mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:443/774)

Faszerowana pierś kurczaka 444

czosnku sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na dwie połówki. Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała nam kieszonka (jeśli pierś jest zbyt gruba to należy ja delikatnie rozbić, ale tak aby jej nie porozrywać), następnie nacieramy mięso solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i zostawiamy na godzinę w lodówce. W tym czasie(...)wszystko będzie miękkie. Jak pieczarki lekko przestygną dodajemy ugotowane i pokrojone jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą pierś z kurczaka (aby nam nadzienie nie wyszło podczas pieczenia boki naszych kieszonek spinamy wykałaczkami), następnie układamy w dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pizza z kurczakiem 140

łyżka przyprawy kebab - gyros  1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki wody Kurczaka myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą patelnię, dolewamy wodę i smażymy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy

Czary - gary w kuchni
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 183

Piersi z kurczaka otulone plastrami boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom boczku, delikatne piersi nabierają bardzo wyrafinowanego smaku, są również bardzo soczyste. Świetne zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne uroczystości. Ważne by piersi nie były zbyt duże, lub gdy mamy duże, należy je przekroić na pół(...)dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony... Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto

Smaczne Zdrowe
Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym 242

Drobiowe roladki to danie łatwe do przygotowania, a zarazem efektowne. To od Was zależy co zamkniecie w kawałku mięsa - niech zadziała wyobraźnia. Ja swoje nadziałam łososiem

kolorowotorcikowo
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 155

wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej(...)Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 140

taki sposób, aby została nam około połowa szklanki wody w której się gotował. Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso i smażymy na rumiano. Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około(...)makaron, ser i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę, aż ser oblepi makaron. Podajemy obsypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego Artykuł Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Piersi z kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną. 139

bardzo proste danie. Kasza jaglana Cenos  z warzywami i piersią z kurczaka.  Pysznie i aromatycznie. Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki  kaszy jaglanej Cenos  2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 4 łyżki masła sól pieprz do smaku szczypta chili Wykonanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy z wody i wyciągamy z woreczka(...)obieramy,i myjemy cukinię również.Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki a cukinię w pół plasterki.W głębszej patelni rozpuszczamy masło przekładamy cebulę i marchewkę lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso, oprószamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, po około 15 minutach dodajemy cukinię i dusimy wszystko aż mięso będzie miękkie. Do mięsa z warzywami dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa z kurczaka 243

ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.W drugim garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy

Smaki Edyty
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 207

biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości.  Co roku staram się mieć swój wkład w ten wspaniały, rodzinny dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją.   Idealne połączenie musu z piersi kurczaka z dodatkiem świeżego szpinaku, aromatycznych przypraw(...)gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 180

Serdecznie zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych, na których wraz z innymi blogerami, miałam przyjemność gotować wraz z Sebastianem Olma. Gwiazdą warsztatów był kurczak kukurydziany. 7 listopada na zaproszenie firmy Drosed brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji(...)naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku. Jego mięso ma delikatny złoty odcień i lekko słodkawy smak. Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz o tym jak jest hodowany kurczak kukurydziany. W trakcie warsztatów uczyliśmy się jak prawidłowo podzielić tuszkę kurczaka. Jak się

Kulinarne przygody Gatity
TOSTY Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 186

PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka obieramy z kości i skórek, drobno rozdrobnimy.  Por przecinamy wzdłuż, kroimy w paseczki, pieczarki szatkujemy a ser ścieramy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone składniki, sól, pieprz, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy masę.  Bagietki przecinamy wzdłuż, nakładamy obficie farsz i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Natomiast chleb tostowy z farszem można zapiec w opiekaczu

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange 238

stwierdziłam że Kwestia Smaku mylić się raczej nie może. I miałam rację, nie myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej

karmelowy
Cukiniowe krążki z kurczakiem i warzywami 176

smaku olej Przygotowanie : Cukinię myję, osuszam i obieram ze skórki . Kroję w krążki i wydrążam środek . Pierś z kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę na rozgrzanym oleju . Paprykę wydrążam, kroję w kostkę . Dodaję do smażącego się mięsa. Pieczarki obieram i kroję , również dodaję do mięska. Wszystko razem duszę ok 15 min na wolnym ogniu . Dodaję 2 łyżeczki

Domowa Kuchnia u Mamy
Szaszłyki "BBQ" 130

plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY.   Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Lena Gotuje
Risotto Ze Świeżymi Kurkami 130

kurki puszczą sok i trochę odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki. 2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest ona konieczna ale my lubimy w risotto jak jest tam choć odrobina mięsa ) 3. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż i czekam aż wchłonie resztę sosu który się wytworzył. Następnie podlewam całość

Gotowanie...to proste !
Szybki makaron w sosie borowikowym 190

przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie z gotowaniem makaronu. Makaron można wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego z cebulą kurczaka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony 130

olej i wsyp sól, paprykę, kurkumę i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj ze wszystkich stron kurczaka. Kurczaka przełóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Zamarynowane mięso ułóż na blasze i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 60-90 minut

blog.moje-pasje.info
Makaron na zielono w sosie śmietanowym 185

nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wlać śmietanę, szklankę wody, dodać makaron i odcedzony z zalewy groszek

Passions hobbies life
Pulpety siekane drobiowe w szafranowym sosie 155

Mleko Sól Biały pieprz Śmietana słodka 18% Mąka Bulion/woda Wykonanie: Szafran namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno nożem. Do bułki tartej ( około ¼ szklanki ) dolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe pulpety. Jeżeli masa

Smaki Ewy
Sałatka z jarmużem i suszonymi pomidorami 126

danie na wynos do pracy czy do szkoły. Składniki: - 1 opakowanie jarmużu, ok.12-15 dag - 2 filety z piersi kurczaka - suszone pomidory w oliwie, 10-15 sztuk - drobny makaron, u mnie gryczany 15 dag  - sól, pieprz - olej do smażenia 1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy. 2. Jarmuż i pomidory drobno kroimy, gotujemy makaron. Wszystkie składniki łączymy

Apetyczna babeczka
Gotowana pierś w panierce 156

miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie przekładam mięso i smażę na złoty kolor , następnie zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut

Mój Smak
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i fetą 131

kostkę. • Fetę wymieszać z przesmażonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem. • Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez woreczek foliowy i ułożyć na folii spożywczej w prostokąt. • Delikatnie posypać solą i pieprzem. • Na mięso rozłożyć równomiernie farsz pomidorowy i zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. • Na koniec zawinąć

To co kocham
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 164

tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
TACOS Z KURCZAKIEM 334

PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy.  Paprykę drobno kroimy, następnie na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy mięso z papryką, oraz przeciśniętym czosnkiem. Mieszamy do momentu aż mięso się upiecze oraz odparowania płynów.  Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z kurczakiem 161

SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup łagodny -  majonez przyprawa gyros- 0,5 opak sól i pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,  pokroić w kostkę. Następnie przełożyć mięso na patelnię, posypać przyprawą, usmażyć.  Cebulę obrać, pokroić w plasterki

Kuchnia Danusi
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 198

kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek

Monia miesza i gotuje
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 160

karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej. Naprawdę pozycja obowiązkowa do schłodzonej wódeczki i kompanów

Right Behind The Kitchen
filet pod paprykową pierzynką 162

podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie.  Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki startej mozzarelli ząbek czosnku sól morska pieprz świeżo mielony słodka papryka Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak duszony w pietruszce i w porze 143

przemian partiami z warzywami w dużym żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą, dodać ziele angielskie i przykryć pokrywą.  Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni. W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić

Nie tylko w kuchni
Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka 173

sera żółtego, pieprz czarny i ziołowy, sól, zioła do drobiu, czerwona słodka papryka, olej. Przygotowanie: Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek dodać do mięsa i cebuli, doprawić przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego

W kuchni u Moniki
Fusilli z drobiem w sosie śmietanowo estragonowym 155

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w paski lub kostkę (jak kto woli), podsmażamy na maśle klarowanym. Śmietany mieszamy ze sobą i estragonem, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy osączony

R'n'G Kitchen
Węgierski kociołek z kurczakiem 310

Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną

VioletoweKucharzenie
Kurczak w garnku pieczony. Bez tłuszczu. 347

garnku żeliwnym. Podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem - po ok 20 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kurczak przyrządzany w ten sposób jest mięciutki, soczysty i aromatyczny. Ze względu na stosunkowo krótki czas pieczenia w stosunkowo niskiej temperaturze mięso nie traci wartości odżywczych, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga "zachodu". Idealny na obiad codzienny

Kuchnia po mojemu
Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp 358

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs

VioletoweKucharzenie
Grecka Pita 178

mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.  Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać

MarciochaKucharzy
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 212

używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby) : Kotlety : podwójna pierś kurczaka słodka papryka sól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego 100 g jogurtu greckiego duża garść suszonych żurawin Seler zetrzeć na tarce

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety pożarskie 154

małe     bułka tarta     masło klarowane Przygotowanie:      Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, masło, odciśniętą bułkę, sól i pieprz oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Białka ubijamy na pianę

Amatorka kuchenna
Tortellini Gigantos w Zupos Grzybos :) 59

mąki 4 łyżki śmietany 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki wegety 1 porcja rosołowa z kurczaka 1 opakowanie Tortellini Gigantos z borowikami pieprz Przygotowanie: Warzywa dobrze myjemy i obieramy. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy umyte uprzednio mięso  warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżeczki wegety. Gotujemy wywar tak jak na rosół. Gdy warzywa będą

ClauditteMissCooking
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 192

smażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka.  W samym czasie gotujemy makaron.  Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam.  Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę

Mój Smak na Życie
SAŁATKA GYROS 144

keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać je przyprawą do gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia. Kapustę pokroić, posypać delikatnie przyprawą gyros. Przestudzone mięso przełożyć do miski (najlepiej szklanej

Kuchnia w opałach
Sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 318

Kaja - dziękuję za przepisy na dwie pyszne sałatki.Dziś prezentuję pierwszą - z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami.Patrzę na nią i ślinka mi cieknie, bo była

bistro mama
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 145

pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.Następnie wlać

Mix smaku
Mięso 167

Bakłażany faszerowane mięsemKrólik duszony w cytrusachKiełbaski i cukinie w sosieMarokańskie szaszłykiPenne z klopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski wieprzowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka chrzanowa z kurczakiem 388

pęczek* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Papryka – do smaku* Oliwa z oliwek – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką.Podsmażamy do miękkości  na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso będzie twarde.Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa.Ser żółty oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę

Ostra na Słodko
Tortilla z bobem 165

ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Konsystencja

pieprzny smaczek
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 167

użyłam miodu z mniszka lekarskiego3 łyżki oleju rzepakowegołyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobańsól,pieprzWykonanie:Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
Penne z ostrymi małżami 161

Uwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby i ośmiornice są świetnym rozwiązaniem.Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej.Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego

Czarnawisienka
Jajecznica z Kurczakiem, Pomidorami i Szczypiorkiem 249

powtórzę ten przepis u siebie w kuchni! Składniki dla 2 osób: 5 jajek 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka 1 pomidor 1 mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne

Blondynka Gotuje
Margarytkowa potrawka z kurczaka 244

pierwszy raz ściągnęłam przepis. Następnym razem pokombinuję coś swojego. Po raz kolejny dziękuję! Potrawka z kurczaka 2 udka z kurczaka (ugotowane) 3 szklanki zimnego rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki śmietany pieprz, gałka muszkatołowa Mięso z udek oddzieliłam od kości, pokroiłam na mniejsze kawałki.  Śmietanę i żółtko rozmąciłam w ok. 0,5 szklanki

bastalena
Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 189

Bakłażana kroimy na cienkie plastry.  2. Pierś z kurczaka kroimy na dość sporą kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka 3. Czosnek siekamy 4. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jaja, z jogurtem

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 288

Przepis z opakowania makaronu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Przepis urozmaiciłam dodając kurczaka, jednak z perspektywy zjedzonego obiadu, uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania

Pasja Smaku
Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce 136

kazdy filet rowna warstwe mieszanki. Przycisnac ja widelcem do miesa by sie dobrze trzymala i pokryla caly filet.Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C.Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy

Przysmaki Karolki