mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:443/774)

Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym 179

Cordon Bleu  jest to mięso zawinięte wokół sera (lub z nadzieniem serowym), a następnie panierowane i smażone. Początki oryginalnego cordon bleu przypisuje się Szwajcarii, prawdopodobnie pojawił się ten przepis około 1940 roku, po raz pierwszy wspomniany w książce kucharskiej z 1949 roku. Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako "Błękitna Wstęga" Ja dziś przygotowałam nieco "oszczędny" cordon bleu - tylko(...)większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera. Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Każdy obłożyć plastrem szynki

Tradycyjna Kuchnia
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 233

produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym

Życie zamknięte w smaku
Shoarma drobiowa 326

Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam(...)mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól 1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.  I ostatnie zdjęcie, już

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM FETA 2784

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny   Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi.  Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy

Prosto i Smacznie z Anetą
Koktajl na soku z kiszonych ogórków, z gotowanym mięsem, rzodkiewką i jabłkiem 171

składnikach tu też pasuje. W składnikach jest kawałek mięsa z rosołu lub innej zupy . Okazuje się, że do takiego napoju także można go wykorzystać :) u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco dużo to robię potrawkę do drugiego dania. Czasem pasztet (w tym celu to i mrożę, by zebrać większą ilość(...)smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka świeżej rzeżuchy Sposób przygotowania: Mięso i warzywa z zupy rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera

Kolorowy Przepisownik
Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku 747

łyżek oleju Wykonanie krok po kroku: 1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepożądanych części i kroimy w paseczki o długości ok. 2 cm. 2. Wrzucamy go do miski i dodajemy 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Uwaga techniczna: Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej, owinąć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Wtedy(...)Ogórki odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę. 5. Odsączamy kukurydzę. 6. Sałatę rwiemy na kawałki. 7. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka. 8. Tak przygotowane składniki, układamy warstwami w szklanym naczyniu warstwami: Zaczynamy od kurczaka. Druga warstwa to ogórki. Trzecia to cebula, którą smarujemy majonezem. Czwartą warstwę stanowi kukurydza, na której ląduje

Okiem Blondynki by McBlondi
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 344

czyich rąk mięsko pochodzi, a ceny nie są wcale małe. Oto domowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego  sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra(...)mące. Ważne by chociaż te pierwsze warstwy dobrze przyklepywać do mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą

Kuchnia po mojemu
Wieprzowina na ostro – pulled pork 226

Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki . Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda! Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma(...)czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek 700 ml bulionu z kurczaka 1½ łyżeczki soli Coleslaw 350 g białej kapusty 1 jabłko ½ włoskiego kopru, mały 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki jabłkowego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą przypraw, solą

codojedzenia
Ryż z udkami i brokułem 198

udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej(...)skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć mięso drobiowe. Usmażone kawałki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wsypać cebulkę. Zeszklić. Gdy będzie miękka to dodać podsmażone mięso i lekko miękkiego brokuła. Całość zalać odrobiną wody i smażyć

Ugotować
Schab faszerowany jajecznicą 177

jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu by tego nie połączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane jajecznicą? Składniki : 3 plastry(...)solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i studzimy. 3 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Plastry schabu rozbijamy na płaty. Każdy kawałek mięsa doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet mięsny 301

łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety szarpane 509

wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień wcześniej

Passion of Cooking
Najprostsze curry z kurczaka 180

deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łopatkę do mieszania, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*, trochę oleju do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym

blog.moje-pasje.info
Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem + film 232

proste danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych kotletów z kurczka. Delikatne mięso połączone z cukinią, żółtym serem i szczypiorkiem, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie.     składniki na około 20 sztuk 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 150 g startego żółtego sera pęczek szczypiorku 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej

Smakowite Dania
Kurczak zapiekany z pieczarkami i mozzarellą 209

Pomysł na prosty, nieskomplikowany obiad, który każdy z Was może przygotować w około 40 minut. Mięso wychodzi idealnie soczyste i miękkie, a w połączeniu z pieczarkami

Czekoladowa muffinka