mięso mielone - 23354 przepisów (strona:87/1557)

Zapiekanka z cukinii i klopsów 340

się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź(...)rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę. Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już

manslogblog
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 374

zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Pozostały ząbek czosnku siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy szpinak, podsmażamy

Mania Gotowania
Oponki z mięsa mielonego 169

Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę obieramy i ścieramy(...)tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron

Kubki smaku
Klopsy w sosie pieczarkowym 241

angielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić(...)dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 176

jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-) Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa  1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)również ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy, dosłownie tyle, żeby natłuścić. Wrzuciłam pokrojoną paprykę i cukinię. Następnie dałam mięso mielone, oprószyłam solą i pieprzem. Na mięso dałam kukurydzę z chilli, kolejna była ugotowana fasolka i gnocchi. Pomiędzy gnocchi powtykałam połówki pomidorków koktajlowych, całość posypałam suszonymi pomidorami

kruche babeczki
Mielone z pieczarkami na ostro 222

Świetny pomysł na mięso mielone - ostre i dietetyczne danie obiadowe ;-) Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego (z piersi kurczaka) 5 małych pieczarek 1/3 cebuli 4 oliwki z papryką papryczka jalapeño przyprawa do mięsa mielonego zioła toskańskie dodatkowo: ser np. grana padano i pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Rozgrzewamy(...)patelnię grillową i wrzucamy mięso. Doprawiamy przyprawami i dodajemy cebulę i pieczarki - całość mieszamy i smażymy ok. 5-7 min. Całość wykładamy na talerz i dodajemy pokrojone oliwki i papryczki (ilość wg uznania). PS. Danie można posypać serem typu parmezan i podawać z pomidorkami koktajlowymi

Alutka-Gotuje
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 393

Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki.  2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu.  3. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez(...)maszynkę do mielenia mięsa.  Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.    4. Na wycięte krążki nakładamy farsz.  5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się

Kuchnia w czekoladzie
pieczone bataty z mięsem mielonym 152

środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 665

wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego  200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona   Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, dokładnie wyrobić i uformować w nieduże pulpety. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki

Simply Food
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 177

blogu znajdziecie już przepis na  leczo z cukinią i kiełbasą , a dziś mam dla Was inną propozycję. Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej(...)oliwy z oliwek Wykonanie: W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić. Przełożyć to na rozgrzaną oliwę, smażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone, smażyć wszystko co chwilę mieszając, żeby mięso się rozdrobniło. Na końcu dodać pokrojone w kostkę cukinie i papryki pokrojone w nieduże paski. Wszystko razem podsmażać około

Zrób to smacznie
zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i brokułami 208

Zapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1/2 kg brokułów 70 dag ziemniaków sól, pieprz 3 jajka 250 ml gęstej śmietany 30 dag żółtego sera wykonanie: Ziemniaki obieram i całe gotuję w osolonej wodzie około 25 minut. Po wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały

babka w formie
Przepis na spaghetti bolognese 168

parmezan i mięso mielone wraz z ziołami przeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni.   Przepis na spaghetti bolognese Składniki dla 4 osób: 500g przecier pomidorowy 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe 100g boczek wędzony 100ml czerwonego wina 2 cebule 1 mała marchew ¼ część selera 250ml bulionu 50ml słodkiej śmietanki 30% 2 liście laurowe Sól Pieprz Szczypta(...)oczkach, a boczek kroimy w drobną kostkę. Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy

Księga-Smaku
Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania 102

też z pewnością wam zasmakuje. Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania   Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki(...)minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Dno naczynia żaroodpornego

e-PrzepisyKulinarne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 170

łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie tak by ziemniaki były lekko twarde. Odcedzamy. Mięso mielone smażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam(...)Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Fasolka z mięsem mielonym i pomidorami 73

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym, kolorową fasolką, cebulą i nadającą świeżości natką pietruszki. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 200 g mrożonej fasoli żółtej, 200 g mrożonej fasoli zielonej,  pomidory krojone z puszki, 3 duże cebule,  3 duże ząbki czosnku,  pół łyżki papryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej,  łyżka bazyli suszonej,  łyżka curry(...)minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z patelni. Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do fasoli.  Na patelnię wrzucamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażamy ok 10 minut, aż mięso będzie usmażone. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę - mieszamy. Całość dusimy na średnim ogniu przez około

Lena Gotuje