mięso duszone - 8529 przepisów (strona:263/569)

Zupa fasolowa z ziemniakami 123

przeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie, tak żeby woda ją przykryła. Mięso umyć, zalać 3 litrami zimnej wody. Zagotować, zebrać pianę, szumowiny, gotować na małym ogniu do miękkości, około 40 min, pod przykryciem. Z namoczonej fasoli wodę zlać, nalać nowej i ugotować(...)oleju. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę i pomidory (ja dodałam jeszcze 1 starty korzeń pietruszki). Dusić 5-6 minut na małym ogniu. Do gotowego wywaru dodać ziemniaki i podduszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek

moj przepis na
Żeberka duszone w sosie własnym 6917

sojowego (lub sosu teriyaki) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól , pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką(...)dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę). Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie

Kulinarne Przeboje
Zielono-czerwony obiad 124

duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 262

minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.   Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni(...)nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.  Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma

MarciochaKucharzy
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 163

zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;)  Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata

Codzienna kuchnia niecodzienna
Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem 167

Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne.  Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ  jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Składniki:     królik (2 – 4 dowolne kawałki)  3 marchewki 2 pietruszki(...)zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka. Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się wygotuje dolewamy nową. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i dusimy jeszcze ok. pół godziny aż ziemniaki zmiękną

Mama Gotuje
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 133

1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy 2 min. dorzucamy przyprawy, następnie dusimy ok. 5-7 minut (nie dłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 235

smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć po czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bób , ciasto francuskie , kremówka , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Kuskus z papryką, cukinią i kukurydzą w pomidorach 107

można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. W tym czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli(...)głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy czosnek z cukinią i papryką. Dodajemy słodką wędzoną paprykę w proszku. Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warzywa podajemy na kaszy kuskus. Warto

Moja smaczna kuchnia
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 196

część może zostać) i przenieść do rondla lub patelni z pokrywką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 - 60 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej aż do momentu gry niemal cały płyn wyparuje. W tym momencie dodać oliwę i zwiększyć ogień do dużego. Smażyć mieszając do przyrumienienia mięsa. Podawać z młodymi ziemniakami i natką pietruszki. Mięso posypać resztkami zeskrobanymi

zadanie-gotowanie
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 236

smażenia trochę mąki do obtoczenia mięsa Cebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe). Mięso myjemy, kroimy w sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę(...)bulion. Do powstałego sosu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy całość do miękkości. Może to zająć od 4 do nawet 6 godzin. W tym czasie warto co jakiś czas zamieszać zawartość garnka, zwłaszcza pod koniec. Kiedy mięso zmięknie, można zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i pogotować całość jeszcze ok. 15 min., by nieco odparować

Ratunku obiad
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 160

Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna(...)ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryka, właściwości i zastosowanie 123

rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy

Pomysłowa kuchnia
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 206

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania