zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża(...)Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość
Czerwień i błękitsię zeszkli dodaj pomidory, cukier, liście laurowe, ziele i przyprawy. Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju
Zasmakuj KuchniCebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem papryką słodką i ostrą i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę
Smak mojej kuchniDodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać
Fabryka pomysłówsłoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym
Smaczna Pyzakostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso ,które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis
w mojej kuchnizawartość patelni przekładamy do garnka,zalewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat, pomidory w puszce i przyprawy, dusimy 15 min. Dorzucamy paprykę, dusimy kolejne 15 min i po tym czasie wrzucamy Cukinię. Całość pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, u mnie trwało to kolejnych 15 min:) Na koniec dodajemy jogurt i pietruszkę. U mnie podane z trendy lunch
Mamuśka wraca do formybardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone. Sałatki orzeźwiające i świeże. Jedna jedyna uwaga: na jednym
Karola gotujeczosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty. Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut. Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka
Kuchcik gotujeKawałki mięsa oprószyłam solą i pieprzem, które delikatnie wklepałam w mięso i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyłam z każdej strony. Wiadomo, mięso z kurczaka szybko się przygotowuje, następnie podlałam je wodą na wierzch rzuciłam zamrożoną fasolkę, patelnię przykryłam i dusiłam do momentu, w którym fasolka była odpowiedniej miękkości, bo kurczak wiadomo, był gotowy. W między czasie wrzuciłam makaron do gotującej się
Blondynka Gotujekostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. – Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. – Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami i odcedzoną z zalewy fasolą, dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez
To co kochamDelikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
Zasmakuj Kuchnisera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Całość dusimy, aż sos z pomidorów się nieco zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i przyprawiamy do smaku. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy
e-PrzepisyKulinarnekostkę. Wrzucamy do cebuli z papryką. Smażymy około 5-6 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka potrzeba. Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenysię nie przypalił. Po chwili dodajemy startą marchewkę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso. Smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też
Smaki Na Talerzu