Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny , pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby(...)około 18 muffinek: SKŁADNIKI SUCHE pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody pieprz, bazylia lub oregano SKŁADNIKI MOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół
upichcicDobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania(...)wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które będę mogła wykorzystać np. do pieczonych mięs :) Kto robił kiedyś taką jarzynkę? Kto pamięta jak mama lub babcia robiła
Codzienna kuchnia niecodziennaspędzanie tyle czasu w kuchni przygotowując jedno danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny(...)niej skórkę, jednak można pominąć ten krok jeśli skóra Ci nie przeszkadza i nie szkodzi. Ratatouille można potraktować jako osobne danie jarskie lub użyć go jako dodatek, wszystkie mięsa dobrze czują się w jego towarzystwie :) W przypadku tej potrawy nie musisz sztywno trzymać się ani przepisu ani składników. Cały urok tego dania tkwi w jego sezonowości. Ty decydujesz co znajdzie
Book of spellssię nie uwielbiać. Acha, kondycję to ma taką, że w wyścigu z Nią bym nie stanęła ;) No cóż, krótko mówiąc: super kobieta :) Babcia Zu fantastycznie gotuje i piecze. Często inspiruje mnie swoimi pomysłami. A że dzwonię do niej codziennie, to zdarza się że zmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam(...)tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. Po lekkim zrumienieniu
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty
HealthyCreationsPomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami
kuchnia doskiTo był naprawdę pyszny obiad. Do kaszy pęczak przekonałam się już w ubiegłym roku, dlatego tez często gości w moich daniach. Obiad przygotowałam jak zresztą to
Moja smaczna kuchniaketchup z cukinii zrobiony i co dalej? Dalej kremowa cukinia z mascarpone, zawinięta w szynkę parmeńską lub boczek. BARDZO sycące danie mimo, że nie ma w nim za wiele mięsa czy węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu. Składniki na 2 porcje: 2 średnie cukinie 6 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku) ok. 100 g mascarpone (1/2 opakowania) Sól Pieprz czarny(...)pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekładamy do cukinii. Zawijamy w szynkę parmeńską/boczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż góra zacznie się rumienić, a cukinia będzie miękka. U mnie było to ok. 20 minut
Czarnawisienkarazem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają nam pozostałości z niedzielnego obiadu :) Składniki(...)innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twardawe. Odcedzić. Paprykę, i cukinię obrać i pokroić
My simple kitchenszklanka kaszy jaglanej -6 łyżek mąki ryżowej -2 łyżki oleju -woda (niecała szklanka) -1 łyżka siemienia lnianego -sos:4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda +dodatki -200 g mięsa w kostkę -100 g cebuli -100 g pieczarek -100 g papryki -60 g sera żółtego Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i ostawiamy do wystygnięcia. 2. Do miski wrzucamy kaszę, mąkę, olej(...)wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni. 3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie jeszcze na 10 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzuWarzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy. 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy. 4. Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie(...)smaku solą i pieprzem. 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając. 6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego
Izabelawkuchnipokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną(...)farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem
Monia miesza i gotujeCzosnkowy PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone wołowe smażę na rozgrzanej patelni. Dodaję przyprawy. Pora myję i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Pieczarki i pora dodaję do mięsa dodaję sos sojowy duszę ok 7 min co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z palnika. Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do farszu(...)lekko rozwałkowuję. Przekładam do foremki na tartę wcześniej wystartowaną masłem. Ciasto nakłówam widelcem. Odkrajam nadmiar ciasta. Z ciasta walkuję ruloniki lub paseczki na górę tarty. Na ciasto przekładam farsz. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach. Upieczoną tartę posypuję z góry jeszcze natką pietruszki. Podaję na ciepło z ulubionym sosem
Gotowanie Patkioliwy. Zimny rosół przecedziłam. Wywar zostawiłam. Mięso i warzywa przełożyłam do miski. Mięso oddzieliłam od kości i zmieliłam w maszynce trzy razy. Cebulę również a warzywa tylko raz. Mięso i warzywa przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec wyspałam żurawinę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru. Ale trzeba uważać, żeby(...)pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około
Kuchnia u Krysi