mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:457/774)

Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro 193

osiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy

smacznieinatemat
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA TROCHĘ INACZEJ 943

odrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia oliwa do smażenia A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę

Kuchnia w opałach
Pasztet z cebulką 192

wątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka  1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec(...)ziele i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz  z bułką namoczoną w wodzie lub mleku. Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy

Moje pyszne gotowanie
Tradycyjne kotlety de volaille 339

polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie

Świat Domowej Kuchni
Kotleciki KusKus 174

można również pomieszać)mała pierś z kurczaka2 jajkaprzyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowyWykonanie:Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje).Drobniutko posiekać paprykę.Mięso i paprykę dusimy w rondelku. Można dodać oczywiście odrobinę oliwy, ale ja wolę na wodzie, a potem

Moje pyszne gotowanie
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 235

jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni

Salonik smaków
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 263

łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku):2 ogórki1/2 pęczka szczypiorku;1/2 pęczka koperku;ząbek czosnku

Miksturownik
Kurczak żółto – czosnkowy 193

kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180°C ok. 20 min. Musztardę mieszamy z miodem

Moniki Smakołyki
Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 511

Taki kurczak gości u nas najczęściej. Czosnek papryka i majeranek to przyprawy, które bardzo lubimy a do tego fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.składniki:3-4 ćwiartki z kurczakamajeraneksłodka paprykaczosnek granulowanyolej do skropieniaĆwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Chicken-Burger! :) 388

łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie:Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Czerwona Porzeczka
Kurczak w swiatecznym wydaniu 253

dodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac okolo 1 minute. Doprawic sola i pieprzem cayenne.Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka.Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke

Przysmaki Karolki
Ziemniaki faszerowane tymiankowym kurczakiem 182

zrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 817

Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek  Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie

Czerwona Porzeczka
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 199

Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej(...)marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części, lotki wyrzucamy. W misce mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mąki mieszamy ze sobą. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki i obtaczamy z dwóch stron. Na rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Rosół warmiński z zielonym groszkiem 179

Może rosół na modłę orientalną? Potrzebne nam: - 2 tylne ćwiartki z kurczaka - skrzydło indycze - szyja indycza - włoszczyzna - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - 2 małe cebule - liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - łyżeczka ziaren pieprzu - pół pęczka pietruszki - pół łyżeczki kurkumy - sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody i stawiamy na bardzo małym ogniu

W poszukiwaniu inspiracji