mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:453/774)

Placki ziemniaczane na ostro big size 152

wolałam podać z pieczonym kurczakiem i sosem z pieczarek. Rukola dodaje daniu dodatkowej pikantności. Placki ziemniaczane na ostro to szybki obiad , zwłaszcza, że ja zmiksowałam ziemniaki w malakserze stosując nóż do krojenia zamiast wkładki do tarcia. O wiele lepiej i szybciej! Oczywiście placki na ostro możecie podać z dowolnym nadzieniem ale wypróbujcie z sosem i mięsem. Na pewno danie przypadnie(...)pieczarek 1 mała cebula 250 creme fraiche 100 ml śmietanki 1 łyżka masła klarowanego sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżka natki pietruszku Dodatkowo porcja pieczonego kurczaka garść rukoli Obierz pieczarki i pokrój w grube plasterki. Rozgrzej masło i usmaż pieczarki na złoty kolor. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Wlej śmietankę, dodaj creme fraiche i zagotuj

codojedzenia
Bitki w jesiennym sosie z powidłami i keczupem 504

Brzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania.  800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Cebule przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw schab, dodajemy cebulę, smażymy chwilę. Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie. 2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut

Szefowa kuchni
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 206

zapiekanka powstała - jak większość - z przypadku: było mięso, były białka, a reszta jakoś sama się pojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty , bo normalnie to nie cierpię szorowania foremek po zapiekankach :-(  SKŁADNIKI 300 g makaronu 2 - 3 ugotowane udka z kurczaka 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem

Czary - gary w kuchni
Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem. 175

prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis(...)odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas.  Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja termoobieg na dolny poziom. Obrane ziemniaki pokrój na pół

Malinowe Pocałunki
Chow mein z krewetkami i kurczakiem 154

parę minut, aby napęczniał. Za nim rozpocznę wokowanie przygotowuję wszystkie warzywa, mięso i krewetki. Potem już tylko po kolei wokuję wszystkie składniki, odcedzam makaron i mieszam w jedną całość. Chow mein z krewetkami Składniki: 4 -5 porcji 250 g chow mein makaronu, noodles 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki

codojedzenia
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 170

Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas piersi z kurczaka obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić mięso na dobre 18 minut żeby(...)bulion oraz białe wino i trzymamy przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy śmietanę i kontynujemy gotowanie na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka podajemy wraz z rissoto polane sosem winno-śmietanowym i posypane natką zielonej pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 128

kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie), łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję

JejKuchnia
Indyk w młodym jęczmieniu – dietetyczny obiad 233

Mięso z indyka jest chudym, zdrowym i delikatnym mięsem. Często w przygotowaniu jednak staje się suche, lub tłuste przez smażenie. Warto przygotować te pyszne mięso w

MarcinChef
kotlet mielony drobiowy 143

Kotleciki wyszły mi bardzo soczyste. Do farszu można dodać zieloną pietruszkę. składniki: 1/2 kurczaka 1 jajko 3 - 4 łyżki bułki tartej sól,pieprz,wegeta 2 ząbki

Darcia w kuchni
,,ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI” 117

Lubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w filet z kurczaka szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Polecam przygotowanie tego niezwykle smacznego i

Podróż w kulinaria
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą 117

Składniki: 2 garści miksu sałat z rukolą Kulka mozzarelli 5 pomidorków koktajlowych Pierś z kurczaka Przyprawa do drobiu Koperek bazylia Sól i pieprz Dressing: 2 łyżki

The Sweet Damsel
Krokiety z mięsem i ziemniakami 339

Krokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami

Kuchenne zapiski Edyty
Mazurskie Farszynki 466

Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja. 1 kg ziemniaków 200 g

VioletoweKucharzenie
Pasztet z owoców i kurczaka 185

Pate with fruit and chicken Składniki. 40 dag piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem(...)mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi. Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów. Całość zalać galaretą i wstawić

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z kurczaka 124

szklankę wywaru 4 łyżki groszku konserwowego 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki Kurczaka gotujemy z warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do miękkości. Wywar solimy do smaku oraz dodajemy pieprz. Ilość soli jaką dodajemy zależy od ilości wody użytej do wywaru. Gotowy wywar studzimy. Wystudzone mięso dzielimy na kawałki po czym wraz z groszkiem, marchwią z wywaru pokrojoną(...)odrobinę groszku. Całość zalewamy wywarem uprzednio wymieszanym z żelatyną. Na jedną szklankę wywaru dodajemy 1 łyżkę żelatyny. Gotowe galaretki chłodzimy w lodówce. Serwujemy z cytryną bądź octem. Galaretka z kurczaka Smacznego! Galaretka z kurczaka Pamiętajmy aby żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Jako foremek możemy użyć plastikowych lub szklanych kubków bądź szklanek, filiżanek do kawy a nawet pustych opakowań po jogurtach

mecooks