrządzenia mojej rybki wykorzystałam ogórki konserwowe z chilli firmy Reypol , które nadały(...)oleju 3 łyżki octu 2 łyżki cukru Warzywa 3 cebule 0,5 l słoik ogórków koncerowych 0,5 l słoik papryki konserwowej 1- 1,5 kg ryby. Dorsz lub miruna Instructions Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku i mące. Usmażyć. Cebulę pokroić w póra i spażyć. Ogórki konserowe kroimy w plasterki około 3 mm grubości,a paprykę na kawałki
Rusty Forkpieczarkami i żółtym serem. To doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Potrawa z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejedne kubki smakowe. SKŁADNIKI: 2 płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej), ½ brokuła, 200g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, kilka gałązek zielonego koperku, 2 łyżki masła, mąka, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę kroję na kawałki. Oprószam solą(...)pieprzem. Mirunę obtaczam w mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony. 2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ser żółty ścieram na tarce
Tradycyjna kuchnia KasiPrzy piątku staram się zrezygnować z mięsa, o czym niejednokrotnie zresztą Wam wspominałam :) Co powiecie więc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny? Ta ostatnia wydaje mi się wręcz niezastąpiona przy przygotowywaniu ryb. A wiecie... marzy mi się jeszcze solidna porcja łososia, ale jego cena mnie skutecznie odstrasza... Gdyby przyszło kupić go dla 4 osób, to pewnie(...)50zł byłoby nie moje, a o solidnych porcjach nie mogłoby być mowy :D Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 2 większe płaty miruny 1 cytryna 4 owoce jałowca 1 łyżeczka rozmarynu pęczek koperku 1 łyżka oleju rzepakowego Sól morska, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Płaty rybne dzielimy na kilka mniejszych części. Układamy
Kuchnia w czekoladzieSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę(...)ściemniało. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. My sporo posiekanego koperku, delikatnie mieszamy surówkę. Ta surówka jest doskonałym dodatkiem do ryb np. do smażonej miruny. Polecam! The post Surówka do ryby smażonej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniezbędne do prawidłowej pracy serca i mózgu! Nie zawsze też wiem jak rybę odpowiednio przygotować, by dobrze smakowała. Wczoraj mnie trochę olśniło - w lodówce miałam dwa rozmrożone filety z miruny, postanowiłam więc odpowiednio je przyrządzić. Upiekłam układając na wierzchu każdej z nich lekką panierkę z płatków kukurydzianych. Dołożyłam do tego soczyste pomidorki cherry. Rybę podałam na cudownym, kremowym puree(...)zielonego groszku... prosto, zdrowo, a jak smacznie! ;) Składniki: na 2 porcje 2 filety z białej ryby (u mnie mrożona miruna) przyprawa do ryb suszony tymianek sól i pieprz pomidorki cherry Wcześniej rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych
Kuchnia Elliestole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę. Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody
UgotowaćKlasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku. Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych ryb. No, ale jak się(...)surówki z kiszonej kapusty jest nie tylko pełnowartościowy, ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję
Walijskie Pichceniemnie, postanowiłam więc z nim nie walczyć tylko grzecznie zamknąć laptopa... Dziś od rana też ciągle coś i dopiero teraz mogę Was poczęstować :) Składniki: na 2 porcje: 2 ryby- miruny ze skórą 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 4 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona kolorowy pieprz w młynku(...)później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również
Kuchnia w czekoladzieIdealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko 1 łyżka mleka 3,2% 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy(...)paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków
Kuchnia w czekoladzieKochani bardzo Was proszę o głosy na mój przepis z Miruną w konkursie Intermarche. Zajmie Wam to około 30 sek. a możecie pomóc mi wygrać. Głosując również możecie wygrać atrakcyjne nagrody . Mój przepis to MIRUNA W SZPINAKU I MIĘCIE Tutaj link do KONKURSU Dodając przepisy staram się pomóc Wam, dziś proszę o Głos na moją potrawę. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
Proste Potrawymore at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Składniki: makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami(...)podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą. Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy
Malinowe Pocałunkiwarzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Miruna Składniki 4 filety z miruny przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) pieprz sól maka jajko bułka tarta olej Sposób
Kuchenne aromatyMiruna na parze Moja wersja brytyjskiego dania fish and chips. Zamiast smażenia ryby na głębokim tłuszczu, wypróbujcie przygotować ją w inny sposób - ryba pieczona w folii aluminiowej będzie delikatna, miękka a zarazem wilgotna w środku. Składniki na 2 porcje: 2 płaty miruny sól, pieprz ziołowy sok z cytryny przyprawa do ryb* folia aluminiowa
UgotowaćMiruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie
Kuchnia z widokiem na ogródryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło
Ostra na SłodkoPrzepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek(...)tylko dla osób będących na diecie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* filety rybne ( np. miruna ) – 2 szt* por – 2 szt* szalotka – 2 szt* prawdziwe masło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż
Ostra na SłodkoRyba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić
Pasja Smakuprzygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków
Kulinarna Pokusaproponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 kg miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru
Bea(u)ty kitchenpanierce Mamut. Ryba jak ryba ale panierka kukurydziana jest rewelacyjna. Zainteresowanych zapraszam na stronę sklepu http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki mąki sól, pieprz do oprószenia 220 g Panieru kukurydzianego Mamut olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy i osuszamy ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej
Sama słodycz i szczypta chiliprzeszkadza, polecam Wam jej przygotowanie. 2 woreczki ryżu 200 g fasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy
Smaki Na Talerzucebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza. Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki
Blog z Apetytemużyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo
Oryginalny smakZamiast zwyłej smażonej rybki polecam taką z piekarnika. Rybka zapieczona jest pod pierzynką z listków szpinaku i mozzarellą. składniki: 600 g filetów rybnych bez skóry, u mnie miruna 250 g świeżego młodego szpinaku 150 mozzarelli sól,pieprz cytrynowym 1 ząbek czosnku masło ok 2 łyżek Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki
Monia miesza i gotujeSzybkie danie do przygotowania: w domu i na świeżym powietrzu ;) Składniki: 3 duże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką
Lena Gotujeostrej czerwonej cebuli i papryczki chili bardzo lubię. Z podobnych składników przygotowałam kiedyś sałatkę; przepis o tutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych bułka tarta do panierowania 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka oleju Wielkopolski rzepakowy
Smaki Na TalerzuSzpinak: 2 czubate łyżki mąki ok. 40-50 g masła 2 szklanki bulionu 450 g mrożonego szpinaku 4-5 ząbków czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ryba: 2 płaty miruny/ dorsza/lub innej ryby o zwartej, mięsistej konsystencji odrobina soku z cytryny 2-3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do ryb kilka plasterków żółtego sera olej + masło
Smaki Na Talerzuużyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 3 łyżki startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) olej
Blog z Apetytemprzepis na szybką rybę z piekarnika. Robiłam ją tydzień temu na piątkowy obiad. Przyrządza się szybko, pomijając odmrażanie filetów. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 filet ryby (u mnie miruna) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach suszony koperek sól, pieprz olej aromatyczny (u mnie czosnkowy) sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić, oprószyć solą, pieprzem
Kuchnia domowa AniKolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, mieszając
Lena GotujeUlubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiązkową pozycją na wszystkich świętach i domowych uroczystościach. Mi osobiście smakuje najlepiej w okresie zimowym. 700 g miruny patagońskiej 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 2 cebule 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Słodka czerwona papryka Oregano 190 g koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki gorącej wody Sól Pieprz 2 jajka
VioletoweKucharzeniemasz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier
Kopystką po garachZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena GotujeZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena Gotujeprzygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki. Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona
Smaki Na Talerzupewnością nie będziecie mieli „nieprzyjemnego oddechu”. Tą przystawkę najlepiej jest przygotować jeśli zostanie Wam ryba np. z piątkowego obiadu. Składniki do przygotowania ryby 700g mrożonej ryby np. miruny 2-3 jajka mąka Składniki do przygotowania sosu czosnkowego 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g) 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu szczypta ziół
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryba w cieście curry to szybka, wręcz 15 minutowa potrawa, którą podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: ok 700 g filetów z ryby (polecam dorsza lub mirunę) 1 jajko pół szklanki mleka 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka curry sól, pieprz Przygotowanie Rybę oczyszczamy, suszymy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajko
e-PrzepisyKulinarneobiadowe lub na ciepłą kolację. Nie wymaga zbyt wiele czasu do przygotowania. W sam raz na popielcową środę lub obiad na piątek. Na 3 porcje: ½ kg mrożonego fileta z miruny lub dorsza ½ kg sałatkowych ziemniaków ½ szklanki wody 2 pomidory 2 liście laurowe 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju (ja miałam czosnkowy) 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól
Wanilia i Kardamonmasz czasu na przygotowanie pysznego obiadu? Podaję na dłoni gotowy przepis. Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier
Kopystką po garachryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia, mintaja czy mirunę. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i OliwaMoja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny 1,2l rybnego lub warzywnego bulionu 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki
Szalona Kuchnia EwelinyMacie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze szpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak
Słodki ZakątekZnane, lubiane danie. Odkąd pamiętam rządziła na stole podczas każdej imprezy rodzinnej. Składniki: Filety białej ryby – może być dorsz – ja najczęściej go używam, ale także polecam, morszczuka, miruny, mintaja ryba może być mrożona albo świeża 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 1 mały por 1 łyżeczka soli 3 jajka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz
MojaQchnia.plzalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam! Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej do smażenia Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody
Blog z Apetytempyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania. 700 g - filetów np. z miruny lub dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej 1 łyżeczka - proszku do pieczenia sól olej do smażenia Sos ¾ szklanki - oleju 1 puszka - ananasa
Jadło i czytadłoSKŁADNIKI: 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody jajko 2 łyżeczki musztardy saperskiej 200 g mąki olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko
Atlas SmakówSKŁADNIKI: filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) cytryna 2 cebule sól łyżka mąki kukurydzianej łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby
Atlas Smakóworaz B, fosfor, wapń, potas, żelazo, selan. Na rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie nie ma problemu nadmiernej ilości dioksan. Powinniśmy raczej unikać śledzi z wybrzeży Szkockich oraz Szetlandów. Miruna – jest ona kojarzona z dorszem, jednak jest ona od niego o wiele zdrowsza. Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Mintaj – od innych ryb różni go przede
DajetStole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej
Poezja Smaków - blog kulinarnyzielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze (ok 400-450g) 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka
Smaki Na TalerzuRobiłam już je dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz
magiczna kuchnia Kasicukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w smaku. Danie wystarczy podać z młodymi ziemniakami z wody i pyszny bezmięsny obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:) 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby 350 g groszku cukrowego 1 duży lub 2 małe pęczki rzodkiewek 50 g masła 1 duża cebula 1 łyżka musztardy
Smaki Na Talerzułączy się te składniki w zapiekankach. A łączyć je warto, ponieważ pasują do siebie naprawdę dobrze. Do pieczenia najlepiej wybierać ryby o zwartym mięsie, takie jak dorsze, tuńczyki i miruny . Jest mnóstwo sposobów na to, by urozmaicać dania z rybami – jednym z nich są owoce morza . Dodatek krewetek sprawi, że zapiekankę ziemniaczaną podasz także podczas uroczystego posiłku. Jeśli jednak delikatny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól
Państwo Wojtczuk gotująsmażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne ( dorsz, miruna, mintaj) 1 woreczek ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule dymki ze szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki
Wanilia i KardamonSkładniki ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna) 150 g kaszy jaglanej ok 500 g świeżego szpinaku 2 średnie cebule 250 g mascarpone ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego) masło klarowane do smażenia masło do wysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie
OliveandThymeNieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu
Oryginalny smakpołączenie ryby z pomarańczą. Idealne danie obiadowe dla wegetarianów i zdrowa przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu
KuchniaWeDwoje.plBardzo delikatna w smaku i szybka do przyrządzenia. Wystarczy obsypać dowolnymi suszonymi warzywami i mamy pyszną rybę. W moim przypadku był to filet z miruny. Zakupiony przeze mnie mrożony filet ważył 1/2 kg. Po rozmrożeniu podzieliłam go na trzy spore porcje. Wlałam odrobinę oliwy na głęboką patelnię i pod przykryciem, wcześniej obsypując suszonymi warzywami domowa jarzynka , dusiłam około
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 70 dag filetów rybnych (np. dorsz, miruna) 4 marchewki 2 pietruszki pół selera 3 cebule 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia 1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag) 2 łyżki octu winnego mąka pszenna do panierowania ryby kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy
Qchnia po prosturyby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby jak śledzie, halibuty, czy nawet poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat
Miód i pieprzSkładniki: 4 filety miruny u mnie mrożona 4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu ½ pora 1 cebula 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku 20 dag sera żółtego Natka pietruszki do posypania Przyprawa do ziemniaków Jak wykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Kroimy
Wanilia i Kardamonkulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu, 1.5 płaskiej łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli morskiej. 2 kopiaste
Pysznosci Babci Basiręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże marchewki sól,pieprz sok z cytryny olej tymianek Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć
Monia miesza i gotujeProsty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę), na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także
cool and mintywrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego uznania. 5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól, pieprz, przyprawa do ryby olej Jajka, mąkę, mleko, wodę oraz przyprawy wrzucamy do miski
Emskie SmakiPrzy piątku rybka musi być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami. Składniki: pól kg filetu z miruny sól,pieprz, słodka papryka dip: 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól,pieprz, cukier, sok z cytryny Wykonanie: Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przeciśnięty
Z Majeczką w kuchniDanie dla osób dbających o linie ( i nie tylko) :) Idealne połączenie ryby i delikatnej cebulki. Polecam :) Pieczona ryba z cebulą pomidorową Składniki: 4 filety z ryby(np. miruny) 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki przyprawy do ryb 2 łyżki posiekanego koperku oliwa sok z cytryny Sposób wykonania: Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem
Smaki Nataliiurozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego) odrobina startej gałki muszkatołowej liść laurowy
sierotka maRysia w kuchniryby (miruna) 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula sól pieprz majeranek szczypta hyzopu 1 jajko bułka tarta do panierowania Rybę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor
Gotowanie jest łatwePrzepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko bułka tarta pieprz cytrynowy, sól olej do smażenia Zalewa: 1/2 litra wody 3 łyżki octu łyżeczka cukru 70 g przecieru pomidorowego 70 g ketchupu 2 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 2 duże cebule
e-PrzepisyKulinarneurozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki
O kuchni z uczuciemCzęsto przyrządzam filety, najbardziej ze względu na dzieciaki, które taką ,,rybę" lubią najbardziej. Panierka kukurydziana fajnie zmienia smak tradycyjnej rybki, spróbujcie Składniki: 500 g filetu z mintaja lub miruny- może być inna sól, pieprz cytrynowy 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka Wykonanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Jajka rozkłócamy. Płatki kukurydziane mielimy w młynku
Z Majeczką w kuchniKażdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek
Kuchnia domowa AniSmaczne kotleciki z pokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna • 1 ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać
W królestwie smaków BeatyPysznie, lekko i zdrowo - pomysł na rybę podpatrzony na weselu siostry :) Polecam! Składniki: filety ryby (dowolne - np. morszczuk, miruna, tilapia) świeży siekany koperek pieprz cytrynowy sól gałązka naci selera odrobina masła na każdy kawałek ryby Sposób wykonania: 1. Rybę posolić, posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem. Na wierzch ułożyć kawałek masła i gałązkę selera. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć
Kuchnia domowa AniPołączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę". Składniki 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej 2 łyżki mąki sok z polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony Przygotowanie Filety opłukałem, odsączyłem
R'n'G KitchenJednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak. Składniki: 4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione
Jacob Tastesprzystawkę jak i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 4 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 duża cebula 0,5 kilograma ryby miruny 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 kostki masła sól,pieprz cukier Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę
Bajeczna Kuchniakilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja bez pieczenia - Miruna z piekarnika - Bananowiec - Kolorowa sałatka z tortellini oraz Proziaki . To właśnie Wasza "10" ubiegłego roku. Zyskałam także nowych Lubisiów na facebookowym fp bloga (już ponad 5000) oraz ponad stu Obserwatorów
Kuchnia w czekoladzieroku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami. Składniki: 1 kg miruny płaty marchew 600 g pietruszka korzeń 200 g pietruszka natka seler korzeń 200 g koncentrat pomidorowy 200 g kurkuma 1 lyżeczka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku ziele angielskie 3 szt liście laurowe
Różowa kuchniabardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Będziemy potrzebować: 800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.) 500 g ketchupu pikantnego (dobrego) 500 g pieczarek 3 papryki czerwone (około 600 g) 3 cebule (około 200 g) sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu
Uwaga Babcia Gotujejest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.) kilka łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka (około 50 g) kawałek selera (około 50 g) cebula (około
Uwaga Babcia Gotujetradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości
e-PrzepisyKulinarnefilety miruny ze skórką ok 500-600 g tymianek oliwa sól pieprz ocet winny Rybę rozmrozić, posypać tymiankiem, pieprzem i solą, skropić oliwą i octem winnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 2 godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką
Gotowanie jest łatwefiletów miruny ok 600 g tymianek sok z połowy cytryny 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy szczypta chili suszonej w płatkach szczypta soli pieprz otarta skórka z cytryny jarzynka; 3 marchewki 2 cykorie 1 cebula sól pieprz kolorowy 2 łyżki oleju szczypta bazylii 1 łyżeczka cukru Filety umyć, osuszyć , skropić oliwą, octem winnym, sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą
Gotowanie jest łatweryby (miruna) 1 cebula 3 łyzki bułki tartej 1 jajko sól pieprz ziołowy pieprz pomarańczowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować w bułce tartej i smażyć
Gotowanie jest łatweobsmażam a duszę wraz z marchewką. Danie jest również pyszne na drugi dzień, gdyż smaki zdecydowanie się wzmocnią. Porcja na 4 osoby: - około 1 kilograma ryby ( u mnie miruna) - 1 kilogram marchewki - 3 pomidory - pęczek natki pietruszki - pół strączka chili bez ziarenek ( stopień ostrości zależy od nas. moja wersja jest lekko pikantna) - 2-3 ząbki czosnku - 3 - 4 łyżki koncentratu
kawawszklanceStosunek warzyw do ryby jest wartością regulowną. Jeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby - 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży ) *łyżeczka otartej skórki z cytryny pieprz sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny
kawawszklancezostało z ogromnej spuścizny po naszych antenatach. Ledwie parę razy do roku, prawie z musu, ryba zagości na naszych stołach i to jaka ryba filet z pangi, czy miruny. Dobrze że nasi przodkowie tego nie widzą. Czas by to zmienić. A że zmiany należy przeprowadzić od podstaw, tak też i zaczniemy od zakupu i filetowania ryb. Każdy
Miód i pieprzokazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniBardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją . Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą
Proste PotrawyKochani, wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział. Zaproponowałam przepis z miruną w panierce ze szpinakiem i miętą w roli głównej. Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję wszystkim za wsparcie. Dla Was tez są przewidziane nagrody. Zaglądajcie tu http://atelier.intermarche.pl/konkursy/a-noz-widelec Od dawna obserwowałam
Proste PotrawyUwielbiam ryby, zwłaszcza te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy po kilka
The Sweet DamselKości Słoniowej i Togo. Pod koniec lat 60-tych polskie rybołówstwo zaczęło tracić łowiska u wybrzeży Afryki Zachodniej. Po zakończeniu ekspansji wód afrykańskich, do paprykarza trafiał atlantycki mintaj i miruna. W miarę narastającego kryzysu gospodarczego i dostępności danego surowca zmieniał się skład paprykarza. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu. Pod koniec lipca 2010 roku marszałek województwa zachodniopomorskiego
Smakowity Blog KulinarnyJuż dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna! Składniki: 700 g filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania
Kuchnia domowa AniMój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce. 0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby) Zalewa 2 szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe
Kuchenne aromatyroku na wigilii pracowniczej, postanowiłam zrobić taki w domu, w oryginalnym wyczułam śmietanę i serki topione, wcale się nie myliłam, wyszedł identyczny. Wszystkim smakował ze smażoną miruną, myślę, że będziemy przyrządzać go znacznie częściej niż tylko na Wigilię. Składniki 300 ml śmietanki 18% 2 podłużne serki topione śmietankowe Hochland odrobina żółtego sera do zagęszczenia 1 mały brokuł pieprz Sposób Brokuł
Kuchenne aromatyszkoda czasu na stanie przy garach. Ugotowanie posiłku dla takiego maluszka naprawdę zajmuje bardzo mało czasu. Składniki: 1 nieduży ziemniak 1/2 marchewki 1/3 pietruszki kawałek ryby (u mnie łosoś, miruna lub dorsz) 2 łyżki ryżu 1 łyżeczka siekanego koperku 1 łyżeczka masła woda Sposób wykonania: 1. Obrane i pokrojone warzywa oraz rybę przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy
Kuchnia domowa AniJeżeli ktos tak uwaza niech wyprobuje dzisiejszy przepis. SKLADNIKI: -ok. 800-1000 g filetow rybnych ( może być mintaj, panga lub inna . Filety powinny być grube po rozmrożeniu. Ja użyłam miruny ) - 250-300 g pieczarek -1 srednia cebula -3-4 zabki czosnku -200 ml jogurtu naturalnego -oliwa z oliwek lub olej -sok z cytryny -sol, pieprz, tymianek SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Filety rozmrazamy
PychaDaniaZawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie w gastronomii mam wrażenie
W kuchni Karmel-itkiPulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki: pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić
Ugotowaćjest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu
e-PrzepisyKulinarnewyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów
Truskawkowa Fiestauprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę
Mój Smak na Życieniż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki
W kuchennym oknie Ewyzrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery
Bon Appetit Małgorzatynudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki
Bon Appetit Małgorzatysię przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty - tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 duży płat białej ryby (u mnie miruna)sok z cytrynyprzyprawa do rybCiasto:2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek maki pszennejsól1 jajkosuszony lub świeży koperek 2 łyżkimleko - 60-80 mlSposób wykonania:1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje.2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy.3
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 rozmrożony filet ryby (np. dorsz lub miruna)1 łyżeczka tartego chrzanusól2-3 łyżki mąki2-3 łyżki bułki tartej1 jajkoolej do smażeniapieprzSposób wykonania:1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.3. Kawałki ryby opanierować najpierw
Kuchnia domowa Anikojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;)Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI:- filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt- szpinak świeży – 100 g- pomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa – do smaku- czosnek
Ostra na Słodkomyśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta – 100 g* olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , jak i mirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga.Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia
Ostra na SłodkoSkładniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce
Malowane smakiemnich zakupione to właściwie tyle samo ryby mi zostaje co było przed rozmrożeniem. Nie to co w przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka
Co w głowie piszczyokreślenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część
Smaczne Zdroweznakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej
Kulinarny Pamiętnikidealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania
Mania Gotowanianiskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe. Dzisiaj przygotowałam dla Was pulpeciki
SMYKWKUCHNIblogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień 7 - 2 kromki pumpernikla, 70 g chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego
SMYKWKUCHNIcoraz częściej. Ta była podana na ciepło z gotowanym brokułem. Jest pyszna, chrupiąca i rozpływa się w ustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki :* ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska* 2 łyżki mąki pełnoziarnistej* łyżka bułki tartej* łyżka dowolnych otrębów* sól, pieprz do smaku* sok z cytryny* 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem
Magiczne Życie MartySandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada ;)Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często
Kraina Tysiąca Smaków