makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia sól,pieprz do smaku bazylia,tymianek,oregano papryka słodka mielona ser żółty do posypania WYKONANIE Na patelni podsmażamy mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodajemy krojone pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko razem dusimy ok 15 minut,często mieszając. Nastepnie gotujemy
Mała w garnku mieszaJakiś czas temu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto. Składniki: Mięso mielone wołowo – wieprzowe Mix papryk Passata ( przecier pomidorowy ) Sól Pieprz cukier Czosnek Olej(...)Mąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka
Smaki Ewyjuż na takie podróżowanie miejskie zrobiło się dużo mniej, a Ikea nie zawsze jest obecnie otwarta, postanowiłam spróbować odtworzyć je w zaciszu domowej kuchni. Wyszły przepysznie, choć wcale nie mieliłam mięsa kilka razy, jak proponowano w niektórych przepisach. Soczyste i miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową(...)serdecznie zapraszam do kulania :) Szwedzkie klopsiki w sosie na 34 szt Potrzebujesz: Klopsiki: 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 500g mielonej wieprzowiny 500g mielonego mięsa z indyka 1 duże jajko 1 czubata łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielksiego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapropozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 1 papryka czerwona przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, sól, pieprz, olej 200 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl(...)żółtego sera WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
słodki bratekjuż kolejny przepis na moim blogu na mini kotleciki, czy też kuleczki mięsne. Są to kulki z mięsa mielonego, smażone na patelni, które robi się podobnie jak popularne kotlety mielone. Można je podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno z różnymi sosami, można je nadziewać na patyki od szaszłyków lub robić z nich koreczki. Można(...)500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki piwa jasnego 1 łyżka bułki tartej + do panierowania sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko
Waniliowe Improwizacjecynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi) Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz(...)gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania przygotować pulpety. Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki. Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu a następnie wrzucić do rosołu na ok 15 minut przez zakończeniem
Ola la LCHFcukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię
MarciochaKucharzymięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;) Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja na 1 kg mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ): - główka kapusty(...)kapustę w celu rozluźnienia liści i oddzielamy je od siebie. Zgrubiałe nerwy na liściach delikatnie przycinamy. Mieszamy ze sobą mięso, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku
kawawszklancewyżej). Można go mrozić. Super smakuje sam z makaronem – w wersji a la arabiatta – lub w wersji z mięsem (w tym wypadku polecamy mięso z indyka). Podziel mięso na porcje My mamy w zamrażalniku podzielone na porcje mielone mięso, zapakowane do worków strunowych. Kiedy potrzebujemy – rozmrażamy tylko jedną porcję oraz porcję sosu pomidorowego(...)najlepsze spaghetti na świecie”. Młody wie co mówi! Od siebie dodam – że jest tez najszybsze! Zobacz też 15 dań do zrobienia w 15 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa (używamy mięso z indyka, bo jest najchudsze, bez chemii a do tego dochodzą względy ideologiczne) 1 szalotka lub cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej
Niedzielny kucharzżółtego tartego 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, papryka słodka mielona i ostra ok 1/2 łyżeczki 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu ostrego do posmarowania ciasta mleko sól i pieprz do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam mielone mięso, ja użyłam wołowe. Ogórki małosolne kroję
Gotowanie PatkiVera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita(...)Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości. Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie. insertCookd("2389a9fd97f6779d7549459976f58276
Kulinarne przygody GatityProste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu. Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule 1 łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku do podania(...)ryż, jogurt grecki, natka pietruszki Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać mięso mielone, smażyć kolejne 10 minut ( jak wytrąci się dużo wody to zebrać ręcznikiem papierowym). Do mięsa dodać czosnek, przesmażyć 1 minutę, dodać pomidory z puszki (albo pokrojone
Smaczny zeszytWszyscy chyba lubimy drobiowe mięso. Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek. Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona(...)wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić. Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką
Walijskie PichceniePyszny sezon trwa, więc musimy korzystać z tych skarbów ziemi. Dziś polecam łódki z cukinii, nadziewane mięsem mielonym. SKŁADNIKI: 2 duże cukinie lub 3 małe 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 100g sera żółtego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz olej(...)skórki. Łódeczki delikatnie solimy, pozostawiamy na kilka minut. 2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. 3. Gdy cebula się zrumieni, wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy, smażymy na złoty kolor. 4. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy
Dziś Ja gotujesycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach. Składniki: • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego, • 0,5 kg mieszanki chińskiej, • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, • 4 serki topione śmietankowe 100 g każdy, • 5 dag sera żółtego • 2 łyżki oliwy • 1 łyżka ziół prowansalskich • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Zagotować bulion(...)oleju. Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami. 4. Warzywa przełożyć do zupy. 5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki. 6. Mięso przełożyć do zupy. 7. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. Zamieszać
W mojej kuchni