mięso duszone - 8529 przepisów (strona:265/569)

Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 267

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania

Karo in the Kitchen
Królik w śmietanie 267

małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika, dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody

Szefowa kuchni
Kacze udka w sosie limonkowym 191

dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem do rondla, podlałem 4 łyżkami wody, dodałem plastry jabłek i limonki , doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem, aż kaczka była miękka

R'n'G Kitchen
Łosoś duszony z porami 67

Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych. Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska". Spróbujcie, naprawdę warto

Milion Smaków
Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym 134

sama zaczełam przygotowywać wołowinę swoim dzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dlatego też podczas sobotnich zakupów i wyborze mięsa na niedzielny obiad decyzja padła na jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym. Moja mama zawsze dusiła wołowinę tylko z […] The post Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 116

pieprz  Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i  parzyć

W królestwie smaków Beaty
Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku 136

dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, czosnek i pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno jako samodzielne danie z dobrym chlebem lub młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek np do mięsa. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 203

oraz startą marchew.  Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec dorzucamy skórkę z cytryny, ew. doprawiamy. Nalewamy do miseczek i posypujemy koperkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczane z gulaszem 123

wieprzowego gulaszowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 300 ml rosołu Mięso i cebulę pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć razem z cebulą, przyrumienić dobrze. Przełożyć do garnka, podlać rosołem i dusić ok 40 min z przyprawami. W razie potrzeby dolać rosołu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 68

smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami 152

lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę. Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni. Podlać resztą wina i niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać wodą. Grzybki obgotować przez ok 15-20 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić

Gotowanie jest łatwe
Kurczak zapieczony w cebuli 300

kroimy w kosteczkę lub piórka. Rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu. Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 174

obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa.  Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut

VioletoweKucharzenie
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 165

każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino i nadal dusić jeszcze 30 minut. Zwiększyć nieco ogień, zdjąć pokrywkę

Kuchnia Prezydentowej
Bułeczki z mięsem mielonym. 187

łyżki oleju Przygotowanie:  Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania