mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:750/1172)

PASZTET Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII 312

cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach) 1/3 szkl. oleju sól (do smaku) pieprz trochę  majeranku trochę tymianku natka pietruszki lub koperek Wykonanie:  W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek(...)czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona. Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut

Walijskie Pichcenie
Pieczona perliczka 154

masową skalę, a bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz i leków. Dobrze przyrządzona perliczka dzięki lekkiemu akcentowi dziczyzny zasługuje na miano dania wykwintnego, a jej wartościowe mięso zadowoli niejednego zwolennika zdrowej żywności. Do prezentowanej poniżej perliczki podałam orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:)   Składniki: 1 perliczka w całości (około(...)wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem). Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej. Perliczkę oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzaną patelnię piersią do dołu, smażymy 10 minut, następnie obracamy ptaka piersią do góry, na patelnię dajemy pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka à la Musaka 212

papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).  Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu(...)bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł

Food Square
Zupa pieczarkowa z makaronem 186

sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze(...)kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy

Cooking Monster
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 114

ketchupu 80 ml oleju   Wykonanie: Czosnek drobno posiekałam. Wymieszałam wszystkie suche składniki. Żeberka umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i podzieliłam na porcje. Czosnek wtarłam w każdy kawałek mięsa, a potem obtoczyłam je w suchej mieszance. Żeberka przełożyłam do miski, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Do miski przełożyłam wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszałam. Żeberka ułożyłam(...)Przykryłam przykrywką i wstawiłam ponownie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.   Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg). Żeberka wstawiłam (przykryte) do gorącego piekarnika na 80 minut. W połowie pieczenia każdy kawałek odwróciłam na drugą stronę.   Po godzinie przełączyłam grzałkę piekarnika na grill i piekłam żeberka dalej, ale już w odkrytym naczyniu. Najpierw 10-15 minut, potem odwróciłam

Kuchnia u Krysi
Łosoś z soczewicą – sposób na pyszne danie 168

Smaczny i aromatyczny łosoś z soczewicą , zamarynowany w świeżym tymianku, czosnku i oliwie z oliwek, następnie upieczony w niskiej temperaturze to sposób na soczysty, pyszny obiad. Łosoś z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Przyrządzona w ten sposób ryba powinna być soczysta – nie wolno trzymać jej za długo w piekarniku. Ryba przed upieczeniem(...)oliwą z oliwek. Łosoś z soczewicą to delikatne i smaczne danie, odbiegacjące nieco od standardowych. Łosoś jest rybą zaliczaną do ryb tłustych. Nie oznacza to, że łosoś tuczy – mięso to jest zdrowe i dostarcza wyjątkowo ważne dla człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 i Omega-6. Istotna jest również znaczna zawartość witamin w łososiu. Jego mięso zawiera witaminy

Ciasna Kuchnia
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 124

ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka) - 2 łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości.  Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na blat, ku krawędzi nałóż farsz(...)powstał długi walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego

SMYKWKUCHNI
Schab podwójnie grzybowy 208

łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno(...)marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Pyszna zapiekanka, spaghetti z kurczakiem i warzywami 189

patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku(...)górę porwać mozzarellę. (Jeśli nie macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody) Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut. Podawać gorącą, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Miodowo-korzenny schab pieczony 228

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet drobiowy 196

ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia(...)masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut

Darcia w kuchni
Zapiekana kapusta z mięsnym farszem 220

passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy(...)tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
,,Ratatouille z mięsem mielonym” 69

cebule 3 pomidory czerwone 3 pomidory żółte 1 zielona cukinia 1 bakłażan japoński 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory z puszki. Na spód naczynia żaroodpornego wylewam przygotowany farsz(...)bakłażana, pomidor czerwony, cukinię i pomidor żółty tworząc „ślimak” lub okręgi z warzyw, aż zapełnimy całą foremkę. Całość delikatnie przyprawiamy do smaku według uznania. Przykrywamy je szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez ok 1 godzinę, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy folię i wstawiamy do pieca na kolejne 15 minut. Smacznego

Podróż w kulinaria
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 276

dodatkowo podnosić temperatury w domu. Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany(...)Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy

Smaki Ewy
Gołąbki zapiekane 159

ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania(...)puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę. gołąbki zapiekane

O kuchni z uczuciem