mięso duszone - 8529 przepisów (strona:253/569)

Żeberka duszone w marynacie miodowej 172

Żeberka nie są moim ulubionym kawałkiem mięsa.  Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili 134

pieprz Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy(...)smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub najsmaczniej i najwygodniej moim zdaniem - z pieczywem

Tanie przepisy studenckie
Prażone jabłka z cebulką do mięsa 145

rozpływać się nad zaletą takiego dodatku do mięsa, trzeba go po prostu spróbować. Jabłka w tym daniu są niewątpliwą gwiazdą, a cała reszta stanowi dla niej tło Tutaj muszę również zwrócić uwagę na wkład mojego taty w to danie. Tata umie genialnie pociąć cebulę w piórka, dzięki czemu duszona przez niego cebulka smakuje wyjątkowo dobrze ale również kapitalnie się(...)możecie z powodzeniem używać do wielu dań mięsnych zarówno smażonych, pieczonych jak i duszonych. Jak dla mnie zestawienie jabłek z cebulką jest przepyszne, a jako dodatek, mile urozmaicą codzienny obiad. Przepis zaczerpnięty ze skarbnicy przepisów, czyli od mamy. Artykuł Prażone jabłka z cebulką do mięsa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Groszek z marchewką i dynią 188

można przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu(...)Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Kiedy skórka groszku będzie już miękka, dodać marchew i dynię. Gotować aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać masło i rozpuścić w wywarze. Mieszać cały czas łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby

Czerwień i błękit
Pulpety w sosie pieczarkowym 176

oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pora i cukinii 146

bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około(...)minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką

Smakowity Blog Kulinarny
"wstawiony %" kotlet schabowy 133

Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję:  Składniki:  -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 209

ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię(...)kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki

Ratunku obiad
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 259

zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża(...)Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość

Czerwień i błękit
Pulpety w sosie pomidorowym 148

się zeszkli dodaj pomidory, cukier, liście laurowe, ziele i przyprawy. Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju

Zasmakuj Kuchni
Burrito meksykańskie 416

Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony  kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem papryką słodką i ostrą i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę

Smak mojej kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym 125

Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać

Fabryka pomysłów
Kołpaki marynowane po podlasku 385

słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym

Smaczna Pyza
A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos 160

kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso ,które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis

w mojej kuchni
Cielęcina duszona z papryką i cukinią 190

zawartość patelni przekładamy do garnka,zalewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat, pomidory w puszce i przyprawy, dusimy 15 min. Dorzucamy paprykę, dusimy kolejne 15 min i po tym czasie wrzucamy Cukinię. Całość pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, u mnie trwało to kolejnych 15 min:) Na koniec dodajemy jogurt i pietruszkę. U mnie podane z trendy lunch

Mamuśka wraca do formy

Proponowane wyszukiwania