Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w
Buniabaje w kuchniWieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować
Buniabaje w kuchniKiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego
Buniabaje w kuchnipiekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka(...)mnie niejadalna! Nigdy więcej gotowych mieszanek, prostota i umiar jest wskazana w niektórych potrawach. Składniki na 4-5 porcji w zależności od możliwości jedzących: 5 sztuk filetów z miruny (mrożona) sól, czarny pieprz i pieprz cytrynowy do posypania po usmażeniu mąka pszenna olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie ryby smażonej z patelni : Rybę zostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Potem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiruna w sosie teriyaki, to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu(...)delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki: 600 g mrożonej miruny (opakowanie) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 5 - 6 łyżek sosu teriyaki pieprz cytrynowy (bez soli) sól olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić
Kuchcik gotujesię całkiem dobrze, co widać poniżej. Nie oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę
Życie zamknięte w smakusmażoną rybą. Uwielbiam! W tym roku udało mi się wyrwać na jeden dzień do Gdańska i zakosztować pysznej rybki prosto z morza. Co prawda dzisiaj przygotowałam nowozelandzką mirunę ale i tak przypomina mi morze :-) Kupiłam mega duży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią(...)sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych. Składniki: filet miruny jajko 3/4 szklanki płatków kukurydzianych oliwa do smażenia sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia: Płatki zblenderować, jajko rozbić. Rybę opłukać, wysuszyć i z każdej strony oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć
pieprzny smaczekjest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Pyszny obiad przygotowałam na patelni od Firmy Ballarini . Powiem Wam, że patelnia sprawdziła się idealnie. Zaraz Wam o niej opowiem! 700 g miruny patagońskiej Marynata: Przyprawa uniwersalna do potraw Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Kilka plastrów cytryny Panierka: 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Sos śmietanowo koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła(...)kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym
VioletoweKucharzeniemaśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam sobie jak ja nie cierpię smażyć takich płatów :) Sami doskonale wiecie, że smaży się je koszmarnie. Na dodatek zostały mi dwa płaty w zamrażarce, a że jedzenia(...)lubię wyrzucać, postanowiłam zapiec je w kremówce. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem zapieczone w sosie śmietanowo - cytrynowym, więc z tą nieszczęsną miruną poszłam w tym kierunku. Świetnie się złożyło, bo od jakiegoś czasu w mojej szafce kuchennej mam taki ceramiczny zestaw naczynek Staub , cztery naczynka na kwadratowym talerzu. Dlaczego świetnie? Z moich opowiadań znacie upodobania Młodego, czyli minimalizm, który
Blondynka GotujePropozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ). Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki Przygotowanie(...)Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką
R'n'G KitchenTaka rybkę dziś prezentuję. Jest to miruna, dodałam do niej mozzarellę, suszone pomidory i żurawinę, jako dodatek frytki z batatów. Rybka wyszła bardzo smaczna, a frytki z batatów uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-). Składniki: miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba) suszone pomidory
kruche babeczkiszkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam do zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin. Składniki: 600g fileta z miruny (6 plastrów) 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej przyprawa do ryby 1 pęczek kopru sok z cytryny 120g serka śmietankowego 140g czarnego ryżu 100g białego ryżu świeżo zmielony pieprz sól(...)orzechów ziemnych 30g migdałów 35g parmezanu 45ml oliwy z oliwek 250g zielonego groszku (może być mrożony) 200ml śmietany 30% sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć
Szalona Kuchnia Ewelinydbać o nie z przyjemnością. To połączenie jest pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J Na dwie porcje: 35-40 dag fileta z miruny 400 ml mleka 1 łyżka suszonych zioł do ryb Duża szczypta pieprzu cytrynowego Sól himalajska do smaku Groszkowe puree: 20 dag mrożonego groszku Hortex 250 ml mleka ½ laski wanilii 1 łyżka(...)marchewki: 15 dag mini marchewek Hortex 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżeczka płynnego miodu Sól himalajska do smaku Świeże zioła do posypania np. natka pietruszki Sposób przygotowania: Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić
Wanilia i Kardamondomowej imprezie ryba po japońsku. Jadłam już wcześniej ale sama robiłam ją po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu. 700 g miruny patagońskiej bez skóry Sól Pieprz Ciasto do ryby: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 jajko Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1,5 szklanki(...)dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny przesmażyć do miękkości pokrojoną w pół plasterki cebulę. Do garnka wlać ocet, wodę, olej, keczup i koncentrat pomidorowy. Dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać
VioletoweKucharzenie