mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:437/774)

Sałatka z kurczakiem gyros w sosie miodowym 176

musztardy (sarepska) 3 łyżeczki miodu 3 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mięso kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy szybko do zrumienienia. Odstawiamy do schłodzenia. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty i rumienimy na patelni. Z podanych powyżej składników sporządzamy sos. Sałatę, kurczaka i grzanki mieszamy

Qchnia po prostu
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 284

Przygotowanie mięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce(...)można je usmażyć.    Składniki:    700g filetu z kurczaka,  2 łodygi selera naciowego,  2 łyżki masła,  2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  słodka papryka.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć

Z miłości do słodkości
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 238

kiełbasy – w oryginale należy użyć z kiełbasy francuskiego pochodzenia, Andouille, ale polska, dobrej jakości i mocno wędzona kiełbasa doskonale sprawdza się jako zamiennik (pamiętajcie tylko, aby zawartość mięsa była spora, najlepiej od 105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo tak naprawdę nie jest trudną potrawą i wymaga jedynie nieco cierpliwości przy zasmażace. Może się wydawać, że to taka wariacja(...)PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (20 min) Zaczynamy od krojenia warzyw i mięsa. Znacznie usprawni nam to prace w kolejnych punktach. Seler naciowy oczyszczamy z liści i piasku. Paprykę, cebulę oraz łodygi selera naciowego (czyli Trójcę/Trinity wg kuchni Nowego Orleanu) kroimy w kostkę, przerzucamy do osobnej miski. Kiełbasę kroimy w plasterki, a kurczaka w grubszą kostkę. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy

Nerds Kitchen
Makaron z brokułami i czosnkiem 182

wodzie do miękkości, odcedzić. W dużym garnku ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.   Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz curry. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Na koniec dorzucić przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku (podzielonego na ząbki i obranego

Simply Food
Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym 234

sałatkę pochłonęły w mig i domagały się więcej. Bardzo łatwa w wykonaniu, mięso warto zamarynować i pozostawić na kilka godzin aby przeszło smakami orientu, placuszki serowe idealne do chrupania....nic dodać nic ująć, najlepiej wypróbować :). Składniki dla 4 osób: 8 udźców z kurczaka, wagowo wychodzi ok. 1 kg 20 dag sałaty jakiej lubicie, można kupić gotowy

Apetyczna babeczka
Potrawka z cukinią i brukselką 180

prowansalskie bulion lub ewentualnie woda sos sojowy sól, pieprz natka pietruszki Filet z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, pora również pokroić drobno. Cukinię pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso na rumiano. Następnie dodać cebulę i pora i chwilę razem podsmażać, kiedy cebula

talerz przyjemności
Tortilla z kurczakiem, kaszą pęczak i soczewicą. 229

rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Kaszę i soczewicę ugotuj w osobnych garnuszkach. Odcedź i ostudź. Mięso pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i chilli. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i pomidory. Mieszaj i po 3-5 minutach dodaj kurczaka. Gdy kurczak będzie podsmażony dodaj kaszę i soczewicę oraz czerwoną fasolę (odcedzoną

ClauditteMissCooking
Sałatka z kurczakiem 377

łyżki soku z cytryny Ewentualne dodatki: 4 łyżki grzanek czosnkowych Przepis: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Następnie umieszczamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 20 minut (k urczaka możemy również usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy). Po tym czasie kurczaka studzimy i kroimy w kostkę. W dużej misie umieszczamy umyty mix sałat

Emcia Pichci
Grillowane Tortille... 142

ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką. Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki. Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki z przyprawami, potem(...)następnie smażymy na głębokim oleju. Na sam koniec układamy mięso w brytfance i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca na  5-10 minut, nagrzanego do 180°C. Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :)  Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle --> papryczki pepperoni --> polewamy sosem

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 116

kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy starty czosnek. Chwilkę smażymy. Mięso(...)używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki i wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy całość przez chwilkę. Do miseczki ze śmietaną

Kolizje Smaków
Palcem po mapie:Warszawa, Gringo Bar 142

obsługa podkreślają, że za tę jakość mięsa i składników - nie da się taniej. A składniki, co możemy potwierdzić - świeże i naprawdę wysokiej jakości! My oboje zdecydowaliśmy się na duże burrito i to  nim będzie teraz mowa. Ja zdecydowałam się na burrito z chilli con carne, PanMąż z gringo chicken (kurczak z kukurydzą, fasolą i groszkiem). Ja z sosem łagodnym(...)zasadzie jogurtu ;)). Moje chilli con carne - dobre, choć żałuję (ale to moja wina), że wzięłam z kolendrą. Zawsze zapominam, że za nią po prostu nie przepadam... No ale... Mięso - super! Przyprawione - super! No, prawie - do momentu aż nie natknęłam się w mojej porcji na ogromny kawał ostrej papryki. Jako, że moja tolerancja ostrości jest na dość niskim poziomie, choć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Nominacja 163

wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry http://evita0007.blogspot.com/ 1. Ulubione mięsko? - kurczak 2. Gotujesz w fartuszku czy bez? - bez 3. Morze czy Góry? - góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko(...)Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie

Kuchenne zapiski Edyty
Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 204

ragoût — brązowe i białe. Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło)Składniki:około 10 dużych pieczarek2 piersi z kurczaka1(...)pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.Ragoût z pieczarkami i kurczakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi. Białe wino. Kurczak. 183

osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu, ale nie myjemy. Wlewamy

Przysmaki Karolki
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 118

pomyślał, że obecnie nie występuję w środowisku naturalnym! Mimo tego wydaje się, że na pozór takie ptaszysko to nic szczególnego. Jednak jest chyba najbardziej obok świnki rozpowszechnionym mięsem w naszym kraju, łatwym i szybkim produktem białkowym w przyrządzeniu. I dobrze, bo dla niewymagających drobiu z chowu naturalnego, zwykła sklepowa kura też wystarczy.  A gdy tak opuszcza mnie wena(...)pieprzu. Kurczak. Nic prostszego - na bardzo gorącą patelnię z olejem kładę posolone i doprawione pieprzem piersi z kurczaka (uprzednio oddzieliłem od nich pozostałości korpusu i z drugiej strony "polędwiczki"). Po przewróceniu piersi na druga stronę można przykryć patelnię przykrywką aby mięso   szybciej w środku "doszło". Tak przygotowaną część drobiu przekroiłem wzdłuż na dwa mniejsze płaty. Do smażenia wybrałem

Right Behind The Kitchen