mięso mielone - 22854 przepisów (strona:96/1524)

Sałatka z mięsnymi kuleczkami 117

świeże warzywa. Będzie miała wtedy więcej witamin. Poza sezonem oczywiście też można ją przygotować z warzyw kupnych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kulki mięsne: ok. 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego 0,5 łyżki bułki tartej mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 8 dużych liści sałaty masłowej pęczek(...)cebuli ok. 1 łyżeczka ziaren słonecznika 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyłam do miski. Doprawiłam go do smaku solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Dodałam majonez i bułkę tartą i wymieszałam wszystkie składniki na jednolitą masę mięsną. Z masy

Waniliowe Improwizacje
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 192

serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 torebki kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków cebula łyżka masła sól pieprz 1,5 szkl śmietanki(...)dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć. Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu

Smakołyki Asi
Zapiekanka makaronowa z mięsem 411

kiedy ubieracie choinkę? Mam nadzieję, że w tym roku pogoda na Święta dopisze i spadnie śnieg. A teraz zapraszam na zapiekankę. Składniki 400 g makaronu falbanki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany dałam 18% 1 łyżeczka majeranku 4 cienkie plasterki sera żółtego ostra papryka(...)sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i smażyć aż ściemnieje. Na koniec doprawić solą, pieprzem słodką papryką, ostrą papryką i majerankiem. Gotowe mięso wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 284

pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się(...)mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy je na wysokim ogniu, stale mieszając, żeby pozwolić na odparowywanie płynu i przy okazji dokładnie rozdzielić mięso. Jeśli jednak mięso puści dużo wody (zdarza się najlepszym!) odlewamy ją z patelni. Do wysmażonego mięsa dodajemy sól, pieprz, suszony tymianek i sos Worcester. Wszystko razem mieszamy i odkładamy mięso

Karo in the Kitchen
Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym wołowym 73

różnymi dodatkami.  Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu 500 g Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.  Chwilę podsmażyłam i dodałam(...)można użyć pomidorów z puszki albo co będzie najsmaczniejsze świeżych pomidorów * bardo fajnego smaku dodaje przyprawa suszone pomidory z bazylią  Smacznego! Lidka Artykuł Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym wołowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Burrito 177

tortillach, z nachos, lub po prostu z dodatkami jakie preferujemy :). Burrito                            SKŁADNIKI: -500 g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300 g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  -przyprawy(...)sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam się już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę

Zainspiruj się kuchnią
ODŚWIĘTNE ZRAZY NADZIEWANE 179

kg.mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane z rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną(...)startą na tarce cebulę,dodać namoczoną Bułkę kajzerkę i przyprawy ,jajka oraz musztardę, dokładnie wymieszać.Na folii Układać mięso mielone ,uformować z niego prostokąt, ułożyć ser żółty ,na nim szynkę, kawałki marchewki ,pietruszki i ogórka.Za pomocą folii zwinąć" zgrabnego" zraza.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Podawać z buraczkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mini calzone z mięsem mielonym i pieczarkami 167

mąki, 2/3 szklanki oleju, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jajko. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego, 100 gram koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, bazylia i oregano. Krok 1 Do 2/3 szklanki ciepłej wody(...)rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze raz zagniatamy

Coś bym zjadła
Boczek faszerowany mięsem mielonym 352

skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku olej  Farsz: 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki pektosoli  0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Dodatkowo: Sznurek masarski Sposób przygotowania: Boczek rozcinamy na pół(...)szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 101

makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego  pół cebuli  ząbek czosnku  przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz) Przygotowanie:  Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą(...)było białych grudek. W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach. Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Jak u mamy
ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO 194

masła niecała szklanka mąki 1 3/4 szklanki mleka 1 jajko gałka muszkatołowa sól,pieprz Wykonanie: *Na oliwie z oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy  mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i  oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko(...)żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy  przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki  muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie  mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała

Z Majeczką w kuchni
Cukinia a la lazania 149

rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie: Cukinie kroimy na plastry ( podłużne(...)naturalną vegetą ( samodzielnie zrobioną, przepis na blogu ). Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pierzem. Wykładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone, pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym ( ja użyłam własnego

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 380

, a wierzch posypałam serem żółtym. Zapiekłam i wyszło pysznie. Przepis zapisuję, bo będę do niego wracać. Może i Wam się przyda :) Składniki: 1 kg.ziemniaków 500 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski) sól, pieprz, papryka słodka, bazylia 100-150 g. sera żółtego Dodatkowo: masło do smażenia cebuli olej(...)smażenia ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w plastry. Usmażyć w głębokim oleju. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć. Przyprawić według uznania. Wlać przecier pomidorowy. Smażyć, około 10 minut. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić. W naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwę ziemniaków i posolić. Następnie, ułożyć warstwę

Agusiowe smakołyki
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ I CUKINIĄ Z PATELNI 99

osolonej wodzie do miękkości) + opcja: rukola SKŁADNIKI NA CUKINIĘ Z PATELNI: 1 cukinia 1 mała cebulka 4 suszone pomidory ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka oliwa PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW: Mięso mielone wkładam do większej miski. Cebulę obieram i drobno siekam, przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Jak się zeszkli wyłączam gaz. Czerstwą kajzerkę(...)namaczam w ciepłej wodzie, w misce, tak by zanurzyła ją woda. Do mięsa dodaję 2 jajka, przesmażoną cebulkę. Bułkę nie do końca odciskam, zostawiam nieco wody. Dodaję ją do mięsa, przyprawiam, dokładnie wyrabiam. Mięso odstawiam na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron

Zasmakuj Kuchni
Kasza zapiekana z mięsem 137

Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką(...)drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego i drugą połowę kaszy. Wierzch posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i będzie rumiany Po wyjęciu posypać natką

O kuchni z uczuciem