mięso duszone - 8529 przepisów (strona:265/569)

Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 170

każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę

Kuchnia Prezydentowej
Bułeczki z mięsem mielonym. 190

łyżki oleju Przygotowanie:  Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy

Kuchnia Łukasza
Moussaka (Musaka) 153

minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać

wyzwania kuchenne
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 187

już nie jest surowe dodajemy po solidnej szczypcie wymienionych ziół oraz doprawiamy solą do smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti

Kuchnia po mojemu
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 180

średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka .   Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować   mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w sosie serowym 318

Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy oliwę w rondlu wrzucamy mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek

kgwjanczewo
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 324

wrzucamy umyte, obrane z tłuszczu, pokrojone w dość dużą kostkę kawałki udźca i obsmażamy je na dużym palniku. Podsmażone mięso posypujemy solą ziołową, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością mielonego lub suszonego czosnku z młynka. Dolewamy gorącej wody i dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i masło. Ja dolewam

Smaczne Zdrowe
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 220

papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 15 dag sera żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone  razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryż z warzywami 206

razie potrzeby dolać nieco płynu jeżeli ryz byłby jeszcze nieco twardy, aby się nie przypaliło. Nie mieszać w trakcie duszenia. Przed samym zestawieniem z ognia dodać posiekaną natkę pietruszki i lekko wymieszać. Podawać jako danie lub jako dodatek do mięsa

Mix smaku
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 218

zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri

Mix smaku
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 526

mięso i dokładnie obtaczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy natychmiast – gorące

Ostra na Słodko
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 178

przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach. Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować). Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 191

pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia

Walijskie Pichcenie
Grillowany kurczak w sosie grapefruitowym. 196

obrać, wykroić fileciki. Sok zachować. Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem grapefruitowym. Dusić parę minut. Posypać natką pietruszki. Na patelni grillowej usmażyć  dwa filety z piersi kurczaka ,doprawione solą i pieprzem. Grillowane mięso podać z sosem grapefruitowym. Jest to lekkie, odświeżające danie

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z pieczarkami 126

solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania