Polecam sałatkę z kurczakiem, rukolą i mozzarellą. A do sałatki dressing, bardzo aromatyczny, bo bazyliowy. Pycha !Składniki:1 cały filet z kurczaka1 opakowanie liści rukoli1/2 cebuli, najlepiej młodejopakowanie 125g mozzarelli w małych kulkachokoło 20 pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek duży pęczek bazylii2 saszetki oleju bazyliowego Kujawski2-3 łyżki octu jabłkowego sól do smakuWykonanie:Mięso umyć, osusz i rozdziel
kolorowotorcikowopiersi z indyka 2-4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1-2 łyżeczki papryki ostrej 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros" Przygotowanie: pierś z indyka umieścić w misce dodać olej z przyprawami i dokładnie obtoczyć mięso odstawić do lodówki najlepiej na całą noc po tym czasie pierś zwinąć jak boczek/roladę i związać
Gotowanie z pasjąplacki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą. Osuszyłam w ręczniku papierowym
Blondynka Gotujekurczakiem. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka - pomidory z puszki - 1 puszka - pieczarki - 10 sztuk - cebula - 2 sztuki - czosnek - 2 ząbki - ser Mozzarella - 1 sztuka - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól - oliwa - 1 łyżka Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w kostkę. Oliwę
Fit-aminaDanie okazało się rewelacyjne, bardzo w moim guście. Uwielbiam połączenie słodko-ostrych smaków z mięsem. Sos jest naprawdę ekspresowy w wykonaniu.Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował.Karczek(...)szklanki sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka oleju sezamowego Do przyprawienie mięsa: · 1 łyżeczka startego imbiru · 1 łyżka przyprawy do karkówki · 1 łyżka sosu sojowego
Mania Gotowaniasmakowe ;) Soczyste udka z kurczaka w rękawie Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawy: po 2 łyżeczki soli himalajskiej i słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminku mielonego, papryki ostrej, natki pietruszki, czosnku i pieprzu Dzisiejszy wpis znowu będzie krótki... i pyszny! Ale naprawdę przygotowanie tego soczystego i aromatycznego mięsa jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udko z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy 3 lity wody i lekko solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy
Bajeczna Kuchniapolać pozostałą częścią sosu. Piekarnik nastawić na 180 stopni, ale naczynie wstawić od razu do zimnego pieca. Kurczaka piec przez około 35-45 minut lub do czasu aż będzie upieczony, nie będzie surowy w środku, najlepiej sprawdzić to nakrawając mięso po upływie 35-40 minut. Pod koniec pieczenia mięso posypać startym żółtym serem i wstawić jeszcze na chwilę
Codzienne GotowanieWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odrobinę mleka. Cebulę kroimy w dość cienkie piórka. Makaron gotujemy na pół twardo. Nie przelewamy zimną wodą. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z marynatą. Chwilę smażymy i wsypujemy cebulę. Zmniejszamy płomień i przykrywamy na 2 - 3 minut, aby mięso puściło sok. Nie odparowujemy. Wlewamy zblendowany sos i chwilę mieszamy, aby nabrał temperatury. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy przez kilka
Kuchnia od dwojgadania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki. Zważona śmietana i spora ilość
Codzienna kuchnia niecodziennaedamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień
Państwo Wojtczuk gotujądodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje z nich woda, którą puściły podczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień
Państwo Wojtczuk gotująkurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy na kotlecie razem z łyżeczką borówek
Smaki Ewycebulce , bardzo pachnące i smaczne , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 4 pałki z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól pieprz czarny ( według uznania ) pieprz ziołowy ( według uznania ) oliwa do smażenia Wykonanie Mięso przyprawiamy solą pieprzem , dodajemy pokrojoną cebulkę w talarki , czosnek przeciśnięty przez praskę , pietruszkę posiekaną, mieszamy
Mój Smakktóre nam ją znakomicie uzupełnią. Pierwsza na tapetę idzie kiszona kapusta, skarbnica wszelakiego dobra.... 2 filety z piersi kurczaka dobra garść kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku łyżka masła wykałaczki Czyste mięso nacinamy z boku robiąc tzw kieszonkę. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumienią. Kapustę
Dieta moja pasjadodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać zimną wodą, obrać z łupin. Podudzia z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę , następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut, po czym wsypać kaszę, podlać winem
Wanilia i Kardamonłyżki jogurtu naturalnego 0%,2 łyżki ketchupu ,sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z kurczaka myję a następnie kroję na dwie części. Przyprawiam dowolnymi przyprawami ja dałam mix ostrych z młynka. Rozgrzewam patelnię grillową i smażę mięso.Kiedy wystygnie kroję mięso w kostkę. Ser żółty kroję w niewielkie paski. Ogórki konserwowe kroję
Gotowanie Patkibułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa
Z Majeczką w kuchniklarowane do obsmażenia kurczaka Ugotowany ryż wsypać do miski, porozdzielać widelcem ziarna i odstawić do wystudzenia. Piersi z kurczaka umyć i obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym (lub innym tłuszczu), posypać ulubionymi przyprawami i poddusić kilka minut do miękkości. Następnie usmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki (u mnie kostka ok.1x1cm) , dorzucić do ryżu. Do miski dodać odsączone ziarna kukurydzy, pokrojone
Smaczne Zdrowesztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej
Niespełnione zdolności kulinarneśrednie cebule czerwone majonez (ok. 8 łyżek) ketchup sól, pieprz, słodka papryka mielona olej do smażenia kurczaka Kurczak umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z przyprawą "Gyros" i usmażyć na oleju (kilka minut, nie za długo, bo mięso będzie twarde). Ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć twarde części i drobno posiekać
Maślane ciasteczkoilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć na pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla
W kuchni u Monikioliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa dokładnie myjemy, kroimy i układamy na dno miski. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy chilli, oregano, curry, solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek, kilka minut, żeby nie przesuszyć mięsa. Przenosimy do miski. Wierzch sałatki dekorujemy startą na tarce fetą i świeżą bazylią. Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą
Kuchnia Pani WiosnyJeśli nie macie pomysłu na wybór mięsa do obiadu polecam udziec z indyka. Ja kupiłam dwie nogi i udziec. Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam również oprócz moreli pokrojone suszone
potrawyregionalneminucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części. Na kawałek ciasta kładę
Eli Gotowaniepierwszy w tym roku. ;-) Tym razem przygotowałam ją w formie farszu do pierogów a dzięki dodatkowi mięsa całość stała się bardziej treściwa. Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 filet z kurczaka 2 młode marchewki 1 pęczek botwinki z dużymi burakami olej sól, pieprz 1. Przygotowujemy farsz: kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną
Szefowa kuchnipaski , obsmażonym boczkiem. Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie zdjąłem pokrywę , piekłem do czasu ,aż mięso się zrumieniło
R'n'G Kitchenczarnych oliwek bez pestek 4 łyżki soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę
Kuchnia Prezydentowejobiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża
Kolorowy Przepisownikaromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka 30% (200ml) 1 kostka rosołowa(...)angielskiego 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego 2 łyżki maggi 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego majeranek lubczyk bazylia tymianek zioła prowansalskie pieprz Zasmażka: 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy
Kolorowy Przepisownikmniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem
VioletoweKucharzeniesojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym
dom-agi.plSkładniki: 4 piersi z kurczaka 500 g suszonych oliwek 1 łyżka curry 1 łyżka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Piersi ubijamy tłuczkiem lub ręką tak by mięsko stało się płaskie jak na schabowe. Nacieramy marynatą (oliwa, curry, papryka i pieprz). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na początek każdej
ClauditteMissCookingprzygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka. Skład: - pierś z kurczaka - 1 sztuka, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka miodu, - 2 ząbki czosnku - oregano, - tymianek, - zioła prowansalskie, - słodka papryka, - pieprz, -sól Sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyć. Oliwę, miód, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy ( mogą być inne dowolne zioła
Fit-aminałyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem ziół i czosnku. 3. Obieramy ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego
Kuchnia Pełna Pasjismaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:1 duża pierś z kurczakaczosnek granulowanymielona słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć
Kuchnia domowa Anirozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią
upichcickostki masłaWszystkie przyprawy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować. Dodać olej. Powstanie papka, którą natrzyj umytego, osuszonego i pokrojonego kurczaka. Dobrze wetrzyj. Nakryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie na kawałki mięsa połóż masło.Piecz ok. 75 minut na termo obiegu w 170 °. W połowie czasu przewróć mięso na drugą stronę
Pasje Jolkikoktajlowe2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczkuok. 3 cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłykówSzaszłyki - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek
Słodka Stronałyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego sól Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczk), i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki
Kulinarne przygody Gatitytygodniu jada trochę jagnięciny, naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka. Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce. Ostre lokalne wino wieńczy
Chilli Czosnek i Oliwabulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte
Mania Gotowania