mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:447/774)

Brak tytułu 198

używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing(...)olejem rzepakowymSOCZYSTY FILET Z KURCZAKASkładniki:1 pierś z kurczakado marynaty:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowegołyżeczka rozmarynusólFilet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki.Mięso smażyć na patelni ( najlepiej na grilowej, niestety jeszcze nie posiadam ) .Nie trzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane.Smażyc na złoty

kolorowotorcikowo
GYROS sałatka 295

cebuli 1 filet z kurczakaprzyprawa do gyrosa, ja polecam Prymat - jest najlepszamajonez, ketchupolej do smażeniaWykonanie: Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do gyrosa.Kapustę poszatkować. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Gdy mięso przestygnie, połączyć wszystkie składniki.Dodać majonez i łyżkę ketchupu.UWAGA - jeśli robicie sałatkę na przyjęcie i chcecie żeby ładnie

kolorowotorcikowo
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym 223

pietruszkisólpieprz olej do smażeniaCebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę

Monia miesza i gotuje
Rolsy z kurczakiem i warzywami 607

Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem

Fabryka pomysłów
Sałatka z roszponki i kurczaka "Gorące udka" / Mâche Salad with Hot Chicken Thighs and Creamy Dressing 1556

łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, Wszystkie składniki wymieszać. Filety z udek kurczaka solimy i marynujemy w papryczce chili, po czym smażymy na złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz roszponce, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

Delicious Titbits
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 181

zblanszowanych liści botwiny i faszerowane masą mączno- jajeczną. Często dodaje się do nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu(...)jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny  250 gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Mango Papaja
Szpinakowe roladki z kurczaka 191

czasie 43 Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Składniki (na 2 porcje): Roladki pierś kurczaka liście szpinaku 2 plastry mozzarelli sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sałata 2 duże garści szpinaku 3 kiwi odrobina oliwy sól morska Pierś podzielić na 2 kawałki. Każdy z kawałków rozbić młotkiem do mięsa oraz posypać z jednej strony solą i pieprzem. Na przyprawionej części układać(...)kilka liści szpinaku i plaster mozzarelli. Zwijać mięso w roladę. Blachę lub papier do pieczenia, którym blachę wyłożyliśmy, skropić olejem. Układać rolady złączeniem do dołu. Wierzch rolad posypać solą i papryką w proszku. Piec rolady w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (pieczenie z dołu i z góry), a potem jeszcze przez 5 minut w temperaturze 220 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 191

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki(...)Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając

JejKuchnia
Kurczak pieprzowy na pieczarkach ze szpinakiem i z dzikim ryżem 221

Składniki 4 porcje: 200 g czarnego ryżu, 4 podudzia z kurczaka, 200 g średnich pieczarek, 3 garście świeżego szpinaku, 2 średnie białe cebule, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki białego pieprzu, szczypta czarnego pieprzu, szczypta cytrynowego pieprzu, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 składnikami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)wolnym ogniu podsmażamy mięso. Żeby w środku nam się upiekło na początku smażymy pod przykryciem. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Pieczarki kroimy na cztery części, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście

Moniki Smakołyki
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 293

dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się(...)odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie

Buniabaje w kuchni
Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami 174

razie ich fanem nie ostanie ha ha :-). Z podanych składników wychodzi około cztery porcje. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 kawałki różnych kiełbas 1 pierś z kurczaka 12 krewetek (ja dałam więcej) 1 cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżki marynowanej papryki jalapeno (ja nie dałam) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 1/2 szklanki lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka(...)obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę podobnej wielkości. Podobnie przygotowujemy mięso.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy kiełbasy z cebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili.  3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy surowy ryż, podlewamy bulionem. Dorzucamy pokrojone

kruche babeczki
Świateczny pasztet zapiekany. 216

dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek

Kuchnia Beaty
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 200

Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki… Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią(...)kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso na kawałki i zrumień na maśle. Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę

codojedzenia
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym. A'la gulasz. Szybki obiad. 228

Składniki - dwie pojedyncze piersi z kurczaka ( lub jedna podwójna ) - pieczarki 15-20 dkg. - śmietana 12%  4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia

Kuchnia z widokiem na ogród
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 213

pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso, ugotuje się już w ryżu. Zostawiamy je w powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło(...)pieczarkami i mieszamy aż ryż go wchłonie. Dobrze jest zmniejszyć nieco płomień, dzięki temu bulion nie będzie odparowywał, tylko wejdzie w ryż.  Przed ostatnią porcją bulionu, wrzucamy kurczaka wraz z powstałym płynem, mieszamy, aż się wchłonie i dopiero wtedy wlewamy resztę bulionu. Dodajemy szpinak, chwilę mieszamy, aż połączy się z ryżem.  Wykładamy na talerz, dodajemy kilka przekrojonych pomidorków

Kuchnia od dwojga