mięso duszone - 8529 przepisów (strona:266/569)

Zrazy wołowe 128

Zrazy wywodzą się z tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wykonuje się je z mięsa wołowego, pokrojonego w plastry, cienko rozbitego, w które zawija się kiszone ogórki, kawałki słoniny, grzyby, cebulę, boczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka(...)wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz olej (do smażenia) ok. 2 l rosołu wołowego (może być z kostki) Dodatkowo: wykałaczki Wykonanie: Mięso wołowe myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając by plastry się „nie porwały

MyCookBook.pl
Pieczona cukinia z kurczakiem 114

podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 min na środkowym poziomie

R'n'G Kitchen
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 160

pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem

La grande e la piccola cuoca
SCHAB DUSZONY Z WARZYWAMI 155

stron. *Podsmażone mięso układamy w garnuszku, zalewamy gorącą wodą, - tyle aby było jej 10 cm nad mięsem, dodajemy listek laurowy, ziele ang, doprawiamy wywar do smaku sola i pieprzem.  *Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy do garnka. Dusimy razem ok 10 minut *Brokuła dzielimy na małe różyczki, Dokładamy do garnka, podduszamy razem jeszcze 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach 242

Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno

karmelowy
Chili con carne w muszelkach 182

delikatnie podsmaż. Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj 4 łyżki wody, posiekaną cebulę i czosnek - wymieszaj i przesmaż. Do mięsa wrzuć przepłukaną i odsączoną kukurydzę z fasolą. Fix wymieszaj z 300 ml zimnej wody i dodaj na patelnię, zamieszaj - całość duś na małym ogniu ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Chili con carne dopraw pieprzem lub chilli - ilość

Alutka-Gotuje
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 154

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH.   Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego(...)smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH     PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję

Gotowanie Patki
Łódki z farszem mięsnym 134

ściereczką i odkładamy na 5 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.   Ciasto dzielimy

Smak mojej kuchni
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 134

cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso się ze-złoci , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i wlewamy pomidory z puszki , sok ,cukier , sól , bazylię i ostrą paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 129

wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków

Państwo Wojtczuk gotują
Kapuśniak z mięsem mielonym 132

Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy 5 min, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min. Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy

R'n'G Kitchen
Paprykarz z kurczaka 173

pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia mięso, które obsypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, cebulę i pomidory w puszce, dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw.  3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy dodatkowo do smaku

Szefowa kuchni
Pasztet z grzybami i czarnuszką 181

patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 135

mięso zmielone z kawałka. Ale jak będzie gotowe to też tragedii nie będzie.  Rozgniatamy widelcem smażące się mięso i lekko podsmażamy.  Dodajemy majeranek, pieprz ziołowy doprawiamy solą do smaku i dodajemy pomidory.  Jeśli świeże, trzeba obrać ze skórki. Dusimy pod przykryciem aż się pomidory rozpadną.  Następnie dodajemy koncentrat, keczup i ostatecznie doprawiamy.  Naczynie do zapiekania

Dieta moja pasja
Prosty makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem 158

plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę, pieczarki, szpinak, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Całość zalej śmietaną i duś pod przykryciem około 5 minut. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
CHŁOPSKI GARNEK 148

marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki

Z Majeczką w kuchni
Makaron z mięsem i pomidorami 178

zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron odcedzamy

Smak mojego domu
Makaron razowy z sosem bolońskim 176

odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23051

pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron dietetyczny FIT z indykiem, pomidorami i cukinią 136

użyłam jasny żytni) Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso doprawić przyprawami i dodać do warzyw. Całość delikatnie podsmażać ok 10 minut (ciągle odwracając), następnie dodać pomidory i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 156

głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.  Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Wanilia i Kardamon
Spaghetti bolognese (na szybko) 113

Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym

Di gotuje
Bitki wieprzowe z szynki 302

wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy

Poezja smaku
Pierś kaczki w sosie wiśniowym z brandy 105

strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam

Mango Papaja
Gulasz z fasolką szparagową 142

garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam

Gotowanie jest łatwe
Makaron razowy z sosem bolońskim 222

odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 149

smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić na mniejsze  kawałki. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na patelni. Dokładamy mrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak będzie mieć gładką konsystencję dolewamy bulion. Całość dusimy około 10 minut. Po tym czasie zaciągamy śmietanką. Dokładamy posiekane ziemniaki, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i jeszcze

VioletoweKucharzenie
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 165

Układamy udka skórką do dołu, jedno obok drugiego. Smażymy ok. 5 minut poruszając od czasu do czasu patelnią, by mięso nie przywarło. Potem obracamy kurczaka i smażymy z drugiej strony również przez ok. 5 minut. Na patelnię dodajemy marynatę i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Następnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z całym płynem z patelni) i pod przykryciem

MyCookBook.pl
Schab z czubricą w sosie śmietanowym 183

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 171

instrukcji na opakowaniu. Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroję drobno w kostkę.  Na rozgrzany olej wykładam mięso.  Smażę po ok 5 min dodaję papryczkę, czosnek, cebulę.  Na koniec dodaję pieprz.  Całość smażę dalej. Na koniec dodaję sos. Duszę ok 5 min.  Ser żółty kroję w kostkę.  Całość podaję następująco: makaron-sos-ser SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 169

delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i  z obu stron   przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być przykryte sosem). Przed

Ugotować
Spaghetti bolognese (na szybko) 155

Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym

Di gotuje
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 206

kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne

Kuchnia domowa Ani
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 192

parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż. Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem. Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany). Dodać masło oraz starty parmezan. Wszystko razem wymieszać

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania