czarnych oliwek bez pestek 4 łyżki soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę
Kuchnia Prezydentowejobiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża
Kolorowy Przepisownikaromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka 30% (200ml) 1 kostka rosołowa(...)angielskiego 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego 2 łyżki maggi 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego majeranek lubczyk bazylia tymianek zioła prowansalskie pieprz Zasmażka: 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy
Kolorowy Przepisownikmniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem
VioletoweKucharzeniesojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym
dom-agi.plSkładniki: 4 piersi z kurczaka 500 g suszonych oliwek 1 łyżka curry 1 łyżka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Piersi ubijamy tłuczkiem lub ręką tak by mięsko stało się płaskie jak na schabowe. Nacieramy marynatą (oliwa, curry, papryka i pieprz). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na początek każdej
ClauditteMissCookingprzygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka. Skład: - pierś z kurczaka - 1 sztuka, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka miodu, - 2 ząbki czosnku - oregano, - tymianek, - zioła prowansalskie, - słodka papryka, - pieprz, -sól Sposób przygotowania: Mięso dokładnie umyć. Oliwę, miód, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy ( mogą być inne dowolne zioła
Fit-aminałyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem ziół i czosnku. 3. Obieramy ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego
Kuchnia Pełna Pasjismaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:1 duża pierś z kurczakaczosnek granulowanymielona słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć
Kuchnia domowa Anirozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią
upichcickostki masłaWszystkie przyprawy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować. Dodać olej. Powstanie papka, którą natrzyj umytego, osuszonego i pokrojonego kurczaka. Dobrze wetrzyj. Nakryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie na kawałki mięsa połóż masło.Piecz ok. 75 minut na termo obiegu w 170 °. W połowie czasu przewróć mięso na drugą stronę
Pasje Jolkikoktajlowe2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczkuok. 3 cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłykówSzaszłyki - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek
Słodka Stronałyżka rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego sól Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczk), i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki
Kulinarne przygody Gatitytygodniu jada trochę jagnięciny, naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka. Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce. Ostre lokalne wino wieńczy
Chilli Czosnek i Oliwa