marynacie 1000 wysp . Pomysł powstał spontanicznie i co najważniejsze sprawdził się w 100%. Piersi wyszły pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Najpierw były chwilę grillowane na patelni grillowej, a następnie duszone w sosie, co wpłynęło na ich soczystość. Chwila w kuchni, a efekt… sami spróbujcie My uwielbiamy takie obiady Składniki: 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki Marynaty(...)minut), potem dolewamy 300 ml wody, dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do gyrosa, dusimy chwilę po czym dodajemy rozrobioną w 100 ml wody mąkę ziemniaczaną (zagęszczamy w ten sposób sos). Mieszamy i gotujemy jeszcze całość pod przykryciem około 10 minut. Czas i ilość wody jest orientacyjna. Mięso powinno być miękkie, zanurzone w sosie (jego gęstość można dostosować do własnych upodobań). Kawałki
Słodkie okruszkiłyżki oliwy z oliwek w dużej patelni. Następnie dodać cebulę. Dusić na małym ogniu aż cebula zmięknie , 10 - 15 minut. Wyjąć i odstawić. Policzki opłukać i osuszyć. Nadmiar tłuszczu usunąć i przeciąć policzki na pół. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtoczyć w przyprawionej mące kawałki mięsa, otrząsnąć. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać mięso, obsmażyć(...)Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć ponownie na patelnię, dodać odłożoną cebulę. Zmniejszyć ogień. Dodać czosnek, kmin i paprykę, marchewkę i chorizo,smażyć wszystko przez ok minutę, następnie wlać sherry. Zagotować i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszystkie smaki. Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem ogniu przez 2 godziny
Stare Garyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie tworząc łódki, spinamy wykałaczkami. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pokrojone w grubą
Wanilia i Kardamonwymieszaniu sos zrobi się gęsty. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ogień wyłączamy i dodajemy drobno posiekane, świeże zioła: natkę pietruszki oraz tymianek lub rozmaryn (wg preferencji, ja użyłam tymianku cytrynowego). Przekładamy mięso z sosem do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe
Poezja smakupomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne paski, które wrzucamy do garnka z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy
Smakowy RajBardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony, gotowany... i tak w kółko, ale nie dzisiaj! Nie da się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń(...)użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka , 8,8g tłuszczu , 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika . SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI
peanutbuttermonsterspróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał czy mam tego więcej ! Normalnie dziwne rzeczy się ostatnio dzieją u nas w domu ... Inny pomysł na to warzywo możecie znaleźć z przepisie na Jarmuż duszony na grzankach - też zaakceptowany przez Żarłoczka, ale tam przynajmniej były chipsy
Smaczna PyzaLubię wątróbkę zarówno jeść jak i przygotowywać. Dziś zapraszam na wątróbkę duszoną z papryką czerwoną, cebulką oraz świeżym koperkiem. Polecam na obiad dla całej rodziny
Gotowanie PatkiMakaron w sosie z dyni duszonej w mleku z mascarpone i z podsmażoną szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) To jest mój kulinarny hit tego miesiąca ! Zdjęcie
Moja MichaJeśli zabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki(...)pieprz, 1 łyżka masła, odrobina oliwy z oliwek Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną
Delicious Titbitsprzeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie, tak żeby woda ją przykryła. Mięso umyć, zalać 3 litrami zimnej wody. Zagotować, zebrać pianę, szumowiny, gotować na małym ogniu do miękkości, około 40 min, pod przykryciem. Z namoczonej fasoli wodę zlać, nalać nowej i ugotować(...)oleju. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę i pomidory (ja dodałam jeszcze 1 starty korzeń pietruszki). Dusić 5-6 minut na małym ogniu. Do gotowego wywaru dodać ziemniaki i podduszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek
moj przepis nasojowego (lub sosu teriyaki) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól , pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką(...)dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę). Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie
Kulinarne Przebojeduszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni(...)nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma
MarciochaKucharzyzawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata
Codzienna kuchnia niecodzienna