mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:457/774)

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 289

galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem

Lena Gotuje
Pulpeciki z przyprawą shoarma 114

Pulpeciki podaliśmy z delikatnym sosem pomidorowym i kaszą bulgur. Składniki 300 g filetów z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawa shoarma bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z szalotką i czosnkiem. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą (masa ma być zwarta, jednak trzeba uważać

R'n'G Kitchen
Grecka moussaka ( musaka ) 155

biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, Cannelloni przepis Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g .related-post

NiePieprz.pl
Jogurtowe udka w przyprawach 138

całego kurczaka , kiedy już jest gotowy , odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki . Na następny dzień przekładamy naszego kurczaka do naczynia żaroodpornego łącznie z jogurtem i cebulką , pieczemy pod przykryciem na 160 stopni około 70 minut , po tym czasie mamy gotowe mięso do podania .                Smacznego

Mój Smak
Curry z kurczakiem, dynią i mlekiem kokosowym 230

curry 400 g dyni piżmowej 1 czerwona papryka puszka mleka kokosowego bulion 1-2 łyżeczki curry Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką curry. Dynię i paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć w garnku na oleju lub margarynie. Po 5 minutach dodać paprykę i smażyć, aż papryka będzie

My simple kitchen
KOTLETY Z KURCZAKA PANIEROWANE 113

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko bułka tarta mąka sól  pieprz 5 dkg smalcu 3 dkg masła Sposób przygotowania:  Filety umyć, osączyć, wyjąc kości i z mięsa przygotować 4 kotlety. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety. Osolić je i popieprzyć, opanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pieczony kurczak z winem 135

Składniki 1 kg podudzia kurczaka cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz, estragon, lubczyk papryka słodka i ostra sos sojowy tymianek białe pół wytrawne wino ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu

Gaździnka warzy
Zupa koperkowa 148

ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas

Kulinarne przemyslenia
Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami. 209

Sposób przyrządzania:             Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zapiekanka makaronowa z kurkami i kurczakiem 250

Makaron gotujemy al'dente. Kurki obgotowujemy, następnie podsmażamy na maśle ze szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy z jajkami i zalewamy makaron. Na koniec posypujemy żółtym serem

Emskie Smaki
Sałatka szpinakowa 125

sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Sposób przygotowania: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy liście. Kurczaka również myjemy i nacieramy solą, pieprzem oraz solą czosnkową. Pieczemy na rozgrzanym grillu elektrycznym. Kroimy na mniejsze części. Do szpinaku dodajemy przestudzone mięso, kukurydzę, pomidora pokrojonego w małe kawałki, drobno pokrojone awokado. Mieszamy z sosem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z gęsią, malinami, ogórkiem i nutą mięty 210

można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego na kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim 289

efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy w  zimnej wodzie. Warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon 85900

frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek.  2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem - i innymi dodatkami :-) 131

pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła.  Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem.  Przygotowuję sos- czosnek

Wielopokoleniowo
Sałatka Gyros 340

przez nas lubiany. Niebawem zdradzę Wam kolejną wersję tej sałatki:) Składniki:   750g filetu z kurczaka,  2 łyżki przyprawy do gyrosa,  3 łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  puszka kukurydzy,  7 kiszonych ogórków,  1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą

Z miłości do słodkości
Zupa z curry 179

Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło dodać cebulkę smażyć  dodać pokrojony filet z kurczaka, posiekany czosnek smażyć aż odparuje woda 2. Do rosołu wkroić marchew i pietruszkę gotować 10 minut dodać  przyprawę uniwersalną,curry kurkumę,podsmażone mięso  gotować aż zmięknie mięso Wsypać tortellini jeszcze chwilę pogotować  Do śmietany dolać troszkę wody wymieszać z mąką

W królestwie smaków Beaty
Pierś z kurczaka w sosie curry. 203

paprykę i śmietanę, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawione piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 146

odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem

Gotowanie moimi oczami
Dietetyczne pulpety drobiowe dla matek karmiących 143

tłuszczu- czyli wszystko to co potrzebne w diecie matek karmiących i nie tylko. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko ½ szklanki mleka sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Następnie dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki (według uznania) i sól do smaku. Połączyć składniki, formować kuleczki, wrzucać

Tradycyjna Kuchnia
filet zapiekany z camembertem 129

kolację z dodatkiem lekkiej surówki lub na obiad z frytkami i sałatką.  Składniki: duży filet z kurczaka pomidor  kilka liści szpinaku 8 plasterków sera camembert sól pieprz słodka papryka ząbek czosnku 2 łyżki oleju + do wysmarowania blaszki zielona cebulka Mięso podzielić na 4 płaty, nie rozbijać ich. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą, pieprzem i papryką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 148

suszonych pomidorów (suszone pomidory + nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażymy przez ok 10 minut na ostrym ogniu (w tym czasie solimy i pieprzymy mięso). Prużymy jeszcze przez kolejne 15-20 minut. W tym czasie przekrawamy bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać

Szybko Tanio Smacznie
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z natką pietruszki 343

400g ), porządna garść posiekanej natki pietruszki, mąka, olej, sól, pieprz, zioła do drobiu, łyżeczka cukru. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, dodać zioła i wymieszać. Każdy kawałek obtoczyć w mące i podsmażyć do zarumienienia z obu stron. Mięso wyjąć z patelni i wylać z niej tłuszcz. Włożyć z powrotem mięso na patelnię i zalać szklanką wody

W kuchni u Moniki
Sałatka z kurczakiem i papryką 189

Składniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki kroimy w kostkę, mięso podobnie Tak też postępujemy z ziemniakami, cebulą i ogórkami ( te po pokrojeniu zawsze odciskam na sicie) Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Składniki na sos : 4 łyżki oliwy

Proste Potrawy
Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa 208

oddzielnie makaron. Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę przecedzam przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje

Kuchnia co dnia
Pieczone udka z kurczaka z farszem pietruszkowo- cebulowym 382

łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości.  2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Na każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. 3. Mięso zwijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki z porą w sosie serowym 158

Składniki: 2 filety z kurczaka 2 liście pora pieprz garam masala sól olej kokosowy Filety skrawamy w taki sposób aby były równej grubości. Ja nigdy nie rozklepuję mięsa ponieważ podczas takiej obróbki tracimy masę soków. Gdy mamy równiutkie filety oprószamy przyprawami i odstawiamy na ok 1 godzinę. Liście pora obgotowujemy ok 2-3 minut aby były miękkie i łatwo się

harrisa
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym 318

żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą

Passions hobbies life
Duszone udka kurczaka 246

rozgrzać w naczyniu w którym będziemy gotować i obsmażyć kurczaka z każdej strony aż kurczak się zarumieni. Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż mięso i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość wody. W razie potrzeby dolać więcej

Mama Gotuje
Kurczak w sosie curry 242

Kolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry.     Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę

Maminek kulinarny
Zupa serowa z mozzarellą. Pyszna, syta, wykwintna :) 608

Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka Wykonanie Podudzia  z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 143

kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki a następnie rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube

A Ty Smakuj Mnie
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 163

chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA     1 łyżka miodu     1 łyżka oliwy     sól, pieprz,     2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę(...)podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc  i usuąć  błonki.Przelożyc  do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć  filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować

w mojej kuchni
Domowe hamburgery 172

czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów doskonale pasujących do hamburgerów. Dla osób, które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy naprawde bardzo dobre zamienniki, przeznaczone stricte do hamburgerów albo taki hamburger wyśmienicie smakuje z piersią z kurczaka, usmażoną np. w przyprawie gyros lub tradycyjnej panierce, co jest zdecydowanie delikatniejsze. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Siekane kotlety drobiowo-marchwiowe 212

Lubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 248

Biała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Nietypowo. I kurczak. 302

talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory  zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam

W kuchni Karmel-itki
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13755

łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć powstałą marynatą mięso. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso

Blondynka Gotuje
Sałatka z zupek chińskich 1741

Szczypta ostrej papryki w proszku Curry do smaku Olej Opcjonalnie saszetki z przyprawy z zupki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą

Fabryka pomysłów
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 122

made some time ago. SKŁADNIKI: 1-2 ćwiartki kurczaka 1 włoszczyzna 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej

Martyna Cooks
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 243

Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję dla tych(...)kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog

Kuchenna Kontrrewolucya
Potrawka z kurczaka z kuskusem i warzywami 136

mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę podałam też dziecku na obiad - zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka(...)natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę

Kolorowy Przepisownik
KLOPSIKI TIKKA MASALA 251

pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula

Ostra na Słodko
Pasztet drobiowy z grzybami 154

przyprawy do pasztetu "Przysmak Babci Czesławy" sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli    Kurczaka, grzyby i marchew z pietruszką włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzić i oddzielić od kości. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać

Di gotuje
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 120

które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj ) 1 torebka kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki(...)ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka szałwii 2 łyżki soli świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy

Kolorowy Przepisownik
Udka faszerowane brokułami i serem. 193

Bardzo lubię drób i często gości na moim stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na udka faszerowane brokułami i żółtym serem. Składniki: 10 udek z kurczaka 1 brokuł 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego sól  pieprz słodka papryka Wykonanie: Z udek wykroić kość, oprószyć solą i pieprzem. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie,odsączyć i drobno posiekać(...)nożem. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do brokuła. Doprawić solą i pieprzem.  Na udko nakładamy farsz i zawijamy,spinamy mięso wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło i układamy udka złączeniem do dołu. Posypać mięso słodką papryką i piec w piekarniku w 200 stopniach C do momentu aż mięso będzie  rumiane. Udka podałam

O kuchni z uczuciem
Zupa spalająca tłuszcz 20899

width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa spalająca tłuszcz – Składniki: 5 podudzi z kurczaka (ok. 500g) ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g(...)Gotować wywar dalej przez ok. 30 minut na małym ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy

Kulinarne Przeboje
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami 167

masła olej Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy kości. Następnie zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószamy pieprzem i odkładamy do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę, wsypujemy pokrojone pieczarki, oraz dwie łyżki gotowego farszu pieczarkowego, podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostudzamy. Na przygotowane mięso nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy, spinamy

Podróż w kulinaria
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 132

można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-) SKŁADNIKI 1 duży podwójny filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 - 150 g sera żółtego (np. gouda) 1 jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę

Czary - gary w kuchni
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 240

Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule(...)cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, sok z połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy

Kolizje Smaków
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 219

kuchnio nie ma. Nu, co tak patrzysz, jakby Ci hto ostatnio szklankie bimbru z ręki wyrwał? Już cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego(...)rozgrzanym do 190 stopni ok. 40 minut (po pierwszych 20 minutach przewracamy mięso na drugą stronę). Gotowe piersi podajemy w całości, z dzikim ryżem, liśćmi zielonej sałaty i porcją podgrzanej konfitury z żurawiny. Delikatna słodycz żurawiny wspaniale podkreśli zdecydowany smak panierki. Kategoria: żarło powszednie Tagged: jogurt , kurczak , parmezan , ryż , żurawina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej 184

NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, osuszyć. 2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić

Kuchnia domowa Ani